Sorting
Source
Books
(61)
Form of Work
Książki
(61)
Status
only on-site
(55)
available
(41)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(19)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(22)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Author
Stasiak Andrzej
(7)
Boruszczak Mirosław
(4)
Słaby Teresa
(4)
Gworys Wiesław
(3)
Kornak Aleksander Stefan
(3)
Pabian Arnold
(3)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Czechowski Lucjan
(2)
Dąbrowska Barbara Jolanta
(2)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(2)
Głowacki Marian (1942- )
(2)
Milewska Mariola
(2)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(2)
Olszewski Arkadiusz
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Turek Marian
(2)
Biller Elżbieta
(1)
Dobroniak Małgorzata
(1)
Drzewiecki Maciej (1935- )
(1)
Grabiszewski Marek
(1)
Grabowski Jakub
(1)
Grzegorzewska-Mischka Ewa
(1)
Gulda Mieczysław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jojczyk Stanisław (1931- )
(1)
Kolasińska Wioletta
(1)
Krawczak Irena
(1)
Lewandowski Henryk Jan
(1)
Maik Wiesław (1941- )
(1)
Marciniak Kazimierz
(1)
Marcinkiewicz Cezary
(1)
Matosek Mirosław
(1)
Midura Franciszek
(1)
Mroczyński Zbigniew (1931- )
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nowak Dorota
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Pabian Barbara
(1)
Podoska-Filipowicz Elżbieta
(1)
Przybyszewska-Gudelis Romana
(1)
Rzeczycka Anna
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Turek Marian (1945- )
(1)
Wajnert Izabela
(1)
Wiatr Inez
(1)
Wiluś Robert
(1)
Włodarczyk Bogdan
(1)
Zakrzewski Andrzej Jan
(1)
Ślęzak Andrzej (1952- )
(1)
Year
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(45)
Country
Poland
(61)
Language
Polish
(61)
Subject
TURYSTYKA
(33)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(4)
KULTURA
(3)
PRACE DYPLOMOWE
(3)
AGROTURYSTYKA
(2)
HOTELARSTWO
(2)
MARKETING STRATEGICZNY
(2)
PILOCI WYCIECZEK
(2)
POLITYKA REGIONALNA
(2)
PROMOCJA ZDROWIA
(2)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(2)
STATYSTYKA
(2)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(2)
USŁUGI
(2)
UZDROWISKA
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
BANKI
(1)
BANKI INTERNETOWE
(1)
CZĘSTOCHOWA (woj. śląskie ; okręg)
(1)
EKOLOGIA
(1)
FILOZOFIA
(1)
GEOGRAFIA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
HIGIENA
(1)
KRAJOZNAWSTWO
(1)
KUCHARSTWO
(1)
KUCHNIA REGIONALNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
MARKETING
(1)
OCHRONA ZABYTKÓW
(1)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
PIENIĄDZ
(1)
PODRÓŻE MOTYWACYJNE
(1)
PODRÓŻE SŁUŻBOWE
(1)
PORADNICTWO ZAWODOWE
(1)
PRACA SPOŁECZNA
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ (postawa)
(1)
PUBLIC RELATIONS
(1)
REKLAMA
(1)
SOCJOLOGIA
(1)
SPORT
(1)
TRANSPORT
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
TURYSTYKA MORSKA
(1)
TURYSTYKA NIEPEŁNOSPRAWNYCH
(1)
TURYSTYKA PIELGRZYMKOWA
(1)
TURYSTYKA SOCJALNA
(1)
TURYSTYKA WODNA
(1)
WYCIECZKI
(1)
ZAWÓD
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻEGLUGA
(1)
Subject: time
1989-
(2)
Subject: place
BAŁTYK (wybrzeże)
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(7)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Słowo kluczowe
turystyka
(10)
SPA
(3)
turystyka uzdrowiskowa
(3)
turystyka zdrowotna
(3)
agroturystyka
(2)
bezpieczeństwo
(2)
choroba
(2)
produkt turystyczny
(2)
statystyka
(2)
turystyka biznesowa
(2)
turystyka medyczna
(2)
uzdrowisko
(2)
zdrowie
(2)
żywność
(2)
Natura 2000
(1)
Polska
(1)
aktywność ruchowa
(1)
atrakcje turystyczne
(1)
atrakcyjność turystyczna
(1)
autostop
(1)
baza noclegowa
(1)
biznesplan
(1)
branding
(1)
cynk
(1)
filozofia nowożytna
(1)
filozofia starożytna
(1)
filozofia współczesna
(1)
filozofia średniowieczna
(1)
finansowanie
(1)
gastronomia
(1)
geografia
(1)
gleba
(1)
gospodarstwo agroturystyczne
(1)
higiena
(1)
hormony
(1)
hotelarstwo
(1)
innowacyjność przedsiębiorstw
(1)
instrumenty finansowe
(1)
instrumenty pochodne
(1)
jakość powietrza
(1)
jakość życia
(1)
konkurencyjność
