Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Sawicka Barbara (1950- )
(2)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Głąb Lilianna
(1)
Jasińska Zofia
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kotecki Andrzej (1952- )
(1)
Kotecki Andrzej (agronomia)
(1)
Michalski Tadeusz (nauki rolnicze)
(1)
Sowiński Józef
(1)
Szempliński Władysław
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Wyszyński Zdzisław
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2000 - 2009
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Uprawa roślin
(2)
Agrotechnika
(1)
ROŚLINY
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
rośliny okopowe
(4)
rośliny zbożowe
(4)
uprawa roślin
(2)
grzyby uprawne
(1)
owoce
(1)
produkcja roślinna
(1)
przyprawy
(1)
rośliny oleiste
(1)
rośliny pastewne
(1)
rośliny przemysłowe
(1)
rośliny strączkowe
(1)
rośliny włókniste
(1)
warzywa
(1)
warzywa cebulowe
(1)
warzywa dyniowate
(1)
warzywa kapustne
(1)
warzywa korzeniowe
(1)
warzywa liściowe
(1)
warzywa psiankowate
(1)
warzywa rzepowate
(1)
warzywa strączkowe
(1)
warzywa wieloletnie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 517-520. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18149.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20013.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20010.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowa uprawa roślin : praca zbiorowa. T. 1 / pod red. Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Wrocław : Wydaw. Akademii Rolniczej, 2003. - 510 s. : fot. kolor., mapy, rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy częściach.
Podręcznik obejmuje wszystkie aktualne gatunki roślin, które mają znaczenie w uprawie polowej. Cechą specyficzną tego podręcznika jest szerokie uwzględnienie podstaw biologicznych omawianych roślin w aspekcie ich potrzeb życiowych i rozszerzenie liczby gatunków o takie, jak trawy i ich mieszanki w uprawie polowej, rośliny zielarskie oraz mało znane gatunki roślin oleistych i włóknistych. Poza zagadnieniami typowymi dla szczegółowej uprawy, jak pochodzenie poszczególnych gatunków roślin upraw polowych, historia ich uprawy, systematyka użytkowa i botaniczna, znaczenie gospodarcze, skład chemiczny i cechy jakościowe, właściwości botaniczne oraz przechowywanie zebranych plonów, treść podręcznika poszerzona jest o bardzo istotną część dotyczącą procesów fizjologicznych, które decydują o planowaniu i warunkach hodowli roślin. Uwzględniono także najnowsze tendencje w kierunkach odmian i ochronie roślin oraz znaczenia gospodarczego pewnych modyfikacji w systemach uprawy w oparciu o osiągnięcia w tej dziedzinie przedstawione w najnowszej literaturze światowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12317.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13462.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych : wybrane zagadnienia / pod redakcją Barbary Sawickiej. - Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2000. - 477 stron, [32] strony tablic kolorowych : ilustracje, mapa ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
"Podręcznik przeznaczony jest dla studentów IV i V roku studiów Wydziału Rolniczego kierunków agronomia oraz technologia żywności i żywienie człowieka. Zawiera on między innymi: Charakterystykę rynku ważniejszych gatunków roślin uprawnych w Polsce na tle sytuacji w innych państwach, nowe elementy agrotechniki ogólnej i nasiennej, technologię uprawy niektórych roślin rolniczych pod osłonami, elementy agrotechniki roślin alternatywnych, uprawę nowych roślin pastewnych i konsumpcyjnych, niekonwencjonalne metody wykorzystania roślin leczniczych."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19098.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19097.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej