Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(3)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Borkowska Lidia (1967- )
(1)
Gayet Mireille (1943- )
(1)
Marciniuk Jolanta
(1)
Sorokin Jolanta
(1)
Wojciechowska-Dudek Beata
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
BOTANIKA
(1)
Kucharstwo
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
anatomia roślin
(1)
botanika
(1)
kuchnia
(1)
kwiaty
(1)
morfologia roślin
(1)
rośliny kwiatowe
(1)
rośliny kwiatowe jadalne
(1)
systematyka roślin
(1)
tkanki roślinne
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 163-164.
Przewodnik do ćwiczeń z botaniki nie zawiera całości kursu botaniki i nie może byc traktowany jako jedyny podręcznik, z którego studenci przygotowują się do kolokwiów i egzaminów. Treść podręcznika zawiera materiał realizowany na ćwiczeniach przewidzianych programem studiów Wydziału Przyrodniczego. Obejmuje on wiadomości z zakresu cytologii, histologii, organografii i systematyki roślin wyższych. Przewodnik ten zawiera liczne ilustracje ukierunkowujące praktyczną pracę studentów na analizowanych obiektach (zwrócenie uwagi na istotne elementy ilustrowane przez dany preparat).
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9127.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10761.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: "Grand traité des fleurs comestibles : histoire et cuisine" 2018.
Indeks.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18135.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19982.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19981.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again