Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(6)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
only on-site
(7)
available
(5)
Branch
Wypo┼╝yczalnie
(5)
Czytelnie
(7)
Author
Adamicki Franciszek
(1)
Balcerzak J├│zef
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Durau Beata
(1)
Knaflewski Mikołaj
(1)
Legańska Zofia (1929-2018)
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Mitek Marta
(1)
Robak J├│zef
(1)
Schollenberger Małgorzata
(1)
Sobiczewski Piotr
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
zbiorowa Praca
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(8)
Subject
Warzywa
(4)
WARZYWA
(2)
BAKTERIE
(1)
BAKTERIOZY
(1)
Białka
(1)
Choroby ro┼Ťlin
(1)
DRZEWA OWOCOWE
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
M─ůka
(1)
Napoje
(1)
Oleje ro┼Ťlinne
(1)
Owoce
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
ROŚLINY OZDOBNE
(1)
Ro┼Ťliny
(1)
Ro┼Ťliny uprawne
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Uprawa
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Wino
(1)
Zbo┼╝e
(1)
Ziemniaki
(1)
┼╗elatyna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(2)
Podr─Öczniki
(1)
Poradniki
(1)
Domain
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(5)
In┼╝ynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
8 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Od wielu ju┼╝ lat podnoszono potrzeb─Ö opracowania i wydania nowego podr─Öcznika. "Upraw─Ö szczeg├│┼éow─ů warzyw w polu przedstawiono w Polowej uprawie warzyw", napisanej przez zesp├│┼é autor├│w pod redakcj─ů profesora Mariana Or┼éowskiego. Z kolei "Uprawa warzyw pod os┼éonami", przygotowana pod redakcj─ů profesora Tadeusza Pudelskiego, obejmuje opr├│cz uprawy poszczeg├│lnych gatunk├│w ro┼Ťlin warzywnych ┼é─ůcznie z grzybami tak┼╝e zagadnienia og├│lne ich produkcji w pomieszczeniach. Dlatego te┼╝ w tym opracowaniu ograniczono tematyk─Ö og├│lnej uprawy pod os┼éonami do niezb─Ödnego minimum, koncentruj─ůc si─Ö na zagadnieniach dotycz─ůcych og├│lnych zagadnie┼ä uprawy warzyw w polu. Poszczeg├│lne rozdzia┼éy podr─Öcznika napisali specjali┼Ťci z uczelni rolniczych, a tak┼╝e Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Wyra┼╝am przekonanie, ┼╝e b─Ödzie on pomocny w zdobywaniu wiedzy przez student├│w ogrodnictwa i rolnictwa, a tak┼╝e przydatny dla praktyk├│w zajmuj─ůcych si─Ö produkcj─ů warzyw.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7119.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7968.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegl─ůd 43 warzyw, kt├│re na co dzie┼ä nie goszcz─ů na naszych sto┼éach.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
W ksi─ů┼╝ce zosta┼éy om├│wione zmiany fizjologiczne zachodz─ůce po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wp┼éywaj─ůce na jako┼Ť─ç i trwa┼éo┼Ť─ç przechowalnicz─ů warzyw, optymalne warunki przechowania poszczeg├│lnych gatunk├│w, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajduj─ůce coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczeg├│┼éowo technologi─Ö d┼éugotrwa┼éego przechowywania i kr├│tkotrwa┼éego sk┼éadowania najwa┼╝niejszych gatunk├│w warzyw. W ksi─ů┼╝ce zosta┼éy om├│wione r├│wnie┼╝ najnowsze osi─ůgni─Öcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie w┼éasnych prac badawczych oraz wielu innych autor├│w.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 606-608.