(1)
kuchnia regionalna
(1)
kultura
(1)
laser
(1)
medycyna
(1)
miejscowość turystyczna
(1)
mikrodermabrazja diamentowa
(1)
niepełnosprawni
(1)
nordic walking
(1)
odnowa biologiczna
(1)
odżywianie
(1)
odżywianie się
(1)
podróże
(1)
podróżowanie
(1)
polityka regionalna
(1)
polityka turystyczna
(1)
produkt regionalny
(1)
promocja zdrowia
(1)
przedsiębiorstwo turystyczne
(1)
ratownictwo
(1)
region
(1)
rekreacja
(1)
rekreacja ruchowa
(1)
rozliczenia krajowe
(1)
rozliczenia międzynarodowe
(1)
rozwój regionalny
(1)
ruch turystyczny
(1)
system finansowy
(1)
szlaki turystyczne
(1)
tarczyca
(1)
termoregulacja
(1)
tradycja
(1)
transport lotniczy
(1)
transport morski
(1)
transport rowerowy
(1)
transport samochodowy
(1)
turystyka kulinarna
(1)
turystyka kulturowa
(1)
turystyka miejska
(1)
turystyka militarna
(1)
turystyka morska
(1)
turystyka socjalna
(1)
turystyka społeczna
(1)
turystyka uzależnień
(1)
turystyka wiejska
(1)
turystyka zrównoważona
(1)
usługi turystyczne
(1)
wellness
(1)
woda
(1)
wysiłek fizyczny
(1)
zagospodarowanie turystyczne
(1)
zagrożenia zdrowia
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
zarządzanie środowiskiem
(1)
zdrowie publiczne
(1)
środowisko człowieka
(1)
61 results Filter
Book
In basket
Publikacja jest zbiorem podstawowych wiadomości dotyczących wiedzy o obsłudze ruchu turystycznego. Zawiera treści uniwersalne jak i zależne od bieżącego ustawodawstwa regulującego usługi turystyczne po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Książka przeznaczona jest głównie dla studentów kierunków turystyka i rekreacja. Publikację uzupełniają załączniki: Światowy kodeks etyki dla turystyki, Praktyczny kodeks postępowania dot. stosunków między hotelami i biurami podróży.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6506.XX.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7250 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Subject
Opracowanie jest prezentacją elementarnych pojęć, teorii i definicji związanych z ruchem turystycznym. Książka zawiera podstawowy materiał dla słuchaczy i studentów różnego typu szkół turystycznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5293.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Opracowanie jest uzupełnieniem potrzebnych wskazówek do pisania pracy . Autor opisał m.in. jak ustalić temat pracy dyplomowej, gromadzić materiały studialne i empiryczne. Omówił rolę seminarium dyplomowego, ukazał proces pisania pracy w kontakcie z profesorem i asystentem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5294.V.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Kolejna książka z cyklu publikacji prof. Kornaka o praktycznych działaniach w turystyce, uzdrowiskach i układach regionalnych. Uwzględnia problemy uzdrowisk, Unii Europejskiej, globalistyki i logistyki. Przeznaczona jest przede wszystkim dla praktyków i polityków oraz dla kadr gospodarczych turystyki i uzdrowisk, jak również powinna być wykorzystywana przez nauczycieli akademickich tych szkół wyższych , które kształcą specjalistów w dziedzinie turystyki i uzdrowisk.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5299.XX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Celem pracy jest prezentacja tych zagadnień marketingu, które stanowią niezbędne elementy w dobrym funkcjonowaniu biura turystycznego na wysoce konkurencyjnym rynku. Książka obejmuje m.in.: charakterystykę celów współczesnej turystyki, charakterystykę usług turystycznych, zachowania konkurencyjne na rynku usług turystycznych, zarządzanie turystyczne, działalność biur podróży, badania marketingowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5295.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Książka przeznaczona jest dla osób przystępujących do pisania prac dyplomowych-magisterskich, licencjackich i inżynierskich. Zawiera konkretne, poparte przykładami informacje umożliwiające sprawne i szybkie przygotowanie do tego typu opracowań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8180.V.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Subject
Wiele podmiotów działających na polskim rynku turystycznym niewłaściwie posługuje się reklamą. W książce przedstawiono podstawowe błędy oraz omówiono zasady i procedury pozwalające ich uniknąć. Książka zawiera podrozdziały o charakterze wyjaśniającym i porządkującym niektóre kwestie reklamowe. Przedstawia również ważniejsze aspekty rozwoju reklamy w Polsce i na świecie. Publikacja przeznaczona jest dla obecnych i przyszłych przedsiębiorców turystycznych, którzy pragną skutecznie i efektownie posługiwać się reklamą.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5067.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Poradnik jest przeznaczony dla osób przystępujących do pisania prac dyplomowych - magisterskich, licencjackich i inżynierskich. Zawiera informacje umożliwiające sprawne i szybkie ich przygotowanie. Informacje są konkretne, poparte przykładami oraz przekazane zrozumiałym językiem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5296.V.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Subject
Publikacja stanowi propozycję o istotnym znaczeniu w procesie dydaktyczno-wychowawczym, kształtującą właściwą postawę wobec dziedzictwa przeszłości i ułatwiającą dostrzeżenie problemów współczesności. Jej zadaniem jest wyposażyć młodego człowieka w niezbędny zasób wiedzy o polskich atrakcjach i walorach kulturowych oraz zachęcić do dalszego poszerzania wiadomości. Może być także pomocna praktykom, przedsiębiorcom i pracownikom biur podróży w zakresie organizacji wyjazdów turystycznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5066.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Streszcz. ang.
Książka zawiera szeroko ujętą działalność wychowawczą, której przedmiotem zainteresowania jest pedagogika pracy. Opracowanie to kierowane jest do studentów pedagogiki, którzy w programie studiów mają przedmioty związane z pedagogiką pracy jako zajęcia do wyboru lub fakultatywne, do studentów specjalności związanych z orientacją i poradnictwem zawodowym, dla których zagadnienia te stanowią jeden z przedmiotów kierunkowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8182.VII.4 [Czytelnia A] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Publikacja jest pracą zbiorową przedstawiającą artykuły dotyczace zdrowia publicznego. Omówiono w niej m.in: koncepcje, kategorie i paradygmaty zdrowia, środowisko naturalne, przyrodnicze i fizyczne, biofizyczną rolę środowiska grawitacyjnego, cynk a choroby środowiskowe, o żywności, żywieniu i odżywianiu, zdrowie i choroba w ujęciu termodynamiki medycznej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8181.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4881 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Form of Work
Subject
Bibliogr. s. 77.
Bezpieczeństwo żywności jest z pewnością tym aspektem jej jakości, który jest najważniejszy dla konsumentów. Żywność niespełniająca warunków bezpieczeństwa może być źródłem wielu problemów zdrowotnych. Według WHO środki spożywcze, zawierające chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, mogą powodować około 200 różnych chorób, od biegunek do nowotworów, a same biegunki - jak się szacuje - są w ostatnich latach powodem śmierci około 2 milionów osób rocznie. W szeroko rozumianym sektorze żywnościowym podejmowano różne środki w celu ograniczenia niekorzystnych skutków zagrożeń zdrowotnych. Przez wiele lat głównym sposobem osiągania tego ograniczenia była kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podejście okazało się jednak niewystarczające, mało efektywne i zrodziło potrzebę takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszczać do powstawania żywności niebezpiecznej, co oznaczało opracowanie systemu zapewniającego wytwarzanie żywności bezpiecznej. Pojawiły się więc systemowe podejścia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16475.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16474.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr., netogr. s. 80-82.
