Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Drozdowska Urszula
(1)
Kieżun Witold (1922- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Olech Aleksander Ksawery
(1)
Sikora Tadeusz (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Doktoranci
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Antyterroryzm
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
Bezpieczeństwo publiczne
(1)
PRAWA PACJENTA
(1)
Prawo
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Służby specjalne
(1)
TRANSFORMACJA SYSTEMU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO
(1)
Terroryzm
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Współdziałanie
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
Zwalczanie
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Temat: czas
1989-
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Francja
(1)
POLSKA
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
ustawodawstwo
(3)
Francja
(1)
Polska
(1)
administracja publiczna
(1)
bezpieczeństwo
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
dekolonizacja
(1)
jakość żywności
(1)
kapitalizm
(1)
neokolonizacja
(1)
prawa pacjenta
(1)
prawo medyczne
(1)
produkcja żywnościowa
(1)
prywatyzacja
(1)
roszczenia cywilnoprawne
(1)
terroryzm
(1)
transformacja systemu społeczno-gospodarczego
(1)
ustawodawstwo żywnościowe
(1)
zagrożenia terrorystyczne
(1)
zarządzanie jakością
(1)
zwalczanie terroryzmu
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Monografie Prawnicze)
Bibliogr. s. XIX-XLIV. Indeks.
Podstawowym celem pracy jest wskazanie instrumentów prawnych prawa prywatnego mających zastosowanie w opiece medycznej, a będących gwarancją prawną ochrony dóbr osobistych pacjenta w procesie leczenia. Wymagało to przeprowadzenia klasyfikacji i badania treści praw pacjenta, jak też określenia ich stosunku do dóbr osobistych. W książce szczegółowo wyjaśniono m.in. takie zagadnienia jak: katalog praw pacjenta, prawo pacjenta do informacji o swoim stanie zdrowia, prawo pacjenta do poufności medycznej, odpowiedzialność odszkodowawcza z tytułu naruszenia praw pacjenta oraz roszczenia cywilnoprawne przysługujące pacjentowi w razie naruszenia jego dóbr osobistych i praw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7626 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8637.XVIII.15 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 367-378. Indeks.
Pierwsze wydanie Patologii transformacji ze stycznia 2012 r. wzbudziło od razu duże zainteresowanie zawartym w książce opisem negatywnej, patologicznej strony renesansu kapitalizmu w Polsce na tle światowej agresywnej gry międzynarodowego kapitału ery neoliberalizmuö ľ jak to określił jej autor. Mimo że intencją prof. Witolda Kieżuna nie było napisanie "książki politycznej", wielu tak właśnie ją odebrało. Decydując się na wznowienie książki, wydawca postanowił uzupełnić to wydanie o rozmowę z autorem zarówno o zawartości książki, jak i reakcjach na jej ukazanie się. Rozmówcą prof. Witolda Kieżuna jest Czesław Bielecki - autor książek, działacz opozycji demokratycznej przed 1989 r. i wydawca prasy podziemnej, ale także architekt i dr nauk technicznych, założyciel firmy architektonicznej i były poseł na sejm. Obu rozmówców łączy bogate doświadczenie życiowe, antykonformizm i uparte poszukiwanie pozytywnych odpowiedzi na ważne i aktualne pytania w "kwestiach narodowych".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14793.VI.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Walka z terroryzmem : polskie rozwiązania a francuskie doświadczenia / Aleksander Olech. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 306, [3] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 266-295.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat w Unii Europejskiej zatrzymano blisko 10 000 osób podejrzanych o działalność terrorystyczną oraz udaremniono 2000 ataków. Gdy dochodzi do zamachu, w jednej chwili przestają istnieć tradycje, wartości i idee, które ludzie kultywują każdego dnia. Ważne staje się to, aby przetrwać w tym trudnym czasie, a następnie udoskonalić struktury bezpieczeństwa. Nie sposób w pełni scharakteryzować profilu terrorystów i zatrzymać wszystkich, unikając kolejnych zamachów, ale możliwe jest usprawnienie systemu walki z terroryzmem w Europie. W niniejszym opracowaniu przedstawiono najskuteczniejsze metody i sposoby przeciwdziałania terroryzmowi na podstawie doświadczeń najbardziej atakowanego członka UE w XXI wieku – Francji oraz rozwiązań wykorzystywanych w państwie, które jest wschodnią granicą NATO i UE – Polsce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23023.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23024.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej