Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(6)
only on-site
(5)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Author
Czerwińska-Kayzer Dorota
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Fierla Irena (1933- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Mrówczyńska-Kamińska Aldona
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Siger Aleksander
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Analitycy ekonomiczni
(1)
Subject
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Żywność
(2)
AGROBIZNES
(1)
Automatyzacja
(1)
Chemia analityczna
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Płynność finansowa
(1)
Sterowanie
(1)
Technologia
(1)
Subject: time
1989-
(1)
2001-
(1)
Subject: place
EUROPA
(1)
POLSKA
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Monografia
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Domain
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
przemysł spożywczy
(5)
gospodarka
(2)
rolnictwo
(2)
Polska
(1)
agrobiznes
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
atrakcyjność turystyczna
(1)
automatyzacja
(1)
demografia
(1)
elektroenergetyka
(1)
gospodarka żywnościowa
(1)
handel zagraniczny
(1)
hutnictwo
(1)
infrastruktura
(1)
metody pomiarowe
(1)
miernictwo przemysłowe
(1)
oznaczanie ilościowe składników żywności
(1)
oznaczanie jakościowe składników żywności
(1)
pomiar czasu
(1)
pomiar stężenia substancji
(1)
pomiar tempeartury
(1)
produkcja żywności
(1)
przemysł
(1)
przemysł chemiczny
(1)
przemysł maszynowy
(1)
płynność finansowa
(1)
regionalizacja gospodarcza
(1)
rynek pracy
(1)
surowce energetyczne
(1)
układ sterowania
(1)
łańcuch żywnościowy
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 255-275.
W monografii przedstawiono zróżnicowanie przemysłu spożywczego w zakresie płynności finansowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22843.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności. Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17772 [Magazyn 1], P.18043 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19003.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 19710.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19709.XVIII.10 [Czytelnia B], 19002.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 104-107
Monografia porusza kwestie dotyczące znaczenia rolnictwa i sektora żywnościowego w gospodarce całego kraju oraz w przekroju regionalnym w warunkach integracji Polski z Unią Europejską. Książka przedstawia analizę wielkości potencjału wytwórczego, produkcji i dochodów agrobiznesu w Polsce, analizę przepływu materiałów wewnątrz agrobiznesu oraz regionalną analizę agrobiznesu w zakresie jego struktury, produkcji i znaczenia w gospodarce regionu.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7345 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8309.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
W książce Autorzy: - przedstawili poziom, dynamikę i zróżnicowanie przestrzenne rozwoju społeczno-ekonomicznego Polski; - przeanalizowali wymienione zagadnienia na tle osiągnięć i przemian zachodzących w tym zakresie w innych państwach Europy; - opisali stan badanych zjawisk, przyczyny ich określonego kształtowania się oraz towarzyszące im następstwa społeczno­-ekonomiczne, a w określonych sytuacjach przyrodnicze; - przeanalizowali również czynniki wpływające na sytuację demograficzną, poziom rozwoju i strukturę gospodarki.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13136 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11084.XI.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12047.XI.7 [Czytelnia C], 12048.XI.7 [Czytelnia C] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again