Podr─Öcznik przeznaczony jest dla uczni├│w technik├│w i szk├│┼é policeal┬şnych kszta┼éc─ůcych si─Ö w zawodzie technik-ogrodnik wed┼éug programu nr 2204 MRiG┼╗ z dnia 18 sierpnia 1997 r. dla przedmiotu - warzywnictwo. Podr─Öcznik mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ u┼╝yteczny dla przedmiotu specjalizuj─ůcego -produkcja i przetw├│rstwo warzyw, przyspieszona produkcja warzyw w grun┬şcie, uprawa warzyw pod os┼éonami itp. - zar├│wno w technikum jak i szkole zasadniczej. Zawarte w nim tre┼Ťci obejmuj─ů has┼éa programowe (podstawy programowe) na poziomie wymaga┼ä pe┼énych, a w niekt├│rych jego dzia┼éach -wykraczaj─ů nawet poza program. Korzystaj─ůc wi─Öc z podr─Öcznika trzeba dokonywa─ç selekcji materia┼éu, stosownie do poziomu kszta┼écenia, jak i mo┼╝liwo┼Ťci zespo┼é├│w uczniowskich. Podr─Öcznik zawiera nast─Öpuj─ůce zagad┬şnienia: og├│lne zasady uprawy ro┼Ťlin warzywnych! szczeg├│┼éowa ich uprawa w polu oraz pod os┼éonami, p─Ödzenie warzyw, zmianowanie warzyw, uprawa grzyb├│w jadalnych oraz hodowla i nasiennictwo ro┼Ťlin warzywnych. Ze wzgl─Ödu na ograniczon─ů obj─Öto┼Ť─ç podr─Öcznika zaistnia┼éa konieczno┼Ť─ç dokonywania w nim niezb─Ödnych skr├│t├│w.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18493.XVII.6.2 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18492.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych nale┼╝─ů og├│rki. Og├│rki s─ů ciep┼éolubne, dlatego ┼║le znosz─ů kilkudniowe och┼éodzenia, jak r├│wnie┼╝ nadmierne opady deszczu, zw┼éaszcza w pocz─ůtkowej fazie kie┼ékowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poni┼╝ej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powoduj─ů ca┼ékowite zahamowanie wzrostu ro┼Ťlin oraz masowe ich zamieranie. Mimo du┼╝ego post─Öpu w hodowli nowych odmian og├│rk├│w, odpornych na choroby i szkodniki, stanowi─ů one nadal du┼╝e zagro┼╝enie. Wa┼╝n─ů cz─Ö┼Ť─ç technologii uprawy og├│rka zajmuj─ů zabiegi ochronne. Zaniechanie b─ůd┼║ op├│┼║nianie wykonywania podstawowych zabieg├│w fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Najwi─Öksze szkody gospodarcze spo┼Ťr├│d chor├│b wyrz─ůdzaj─ů m─ůczniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Gro┼║ne s─ů tak┼╝e choroby powodowane czynnikami ┼Ťrodowiska oraz choroby fizjologiczne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Ksi─ů┼╝ka zawiera opisy 37 chor├│b wyst─Öpuj─ůcych na ro┼Ťlinach sadowniczych, ozdobnych i warzywnych w Polsce lub stanowi─ůcych dla nich potencjalne zagro┼╝enie. Wi─Ökszo┼Ť─ç przedstawionych chor├│b nie by┼éa dotychczas opisana w ┼╝adnym polskim podr─Öczniku. Opis poszczeg├│lnych jednostek chorobowych obejmuje nast─Öpuj─ůce cz─Ö┼Ťci: wyst─Öpowanie, objawy, etiologia, rozw├│j choroby, ochrona ro┼Ťlin. Szczeg├│┼éowo┼Ť─ç opisu wynika ze znaczenia gospodarczego choroby, stopnia jej poznania, zasi─Ögu wyst─Öpowania i ilo┼Ťci informacji dost─Öpnych w literaturze. W ksi─ů┼╝ce znajduje si─Ö alfabetyczny spis pe┼énych nazw opisanych tu bakterii oraz angielskich i polskich nazw chor├│b przez nie powodowanych. Fotografie przedstawiaj─ůce objawy chor├│b u┼éatwiaj─ů ich rozpoznawanie. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla pracownik├│w naukowych i student├│w akademii rolniczych. B─Ödzie tak┼╝e pomoc─ů dla producent├│w i przedstawicieli r├│┼╝nych s┼éu┼╝b zwi─ůzanych z produkcj─ů ogrodnicz─ů, zw┼éaszcza pracownik├│w inspekcji ochrony ro┼Ťlin i nasiennictwa.