Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
available
(3)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Broniecka Anna
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Heller Marla
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Mościcki Krzysztof (tłumacz)
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
ODŻYWIANIE
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
DIETETYKA
(1)
Dieta DASH
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Metody badawcze
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Odżywianie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Genre/Form
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
jadłospis
(4)
żywienie
(3)
dieta
(2)
DASH
(1)
białka pokarmowe
(1)
choroba
(1)
choroby serca
(1)
dietetyka
(1)
dzieci
(1)
ludzie starzy
(1)
metody badań
(1)
nadciśnienie tętnicze
(1)
niemowlę
(1)
normy żywienia
(1)
przemiana materii
(1)
składniki mineralne
(1)
składniki odżywcze
(1)
tłuszcze
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
zachowania żywieniowe
(1)
zdrowie
(1)
4 results Filter
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Form of Work
Genre/Form
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1406.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The DASH diet action plan : proven to lover blood pressure and cholesterol without medication.
Indeks.
Jesteś jedną z milionów osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze, mają zwiększone stężenie cholesterolu i nadwagę? Jeśli tak, ta książka jest dla Ciebie. Przydatny i łatwy w użyciu poradnik na temat stosowania diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – najlepszej diety uniwersalnej według US News & World Report. Żywieniowe sposoby powstrzymania rozwoju nadciśnienia tętniczego (w skrócie DASH) to nowoczesny plan zdrowego odżywiania się, który przynosi korzyści m.in. w obniżaniu ciśnienia tętniczego i zmniejszaniu stężenia cholesterolu. Książka zawiera praktyczne wskazówki w formie konkretnego planu działania. Czytelnik znajdzie w niej gotowe przepisy, według których może przygotować wszystkie posiłki aż na 28 dni. Ponadto w poradniku zamieszczone są tabele porównujące różne produkty. Autorka w bardzo przystępny sposób omawia zasady zdrowego stylu życia, a jednocześnie podkreśla, że książka nie jest zbiorem licznych zakazów ani opisem cudownej diety, bowiem do osiągnięcia celu najważniejsze są: zdrowe odżywianie się, aktywność fizyczna i prawidłowa masa ciała. Książki Marly Heller to światowe bestsellery wydane w dużych nakładach, teraz również w języku polskim.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22085.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22084.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again