Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Hęś Marzena
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Mitek Marta
(1)
Stachowiak Barbara
(1)
Szczepaniak Barbara
(1)
Szymandera-Buszka Krystyna
(1)
Waszkowiak Katarzyna
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Żywność
(3)
Towaroznawstwo
(2)
Białka
(1)
DEGRADACJA ŚRODOWISKA
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Surowce roślinne
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZDROWOTNOŚĆ
(1)
Zboże
(1)
Żelatyna
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
Praca zbiorowa
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
pieczywo
(4)
kasze
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
alkohol
(1)
borelioza
(1)
chemia
(1)
cukier
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
grypa
(1)
hałas
(1)
herbata
(1)
kawa
(1)
kleszcze
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
margaryny
(1)
metal
(1)
nabiał
(1)
napoje
(1)
nasiona
(1)
odra
(1)
oleje jadalne
(1)
owoce
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
ryby
(1)
salmonella
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
towaroznawstwo
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
warzywa
(1)
wirusowe zapalenie wątroby
(1)
woda
(1)
wodociągi
(1)
żywność
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Wykaz norm przy ćwiczeniach.
Towaroznawstwo produktów spożywczych zajmuje się badaniem jakości żywności. Bada te cechy i właściwości produktów spożywczych, które decydują bezpośrednio lub pośrednio o przydatności poszczególnych towarów w żywieniu człowieka, a także o ich przydatności wcześniej w przetwórstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jakości wybranych grup produktów spożywczych, które bądź nie były szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produktów spożywczych, bądź są przeprowadzane w ramach przedmiotów obejmujących przetwórstwo żywności.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17205 [Magazyn 1], P.17206 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17188.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17187.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; 5.)
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Dla naukowców, wykładowców przedmiotów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia, epidemiologów, studentów wydziałów lekarskich, nauki o zdrowiu, medycznych, przyrodniczych - biologia, ekologia, chemia i osób działających prozdrowotnie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17091.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again