Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Drozdowska Urszula
(1)
Kieżun Witold (1922- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Olech Aleksander Ksawery
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Doktoranci
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Antyterroryzm
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
Bezpieczeństwo publiczne
(1)
PRAWA PACJENTA
(1)
Prawo
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Służby specjalne
(1)
TRANSFORMACJA SYSTEMU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO
(1)
Terroryzm
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Współdziałanie
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
Zwalczanie
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Subject: time
1989-
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Francja
(1)
POLSKA
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Domain
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
ustawodawstwo
(3)
Francja
(1)
Polska
(1)
administracja publiczna
(1)
bezpieczeństwo
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
dekolonizacja
(1)
jakość żywności
(1)
kapitalizm
(1)
neokolonizacja
(1)
prawa pacjenta
(1)
prawo medyczne
(1)
produkcja żywnościowa
(1)
prywatyzacja
(1)
roszczenia cywilnoprawne
(1)
terroryzm
(1)
transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
ustawodawstwo żywnościowe
(1)
zagrożenia terrorystyczne
(1)
zarządzanie jakością
(1)
zwalczanie terroryzmu
(1)
4 results Filter
Book
In basket
(Monografie Prawnicze)
Bibliogr. s. XIX-XLIV. Indeks.
Podstawowym celem pracy jest wskazanie instrumentów prawnych prawa prywatnego mających zastosowanie w opiece medycznej, a będących gwarancją prawną ochrony dóbr osobistych pacjenta w procesie leczenia. Wymagało to przeprowadzenia klasyfikacji i badania treści praw pacjenta, jak też określenia ich stosunku do dóbr osobistych. W książce szczegółowo wyjaśniono m.in. takie zagadnienia jak: katalog praw pacjenta, prawo pacjenta do informacji o swoim stanie zdrowia, prawo pacjenta do poufności medycznej, odpowiedzialność odszkodowawcza z tytułu naruszenia praw pacjenta oraz roszczenia cywilnoprawne przysługujące pacjentowi w razie naruszenia jego dóbr osobistych i praw.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7626 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8637.XVIII.15 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 367-378. Indeks.
Pierwsze wydanie Patologii transformacji ze stycznia 2012 r. wzbudziło od razu duże zainteresowanie zawartym w książce opisem negatywnej, patologicznej strony renesansu kapitalizmu w Polsce na tle światowej agresywnej gry międzynarodowego kapitału ery neoliberalizmuö ľ jak to określił jej autor. Mimo że intencją prof. Witolda Kieżuna nie było napisanie "książki politycznej", wielu tak właśnie ją odebrało. Decydując się na wznowienie książki, wydawca postanowił uzupełnić to wydanie o rozmowę z autorem zarówno o zawartości książki, jak i reakcjach na jej ukazanie się. Rozmówcą prof. Witolda Kieżuna jest Czesław Bielecki - autor książek, działacz opozycji demokratycznej przed 1989 r. i wydawca prasy podziemnej, ale także architekt i dr nauk technicznych, założyciel firmy architektonicznej i były poseł na sejm. Obu rozmówców łączy bogate doświadczenie życiowe, antykonformizm i uparte poszukiwanie pozytywnych odpowiedzi na ważne i aktualne pytania w "kwestiach narodowych".
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14793.VI.6 [Czytelnia A] (1 egz.)
Book
In basket
Walka z terroryzmem : polskie rozwiązania a francuskie doświadczenia / Aleksander Olech. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 306, [3] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 266-295.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat w Unii Europejskiej zatrzymano blisko 10 000 osób podejrzanych o działalność terrorystyczną oraz udaremniono 2000 ataków. Gdy dochodzi do zamachu, w jednej chwili przestają istnieć tradycje, wartości i idee, które ludzie kultywują każdego dnia. Ważne staje się to, aby przetrwać w tym trudnym czasie, a następnie udoskonalić struktury bezpieczeństwa. Nie sposób w pełni scharakteryzować profilu terrorystów i zatrzymać wszystkich, unikając kolejnych zamachów, ale możliwe jest usprawnienie systemu walki z terroryzmem w Europie. W niniejszym opracowaniu przedstawiono najskuteczniejsze metody i sposoby przeciwdziałania terroryzmowi na podstawie doświadczeń najbardziej atakowanego członka UE w XXI wieku – Francji oraz rozwiązań wykorzystywanych w państwie, które jest wschodnią granicą NATO i UE – Polsce.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 23023.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23024.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again