Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(43)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(40)
tylko na miejscu
(37)
wypożyczone
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(23)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(20)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(37)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Popławska Helena
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Socha Piotr
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Szewczyński Jerzy
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Waśkiewicz Zbigniew
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(44)
Język
polski
(44)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Temat
ODŻYWIANIE
(40)
ŻYWNOŚĆ
(13)
DIETETYKA
(5)
Dietetyka
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
Odżywianie
(3)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
SPORTOWCY
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
CIĄŻA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
HIGIENA
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
MASAŻ
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(1)
NOWOTWORY
(1)
RYTM BIOLOGICZNY
(1)
SPORT
(1)
SPOŻYCIE
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Turystyka
(1)
WEGETARIANIZM
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŻYWIENIE
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-0
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI
(7)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Podręcznik
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
PORADNIKI
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Słowo kluczowe
żywienie
(16)
dieta
(13)
składniki odżywcze
(9)
żywność
(8)
dietetyka
(7)
nawyki żywieniowe
(5)
dzieci
(4)
normy żywienia
(4)
odżywianie się
(4)
wartość odżywcza
(4)
witaminy
(4)
odżywianie
(3)
otyłość
(3)
przemiana materii
(3)
tłuszcze
(3)
wegetarianizm
(3)
zaburzenia odżywiania
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
cukrzyca
(2)
elektroterapia
(2)
fizjoterapia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
laseroterapia
(2)
magnetoterapia
(2)
masaż
(2)
nutrigenetyka
(2)
odnowa biologiczna
(2)
parafina
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
racjonalne żywienie
(2)
sauna
(2)
składniki mineralne
(2)
składniki pokarmowe
(2)
sport
(2)
stretching
(2)
suplement diety
(2)
turystyka
(2)
ultradźwięki
(2)
uraz
(2)
węglowodany
(2)
zabieg fizykalny
(2)
zachowania żywieniowe
(2)
zdrowie
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
Yin-Yang
(1)
alergia pokarmowa
(1)
anoreksja
(1)
białka
(1)
bromatologia
(1)
bulimia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby serca
(1)
dziecko chore
(1)
długowieczność
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
farmakoterapia
(1)
gastronomia
(1)
karmienie piersią
(1)
kobieta ciężarna
(1)
leczenie dietą
(1)
ludzie starzy
(1)
marketing
(1)
medycyna żywienia
(1)
mikroelementy
(1)
młodzież
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
obszary wiejskie
(1)
odporność
(1)
oleje jadalne
(1)
otyłość dziecięca
(1)
produkt turystyczny
(1)
profilaktyka
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
rekreacja
(1)
rozwój fizyczny
(1)
siła życiowa Qi
(1)
sole mineralne
(1)
sport wyczynowy
(1)
sportowcy
(1)
sprawność fizyczna
(1)
starzenie się
(1)
substancje słodzące
(1)
sól
(1)
technologia żywności
(1)
termiczna natura pokarmów
(1)
trening sportowy
(1)
turystyka kulinarna
(1)
wapń
(1)
woda
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów szkół hotelarsko-turystycznych i gastronomicznych, kształcących kadry na potrzeby turystyki.era wiadomości na temat znaczenia składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka oraz właściwości produktów spożywczych i zasad ich przechowywania w różnych warunkach. Przedstawiono w nim zasady racjonalnego żywienia i układania jadłospisów. Towarzyszy im prezentacja nowszych osiągnięć w dziedzinie żywności i żywienia (makrobiotyki, zdrowa żywność). Omówiono zwyczaje żywieniowe w Polsce i w innych krajach oraz podstawy żywienia dietetycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2736.XX.1 [Magazyn 1], P.2701 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.765.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W podręczniku przedstawiono zasady prawidłowego żywienia, omówiono składniki odżywcze, wartość odżywczą produktów spożywczych, normy wyżywienia, zasady planowania i oceny jadłospisów oraz higienę żywności i higienę zakładów żywienia. Liczne rycyny, schematy i tabele ułatwiają przyswojenie materiału. Pytania i zadania kontrolne pomagają ocenić stopień opanowania tematu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2246.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18173.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20087.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20086.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku poruszono wszystkie tematy doty­czące wyzwań leczenia żywieniowego oraz postępu nauk powiązanych z żywieniem i odżywieniem pacjenta oraz najczęściej zadawanych pytań w gabinetach dietetycznych i lekarskich. Dużym walorem książki jest pokazanie indywidualizacji zaleceń i ich dostosowanie do specyficznych cech osobniczych pacjenta. Przedstawiono zasady żywienia i postępowanie z pacjentami w różnych sytuacjach klinicznych, omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.43.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 117-123.
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15273.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 140-141.
Odpowiednia dieta kobiety w ciąży to nie tylko gwarancja zdrowia dziecka, ale i dobrej formy mamy. Organizm kobiety czeka wysiłek związany z okresem intensywnego wzrostu płodu, porodem oraz karmieniem piersią. Dlatego należy wybierać urozmaicone posiłki, które dostarczą białka, węglowodanów złożonych, dobrej jakości tłuszczu, witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Wskazane jest jedzenie 5 posiłków dziennie, starać się nie podjadać i nie ulegać wszystkim zachciankom, a zwłaszcza tym niezdrowym. Poradnik ten pomoże przygotować się do ciąży i przeprowadzi czytelnika przez ten najpiękniejszy okres w życiu kobiety z zachowaniem dbałości o prawidłowy sposób odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.4545.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4951.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z wielu badań, w tym przeprowadzonych przez nasz zespół, wynika, że problem w coraz większej skali dotyczy naszych dzieci. Dlatego grono wybitnych specjalistów z zakresu dietetyki, prewencji i leczenia otyłości napisało tę książkę. Nie jest ona skierowana do naukowców, badaczy tematu, ale do każdego z nas, żeby pomóc nam chronić nasze dzieci przed jedną z najcięższych plag XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11125.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12104.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10008 [Magazyn 1], P.10007 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Artykuły poświęcone masażowi sportowemu są rozrzucone po różnych źródłach, pochodzą od różnych autorów i ukazały się w różnych okresach. W świetle tych faktów jest oczywiste, że potrzebna jest nowa w miarę aktualna pozycja wydawnicza z tego zakresu. W pozycji tej czytelnicy, a będą nimi zarówno masażyści amatorzy jak i specjaliści, znajdą szerokie ujęcie problematyki. Najcenniejsze elementy książki to sposoby i techniki masażu wykorzystywane w sporcie, a mało znane szerszemu gronu osób, a także zgromadzenie możliwie pełnej wiedzy na temat masażu jako środka odnowy biologicznej w różnych dyscyplinach sportu z uwzględnieniem całej ich specyfiki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2955 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1533.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
S. tyt.: Sixth Framework Programme PorGrow project NEST INSIGHT
Projekt ProGrow miał na celu zidentyfikowanie skutecznych strategii politycznych, których podjęcie mogłoby zatrzymać lub odwrócić rosnący trend występowania nadwagi i otyłosci w Europie. Ta monografia prezentuje wyniki badań otrzymane w Polsce na tle sytuacji epidemiologicznej dotyczącej spożycia żywności oraz stanu odżywiania ludności w kontekście częstości występowania nadwagi i otyłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8135.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja wydana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych "Prewencja Pierwotna Nowotworów" oraz przygotowań Polski do realizacji Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej POL-HEALTH (2007-2016).
W opracowaniu na postawie piśmiennictwa, danych Głównego Urzędu Statystycznego, Narodowego Funduszu Zdrowia i instytutów naukowych oraz badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia i inne ośrodki naukowe, dokonano diagnozy w zakresie aktywności fizycznej i epidemiologii żywieniowych czynników ryzyka otyłości i przwlekłych chorób niezakaźnych w latach 1960-2004. Przedstawiono również dotychczasowe doświadczenia krajowe i międzynarodowe w zakresie metod prewencji otyłości i chorób przewlekłych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8665 [Magazyn 1], P.8664 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 10115.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8134.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu w Białej Podlaskiej ; nr 15)
Bibliogr. s. 75-99.
Publikacja poświęcona jest tematyce aktywności fizycznej młodzieży wiejskiej w zależności od stopnia otyłosci. Pracę podzielono na pięć rozdziałow. Pierwszy jest teoretyczny i dotyczy teoretycznych podstaw nadwagi i otyłości z uwzględnieniem tkanki tłuszczowej. Kolejne rozdziały poświęcone są badaniom: celom, meteriałom badawczym. Wyniki badań to najbardziej rozbudowany rozdział poświęcony sprawności fizycznej, rozwojowi fizycznemu chłopców i dziewcząt, sposobom spędziania wolnego czasu. W ostatnim rozdziale opisano uwarunkowania rodzinne otyłosci i chorób, problem nadwagi i otyłości, sytuację socjoekonomiczną rodzin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13862.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Instytut Ekonomiki Rornictwa i Gospodarki Żywnościowej ISSN 0239-7102)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.446 [Magazyn 2] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej