Sorting
Source
Books
(9)
Form of Work
Książki
(9)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(7)
only on-site
(7)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(8)
Author
Orłowski Dominik
(3)
Czerwiński Janusz (1936- ; geograf)
(2)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(2)
Puchnarewicz Elżbieta
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Woźniczko Magdalena
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(7)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
English
(1)
Subject
TURYSTYKA
(3)
TURYSTYKA KULTUROWA
(3)
KUCHNIA REGIONALNA
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
TURYSTYKA KULINARNA
(2)
Turystyka kulinarna
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Gastronomia
(1)
Kształcenie
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Materiały konferencyjne
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
turystyka kulinarna
(9)
turystyka kulturowa
(5)
kuchnia regionalna
(4)
produkt turystyczny
(4)
dziedzictwo kulturowe
(3)
turystyka
(3)
turystyka biznesowa
(3)
agroturystyka
(2)
ekoturystyka
(2)
funkcje turystyki
(2)
gastronomia
(2)
geoturystyka
(2)
historia
(2)
informacja turystyczna
(2)
organizacja turystyczna
(2)
region turystyczny
(2)
ruch turystyczny
(2)
szlaki turystyczne
(2)
turystyka kwalifikowana
(2)
turystyka medyczna
(2)
turystyka morska
(2)
turystyka seksualna
(2)
turystyka uzdrowiskowa
(2)
turystyka weekendowa
(2)
zagospodarowanie turystyczne
(2)
atrakcyjność turystyczna
(1)
baza noclegowa
(1)
czarna turystyka
(1)
czynniki rozwoju
(1)
edukacja
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
karawaning
(1)
krajoznawstwo
(1)
kuchnia polska
(1)
myślistwo
(1)
odżywianie się
(1)
produkt regionalny
(1)
produkt tradycyjny
(1)
produkty regionalne
(1)
rekreacja
(1)
street food
(1)
turystyka etniczna
(1)
turystyka konna
(1)
turystyka motorowa
(1)
turystyka narciarska
(1)
turystyka pielgrzymkowa
(1)
turystyka piesza
(1)
turystyka przygodowa
(1)
turystyka religijno-pielgrzymkowa
(1)
turystyka rowerowa
(1)
turystyka winiarska
(1)
turystyka wypoczynkowa
(1)
turystyka żeglarska
(1)
turyzm
(1)
wpływ na środowisko
(1)
wędkarstwo
(1)
żywność
(1)
9 results Filter
Book
In basket
(Monografie / Akademia Finansów i Biznesu Vistula)
Materiały z konferencji naukowej pt.: Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym, 22-23 października 2020 r., Warszawa.
Bibliografie, netografie przy referatach.
Przekazując Czytelnikom niniejsze opracowanie, autorzy wyrażają nadzieję, że poruszają istotną tematykę nie tylko z punktu widzenia turystyki czy nauki o kulinariach, ale również, a może przede wszystkim, kulturoznawstwa, socjologii, marketingu usług, a zwłaszcza edukacji. Opracowanie poświęcone jest edukacyjnej roli turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym. Wśród zawartych zagadnień znalazły się tematy poświęcone zarówno naukowemu wymiarowi turystyki kulinarnej i tematów jej pokrewnych, jak również sprawozdania z praktycznej realizacji projektów poświęconych edukacyjnym aspektom turystyki kulinarnej. z Przedmowy
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 23880.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Akademia Finansów i Biznesu Vistula)
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia jest wynikiem wielowymiarowych badań i analiz prowadzonych w obszarze turystyki kulinarnej, gdzie starannie zgłębiamy, jak ta forma podróży może wspierać cele zrównoważonego rozwoju. Odkrywamy, że turystyka kulinarna to nie tylko eksploracja smaków i zapachów, ale także szansa na tworzenie społecznych, ekologicznych i ekonomicznych korzyści dla odwiedzanych miejsc.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 23944.XX.1.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23943.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Monografia prezentuje pogłębioną refleksję nad dziedzictwem kulturowym, ukazując potencjał kulturowy społeczeństw Europy i krajów Południa. W pierwszej części monografii znalazły się opracowania obejmujące złożony wymiar dziedzictwa kulturowego w turystyce regionów świata (interpretacje badawcze dotyczące nazewnictwa, przestrzennych aspektów studiów nad dziedzictwem, porządkowaniem i rejestracją jego zasobów). Druga część zawiera rozważania na temat różnorodności europejskiego dziedzictwa kulturowego i jego znaczenia w turystyce (opracowania case study obejmujące zabytki techniki w Karpatach, rzemiosło ludowe na Litwie, kulturowe destynacje Rosji, zabytki rezydencjalne Wielkiej Brytanii, tradycje winiarstwa w Europie, gastronomię węgierską i ofertę enoturystyczną w Portugalii). W trzecim dziale zamieszczono opracowania odnoszące się do dziedzictwa kulturowego krajów Południa (kultura, religia i obrzędy Indonezji, dziedzictwo materialne i kultura żywa Chin, bogactwo kulinarne Japonii, przeszłość cywilizacji Majów, dziedzictwo prehistoryczne Afryki Subsaharyjskiej). Projekt i realizację książki można uznać za początek studiów nad kulturami europejskimi i pozaeuropejskimi. (ze wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12067.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12985.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Dziedzictwo kulturowe jest jak społeczny kod genetyczny - jak odziedziczony po przodkach potencjał, który w prawidłowo ukształtowanym środowisku ma szanse na rozwój. To środowisko tworzymy my sami, czerpiąc rozumnie z dorobku wcześniejszych pokoleń. Polska z wielu powodów, zarówno ze względu na historię, jak i położenie geopolityczne, jest krajem wyjątkowym, co znajduje swoje odzwierciedlenie w niematerialnej i materialnej kulturze narodu. Niniejsze opracowanie ma stanowić wkład w zrozumienie tego faktu i wskazać na możliwości wykorzystania elementów kulturowych do rozwoju różnych rodzajów turystyki. (ze wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12068.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12984.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 247-[256].
Turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segementów turystyki, w ostatnich latach rozwija się dynamicznie. Coraz więcej turystów jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych osób w innych krajach czy regionach, próbując charakterystycznych produktów żywnościowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijająca się gastronomia, zapewniająca mieszkańcom i turystom możliwość konsumpcji tradycyjnych posiłków, często również w autentycznej oprawie. Wyjątkowa i oryginalna oferta gastronomiczna może wspomagać rozwój miejscowości pozbawionych walorów przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in.: istotę turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztukę kulinarną, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchnię polską i jej tradycje żywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe w Polsce oraz ich ochronę w Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15054.XX.1.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15954.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Tom poświęcony jest rozmaitym aspektom turystyki kulturowej w miejscach i na obszarach o różnym natężęniu ruchu turystycznego. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Pierwszy obejmuje rolę dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki w regionach. W drugim rozdziale zamieszczono materiały z badań odnoszących się do turystyki kulturowej na poziomie lokalnym. Osobne miejsce zajmują rozważania poświęcone badaniom kulturowym w regionalnej turystyce kulinarnej. Rozdział czwarty jest również w znacznej mierze powiązany z kulinariami, odnosi się bowiem do technologii i produktów kuchni regionalnych jako ważnego komponentu turystyki kulinarnej. Ostatnia część opracowania zawiera rozważania o nowych możliwościach rozwoju turystyki kulturowej w regionach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12533.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 339-348.
Podręcznik powstał przede wszystkim z myślą o potrzebach studentów na kierunkach związanych z turystyką i rekreacją. Treści w nim zawarte są wprowadzeniem do tematyki turyzmu jako zjawiska społecznego i gospodarczego o wieloaspektowych implikacjach. Ma uzmysłowić osobom podejmującym studia w zakresie turystyki, z jak różnorodną i rozległą problematyką będą obcować nie tylko w trakcie studiów, ale i pracy zawodowej. Książka polecana jest także wszystkim, którzy turystykę pokochali.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11956 [Magazyn 1], P.11955 [Magazyn 1], P.11957 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 13123.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy turystyki / Janusz Czerwiński. - Wyd. 3. - Warszawa : CeDeWu, 2015. - 365, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 349-354, wykaz aktów prawnych s. 363-364.
Zawarte w podręczniku treści są wprowadzeniem do zagadnień turyzmu jako zjawiska zarówno społecznego, związanego najogólniej mówiąc z podróżowaniem, jak i zjawiska gospodarczego, związanego z organizacją tych podróży i goszczeniem podróżnych. W podręczniku omówiono podstawowe pojęcia i definicje odnoszące się do turystyki, także związki turystyki z pokrewnymi formami spędzania czasu wolnego. Sporo miejsca poświęcono historii turystyki, szczególnie turystyki polskiej oraz turystyki amerykańskiej, której bezpośredni wpływ na współczesne oblicze turystyki światowej trudno przecenić. Omówiono główne uwarunkowania i czynniki rozwoju współczesnej turystyki, w tym zwłaszcza walory turystyczne, decydujące o motywach i formach podejmowanych podróży turystycznych, Opisane zostały zarówno współczesne funkcje turystyki, a także dysfunkcje i liczne zagrożenia związane z turystyką. Główna część tekstu skupia uwagę Czytelnika na opisie rodzajów i form współczesnej turystyki oraz na jej organizacji, a także na wskazaniu aktualnych tendencji w ruchu turystcznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15036.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.15035.XX.1.1 [Czytelnia B], 15924.XX.1.1 [Czytelnia B] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again