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7125.XVII.8 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7978.XVII.8 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W podr─Öczniku opisano procesy technologiczne przetw├│rstwa wybranych surowc├│w pochodzenia ro┼Ťlinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalaj─ů na prze┼Ťledzenie kolejno┼Ťci operacji jednostkowych i roli, jak─ů pe┼éni─ů w procesie przetwarzania i utrwalania ┼╝ywno┼Ťci. R├│┼╝norodno┼Ť─ç gatunk├│w i odmian surowc├│w ro┼Ťlinnych oraz kierunk├│w ich przetwarzania powoduje, ┼╝e opisywane w podr─Öczniku procesy technologiczne musz─ů by─ç indywidualnie dostosowane do surowca. Wp┼éyw na to ma tak┼╝e m.in. sezonowo┼Ť─ç poda┼╝y tych surowc├│w w skali roku, znaczne zr├│┼╝nicowanie cech technologicznych wynikaj─ůce z rozproszenia terytorialnego upraw oraz du┼╝ej liczby producent├│w rolnych. W podr─Öczniku opisano r├│wnie┼╝ zagadnienia zwi─ůzane z metodologi─ů oceny parametr├│w jako┼Ťci oraz bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci pochodzenia ro┼Ťlinnego oraz ocen─Ö towaroznawcz─ů surowc├│w i produkt├│w gotowych. Wskazano r├│wnie┼╝ na znaczenie aspekt├│w ┼╝ywieniowych w procesie przetwarzania surowc├│w i produkcji ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Tematyka prezentowanych w niniejszym numerze ÔÇ×Ekonomii XXI WiekuÔÇŁ artyku┼é├│w jest znacznie zr├│┼╝nicowana, aczkolwiek mo┼╝na je do pewnego stopnia tematycznie pogrupowa─ç. Trzy opracowania dotycz─ů polskiego handlu artyku┼éami spo┼╝ywczymi ÔÇĺ owocami, warzywami i mlekiem ÔÇĺ w kontek┼Ťcie przynale┼╝no┼Ťci Polski do Unii Europejskiej. F. Kapusta przedstawia zmiany na rynku owoc├│w w Polsce przed akcesj─ů i po przyst─ůpieniu Polski do UE, A. Tarnowska dokonuje interesuj─ůcej analizy czynnik├│w wp┼éywaj─ůcych na konkurencyjno┼Ť─ç polskiego sektora warzywnego w UE, natomiast A. Kowalska zaj─Ö┼éa si─Ö ocen─ů udzia┼éu Polski w handlu mlekiem i jego przetworami zar├│wno w krajach unijnych, jak i innych b─Öd─ůcych odbiorcami tych polskich produkt├│w. Z problematyk─ů unijn─ů zwi─ůzany jest tak┼╝e artyku┼é P. Kowalskiego. Wykracza on jednak daleko poza relacje handlowe Polski z Uni─ů i traktuje o jej problemach w og├│le ÔÇĺ o mo┼╝liwo┼Ťciach dalszego rozwoju lub dezintegracji w 10 lat po jej najwi─Ökszym rozszerzeniu, w kt├│rym ÔÇĺ jak wiadomo ÔÇĺ uczestniczy┼éo 10 pa┼ästw, w tym r├│wnie┼╝ Polska. W pewnym sensie tak┼╝e artyku┼é M. Balany ma unijne konotacje, poniewa┼╝ autor zajmuje si─Ö w nim sposobami ograniczania b┼é─Öd├│w wyst─Öpuj─ůcych w procesie aplikowania o ┼Ťrodki w ramach finans├│w z funduszy unijnych Programu Operacyjnego Kapita┼é Ludzki. To mikroekonomiczne uj─Öcie problemu ma istotne walory utylitarne i mo┼╝e by─ç pomocne dla os├│b i instytucji ubiegaj─ůcych si─Ö o dotacje z tego funduszu. Dwa artyku┼éy, ┼ü. Ambroziaka i D. Michalak, odnosz─ů si─Ö do sfery finans├│w. Zawarte w artykule ┼ü. Ambroziaka analizy maj─ů wymiar makroekonomiczny, a konkretnie dotycz─ů funkcjonowania rynk├│w finansowych w warunkach ograniczonej racjonalno┼Ťci. Przeciwnie artyku┼é D. Michalak ÔÇĺ jest to mikroekonomiczna analiza dotycz─ůca bardzo specyficznego problemu finans├│w, tj. konstrukcji instrumentu zabezpieczaj─ůcego przed niekorzystnym wp┼éywem niekatastroficznego ryzyka gospodarczego wraz z okre┼Ťleniem kierunku wp┼éywu warunk├│w atmosferycznych na przedsi─Öbiorstwa bran┼╝y energetycznej. Bior─ůc pod uwag─Ö perspektyw─Ö badawcz─ů, podobnie jak poprzednio mo┼╝na przeciwstawi─ç sobie dwa ostatnie artyku┼éy. Artyku┼é J. Muraka, pt. ÔÇ×Imperializm ekonomiiÔÇŁ, ma wysoce og├│lny i teoretyczny charakter, podczas gdy artyku┼é R. ┼╗ury┼äskiego przedstawia mikroekonomiczny problem, jakim s─ů ekonomiczno-organizacyjne efekty UEFA Euro 2012.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu, poza sieci─ů Uczelni, poprzez login i has┼éo jak do konta bibliotecznego.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again