Niniejsza publikacja dotyczy możliwości zastosowania współczesnych rozwiązań finansowych w turystyce. Przymiotnik "współczesne" ma w tym przypadku wielorakie znaczenie i dotyczy zarówno konstrukcji samego instrumentu finansowego lub nowatorskich form jego zastosowania w dziedzinie obejmującej szeroko rozumianą turystkę, a więc samych turystów, jak również przedsiębiorstwa turystyczne czy infrastrukturę turystyczną. Nie pominięto także konsekwencji zmian społeczno-politycznych zachodzących na kontynencie europejskim dotyczących m.in. większej łatwości podróżowania, możliwości czasowego (czy sezonowego) osiedlania się za granicą oraz uwzględniającego te przemiany rozwoju systemów płatności, w tym zwłaszcza powołania Jednolitego Obszaru Płatności w Euro (SEPA). Współczesność prezentowanych rozwiązań dotyczyć też będzie zmian, które zachodzą w sposobach realizacji transakcji finansowych, a które mogą mieć zastosowanie w turystyce, związanych z postępem technologicznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16421.XX.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16420.XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Książka omawiająca zagadnienie turystyki społecznej została podzielona na 6 rozdziałów. W pierwszym zaprezentowano dotychczasowe kierunki rozwoju turystyki społecznej w Europie, opierając się na przykładach konkretnych rozwiązań zastosowanych w wybranych krajach. Wskazano też na możliwość rozszerzenia pojęcia "turystyka społeczna" na turystyczne przedsięwzięcia ekonomii społecznej. W drugim rozdziale poddano analizie działalność organizatorów dotowanej turystyki, w tym zakładów pracy, małej organizacji pozarządowej oraz placówki muzealnej. Część trzecia i czwarta poświęcone są charakterystyce różnych aspektów podróży grup społecznych wymagających wsparcia: dzieci i młodzieży, rodzin w specjalnej sytuacji, Polonii, niepełnosprawnych oraz seniorów. W rozdziale piątym podjęto próbę określenia roli turystyki społecznej dla lokalnej gospodarki, a w rozdziale szóstym - identyfikacji barier utrudniających jej rozwój.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13533.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy niektórych rozdz.
Książka jest pierwszym zeszytem dwuczęściowego opracowania dotyczącego szeroko rozumianych walorów turystycznych Polski. Ta część poświęcona jest walorom antropogenicznym. W jedenastu tematycznych rozdziałach zebrane zostały różnorodne zagadki, łamigłówki, zadania, pytania, których zadaniem uprzyjemnienie nauki i pomoc w sprawdzeniu wiedzy krajoznawczej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.5782.XXI.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7215.XXI.3 [Czytelnia B], 7214.XXI.3 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Książka omawia praktyczne działania w turystyce uzdrowiskowej i w układach regionalnych. Jest przeznaczona dla szerokiego grona odbiorców, samorządowców, polityków, kadry menagerskiej, studentów i nauczycieli. Główne tematy książki m.in. to: regulacje turystyki i uzdrowisk, podstawy strategii rozwoju turystyki i lecznictwa uzdrowiskowego, istota gospodarki turystycznej i uzdrowiskowej w gminach, powiatach, województwach, finanse samorządów, ocena działan marketingowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2405.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe / Wyższa Pomorska Szkoła Turystyki i Hotelarstwa, Bydgoszcz ; Nr 1)
Publikacja prezentuje 24 opracowania o bardzo zróżnicowanej tematyce potwierdzające fakt, iż turystyka jest dziedziną interdyscyplinarną. Opracowania opisują różne podejście badawcze i charakteryzują w sposób wieloaspektowy turystykę jako zjawisko ekonomiczne, społeczne, przestrzenne, kulturowe i psychologiczne. Publikacja może być pomocna dla pracowników administracji państwowej, samorządowej, jak i w pracy dydaktycznej ze studentami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7218.XX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again