Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(1)
Status
available
(1)
only on-site
(1)
Branch
Wypo┼╝yczalnie
(1)
Czytelnie
(1)
Author
Kazimierczak Renata
(1)
Wasiak-Zys Gra┼╝yna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Year
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Genre/Form
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki wa┼╝niejszych surowc├│w ro┼Ťlinnych, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem ich warto┼Ťci u┼╝ytkowej, niezb─Ödnej przy poznawaniu i ocenie przydatno┼Ťci ┼╝ywieniowej surowc├│w ro┼Ťlinnych przez student├│w, w ramach przedmiotu "surowce spo┼╝ywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowc├│w ro┼Ťlinnych: warzywa, ro┼Ťliny okopowe, ro┼Ťliny zbo┼╝owe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiaj─ůc grupy surowc├│w, uwzgl─Ödniono cz─Ö┼Ť─ç wprowadzaj─ůc─ů i cz─Ö┼Ť─ç dotycz─ůc─ů poszczeg├│lnych gatunk├│w. W cz─Ö┼Ťci wprowadzaj─ůcej podano kr├│tk─ů charakterystyk─Ö grupy, w tym: wykaz gatunk├│w i ich przynale┼╝no┼Ť─ç do rodzin botanicznych, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i znaczenie gospodarcze. W cz─Ö┼Ťci dotycz─ůcej poszczeg├│lnych gatunk├│w uwzgl─Ödniono: budow─Ö cz─Ö┼Ťci u┼╝ytkowej, warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wykaz wybranych odmian, polecanych g┼é├│wnie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin rolniczych i warzywnych oraz na Li┼Ťcie odmian ro┼Ťlin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystyk─Ö i przydatno┼Ť─ç u┼╝ytkow─ů, w tym: spo┼╝ycie bezpo┼Ťrednie, przetw├│rstwo i przechowywanie. Ocen─Ö poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jako┼Ťciowe dla poszczeg├│lnych gatunk├│w surowc├│w ro┼Ťlin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla student├│w Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji oraz Mi─Ödzywydzia┼éowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ pomocne dla uczni├│w technik├│w o specjalno┼Ťci ┼╝ywieniowo-gastronom icznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again