Sorting
Source
Books
(64)
Form of Work
Książki
(64)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Status
available
(76)
only on-site
(58)
unavailable
(4)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(34)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(46)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(59)
Author
Bręborowicz Grzegorz H. (1948- )
(3)
Majda Anna (nauki medyczne)
(3)
Zarzycka Danuta
(3)
Ślusarska Barbara
(3)
Biernat Jadwiga (1944- )
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(2)
Pacian Anna
(2)
Pilewska-Kozak Anna B
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Woynarowska Barbara
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bean Anita
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Borawska Maria H. (1949- )
(1)
Borzucka-Sitkiewicz Katarzyna
(1)
Bronowicki Stanisław
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Chłopicka Joanna
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Czarnecki Paweł (1980- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dach M. Margarete
(1)
Denys Andrzej (1939- )
(1)
Drabik Józef (1939- )
(1)
Duda-Sobczak Anna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eberhardt Andrzej
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Galus Krzysztof (1937- )
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hirano N
(1)
Holmes Debbie (1961- )
(1)
Iwanowicz-Palus Grażyna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Juruć Agata
(1)
Kaczmarczyk Piotr
(1)
Kaczmarek Paweł (tłumacz)
(1)
Kalym Ashley
(1)
Kanadys Katarzyna
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Karbowska Sylwia (dietetyka)
(1)
Karski Jerzy Bohdan (-2009)
(1)
Klimczyk Anna
(1)
Kochman Dorota (biologia medyczna)
(1)
Kopcewicz Jan (1940- )
(1)
Kossarzecka Elżbieta
(1)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(1)
Kowalewski Ireneusz
(1)
Kozak Łukasz
(1)
Kruk Wacław
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Leszczak Dawid
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Lumsden Hilary
(1)
Maciaszek Janusz
(1)
Maffetone Philip (1951- )
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Markiewicz-Żukowska Renata
(1)
Marć Małgorzata
(1)
McGregor Renee
(1)
McKay J
(1)
Michalak Marta
(1)
Mikul'áková Wioletta
(1)
Mikulin Aleksander
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mucha Dariusz (1962- )
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niechwiadowicz-Czapka Teresa
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Olędzka Regina
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pazdej Piotr
(1)
Paśko Paweł
(1)
Piotrowicz Jadwiga (farmacja)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Radwan Beata
(1)
Resiak Małgorzata
(1)
Schiefele Josefa
(1)
Setkowicz Malwina
(1)
Year
2020 - 2025
(11)
2010 - 2019
(36)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(22)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(64)
Language
Polish
(63)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(4)
Rodzice
(2)
Chorzy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Położne
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Psycholodzy
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Subject
Odżywianie
(13)
ODŻYWIANIE
(11)
Zdrowe odżywianie
(7)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(4)
KULTURA FIZYCZNA
(4)
POŁOŻNICTWO
(4)
PROMOCJA ZDROWIA
(4)
Pielęgniarstwo
(4)
ZDROWIE PUBLICZNE
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
GINEKOLOGIA
(3)
ŻYWNOŚĆ
(3)
Choroby cywilizacyjne
(2)
Choroby ludzi
(2)
Chorzy
(2)
Cukrzyca
(2)
DIETETYKA
(2)
Dietetyka
(2)
GERIATRIA
(2)
Kultura fizyczna
(2)
LUDZIE STARZY
(2)
Leczenie dietą
(2)
Otyłość
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Promocja zdrowia
(2)
Sportowcy
(2)
Starość
(2)
TURYSTYKA
(2)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Białka
(1)
Bulimia
(1)
CHEMOTERAPIA
(1)
CHORZY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby oczu
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Dieta płodności
(1)
Dzieci
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia roślin
(1)
HIGIENA
(1)
Higiena
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
KOBIETA
(1)
Kalistenika
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kosmetologia
(1)
LEKI PRZECIWNOWOTWOROWE
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie szpitalne
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Leki
(1)
Ludzie starzy
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
MEDYCYNA
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
NEONATOLOGIA
(1)
NOWORODEK
(1)
Nastolatki
(1)
Niedożywienie
(1)
Niepłodność
(1)
Nowotwór
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
OPIEKA SPOŁECZNA
(1)
OTYŁOŚĆ
(1)
Opieka okołoporodowa
(1)
Ortoreksja
(1)
PRACOWNICY SOCJALNI
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Poród przedwczesny
(1)
Położnictwo
(1)
Prawa pacjenta
(1)
Psychologia
(1)
Płodność
(1)
RADIOTERAPIA
(1)
Rozwój psychofizyczny młodzieży
(1)
SPORT
(1)
STYL ŻYCIA
(1)
Sport
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
Sprawność motoryczna
(1)
Starzenie się
(1)
Służba zdrowia
(1)
Subject: time
1989-
(1)
2001-
(1)
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(15)
Poradnik
(8)
Opracowanie
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Praca zbiorowa
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(24)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
odżywianie
(50)
zdrowie
(16)
aktywność fizyczna
(15)
odżywianie się
(13)
dieta
(11)
edukacja zdrowotna
(10)
promocja zdrowia
(9)
cukrzyca
(8)
otyłość
(8)
zachowania zdrowotne
(7)
żywienie
(7)
ludzie starzy
(6)
zakażenie
(6)
zdrowie psychiczne
(6)
choroba
(5)
ciąża
(5)
leki
(5)
noworodek
(5)
nowotwór
(5)
profilaktyka
(5)
sport
(5)
starzenie się
(5)
stres
(5)
żywność
(5)
choroby cywilizacyjne
(4)
choroby układu krążenia
(4)
dzieci
(4)
higiena
(4)
nadciśnienie tętnicze
(4)
nawyki żywieniowe
(4)
odleżyny
(4)
opieka paliatywna
(4)
pacjenci
(4)
przemoc
(4)
rekreacja
(4)
składniki odżywcze
(4)
styl życia
(4)
system opieki zdrowotnej
(4)
uzależnienie
(4)
HIV
(3)
agresja
(3)
aktywność
(3)
alkohol
(3)
badania diagnostyczne
(3)
choroby układu oddechowego
(3)
ciąża wielopłodowa
(3)
cykl miesiączkowy
(3)
dietetyka
(3)
edukacja dla bezpieczeństwa
(3)
edukacja seksualna
(3)
endokrynologia
(3)
gruźlica
(3)
jakość życia
(3)
medycyna społeczna
(3)
młodzież
(3)
nadwaga
(3)
palenie tytoniu
(3)
pielęgnacja
(3)
pielęgniarstwo
(3)
pielęgnowanie pacjenta
(3)
polityka zdrowotna
(3)
poród
(3)
poród przedwczesny
(3)
położnictwo
(3)
połóg
(3)
psychologia
(3)
resuscytacja
(3)
samobójstwo
(3)
sprawność fizyczna
(3)
termoregulacja
(3)
uwarunkowania zdrowia
(3)
wysiłek fizyczny
(3)
zaburzenia odżywiania
(3)
zaburzenia psychiczne
(3)
zagrożenia zdrowia
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
AIDS
(2)
anoreksja
(2)
bulimia
(2)
choroby
(2)
choroby zakaźne
(2)
chorzy psychicznie
(2)
czas wolny
(2)
długowieczność
(2)
emocje
(2)
farmakoterapia
(2)
geriatria
(2)
indeks glikemiczny
(2)
informacja zdrowotna
(2)
leczenie żywieniowe
(2)
marketing społeczny
(2)
medycyna
(2)
medycyna pracy
(2)
medycyna rodzinna
(2)
medycyna szkolna
(2)
nadzór sanitarno-epidemiologiczny
(2)
narkomania
(2)
normy żywienia
(2)
opieka perinatalna
(2)
64 results Filter
Book
In basket
Wydanie 2. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 122-123. Indeks.
Prawidłowe żywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem mają najczęściej swój początek już w dzieciństwie, dlatego tak istotne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18836.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18835.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Psychologia)
Bibliografia strony 245-250. Indeks.
Jeśli ktoś ma problem z kontrolą nad jedzeniem, ta książka jest właśnie dla niego – bez względu na wiek, płeć czy wagę. Wybitny międzynarodowy autorytet, Christopher G. Fairburn, przedstawia tutaj wszelkie informacje konieczne do zrozumienia napadowego objadania się oraz uzyskania nad nim kontroli. Jego naukowy program samopomocy został sprawdzony w wielu badaniach klinicznych i uznany za główną formę leczenia problemów z napadowym objadaniem się. Znajdziemy tutaj szczegółowe opracowanie kwestii związanych z obrazem ciała oraz wzmocnionych strategii osiągania – i utrzymywania – odmiennego stosunku do jedzenia i własnego ciała.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22098.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22097.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Nastolatek i jedzenie : przewodnik dla terapeutów i rodziców / Dorota Maria Sikora. - Wydanie I. - Warszawa : Psychologiadziecka.org, 2024. - 183, [7] stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 21 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
Nastolatek i jedzenie. Przewodnik dla terapeutów i rodziców to pierwsza publikacja na polskim rynku wydawniczym opisująca skuteczne narzędzia do pracy z nastolatkami jedzącymi wybiórczo i z nadmierną masą ciała. Udziela konkretnych wskazówek dotyczących przeprowadzenia wywiadu z nastoletnim pacjentem i jego rodzina oraz pozwala zaplanować poszczególne etapy terapii. Zawiera tez rozdział skierowany do rodziców
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24344.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24343.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 2. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014. - 359, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Tytuł oryginalny: "The complete guide to sports nutrition" 2013.
Bibliografia strony 337-352. Indeks.
Publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, przekazująca cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich. Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno każdemu amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne polskie wydanie (oparte na siódmym angielskim z 2013 roku) autorka wzbogaca o efekty najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości. Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę, ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17215 [Magazyn 1], P.17216 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17198.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17197.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Wydanie 1 - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 295 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 291-295.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17214 [Magazyn 1], P.17213 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17196.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17195.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19228.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19227.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dieta seniora / Ewa Jarosz ; opieka merytoryczna Anna Kołłajtis-Dołowy. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - 395, [1] strona ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 378-388. Indeks.
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.443.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.442.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.441.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.440.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biały głód / dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2020. - IX, [3], 130 stron : fotografie, ilustracje, portrety, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 128-130.
Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, autor książki zatytułowanej Biały głód, podejmuje niezwykle ważną tematykę dotyczącą niedożywienia i żywienia pacjentów w szpitalach. Prawidłowo ordynowane i planowane zgodnie z wymogami leczenia żywienie przyspiesza rekonwalescencję pacjentów. W swojej książce autor pisze także o kluczowym znaczeniu skutecznej opieki żywieniowej, w tym współpracy specjalistów z różnych zawodów medycznych, dla zdrowia pacjenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22010.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22009.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The big book of endurance training and racing.
Indeks.
Każda książka Phila Maffetone’a to wiedza w czystej postaci i doświadczenie jednego z najwybitniejszych umysłów w sportach wytrzymałościowych. Jego geniusz polega na ponownym odkryciu dawnej mądrości, która mówi, że ludzkie ciało nie musi cierpieć, a ból to tylko kara, jaką się płaci za ignorowanie sygnałów wysyłanych przez mózg. Lektura tej książki i wracanie do niej to najlepsza rada, jakiej można udzielić każdemu sportowcowi bez względu na poziom jego zaawansowania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22358.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22357.XIX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Opracowanie zawiera artykuły poświęcone znaczeniu aktywności i sprawności fizycznej oraz żywienia w edukacji, sporcie, fizjoterapii, medycynie i promocji zdrowia. Zebrane zagadnienia zostały pogrupowane w dwa działy tematyczne. Pierwszy z nich dotyczy ukierunkowań i konsekwencji zdrowotnych aktywności fizycznej. Drugi natomiast jest ukierunkowany na racjonalne odżywianie i zachowania zdrowotne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17735.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16017.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 235-240. Indeks.
Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia. „Dieta w cukrzycy” to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć. Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga (dietolog.pl), przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24137.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24136.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Położnej)
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Książka omawia współczesne procedury sprawowania kompleksowej, holistycznej opieki nad wcześniakiem. Publikacja zawiera aktualne standardy postępowania położnej i pielęgniarki w opiece nad noworodkiem przebywającym w oddziale intensywnej terapii neonatologicznej. Książka została również wzbogacona o elementy opieki nad noworodkiem poddanym procedurze ECMO oraz takim, u którego została zastosowana hipotermia lecznicza. W rozdziałach poruszono również tematy dotyczące wczesnej stymulacji ukierunkowanej na rozwój, problematyki natury etycznej, komunikacji interpersonalnej w oddziale intensywnej terapii noworodka między członkami zespołu terapeutycznego oraz między personelem a rodzicami. Opracowanie powstało na podstawie literatury o zasięgu międzynarodowym i wieloletniej praktyki klinicznej autorów. Publikacja jest adresowana przede wszystkim do studentów kierunku położnictwo i pielęgniarstwo, a także do osób specjalizujących się w dziedzinie pielęgniarstwa neonatologicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18695.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22712.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 22711.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12343 [Magazyn 1], P.16040 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13500.XVIII.10 [Czytelnia B], 13501.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22012.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22011.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: "Fundamental Concepts of Fitness and Wellness"
Fitness i wellness. Kondycja, sprawność, zdrowie to podręcznik stanowiący absolutny przełom w myśleniu o zdrowym trybie życia. W miarę jak coraz więcej dowiadujemy się o kondycji, dobrym samopoczuciu i zdrowym stylu życia, okazuje się, że aby zsynchronizować wszystkie te czynniki, nie wystarczą jedynie wyrzeczenia, lecz potrzebna jest do tego również fachowa wiedza. Książka Fitness i wellness udowadnia, że aktywne życie może być pasmem przyjemności i radości.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18019 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19645.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19644.XIX.4 [Czytelnia B], 8507.XIX.4 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Aktywna długowieczność / Aleksander Mikulin. - Warszawa : "Sport i Turystyka", 1984. - 118, [1] s. : rys. ; 19 cm.
Książka znanego radzieckiego konstruktora silników samolotowych A. A. Mikulina. Przedstawia sposób na aktywną długowieczność konkretnego człowieka. Czytelnik znajdzie tu zapewne wiele stwierdzeń kontrowersyjnych, gdyż już samo potraktowanie funkcjonowania ustroju ludzkiego jako urządzenia mechanicznego i stosowanie do niego praw fizyki jest spojrzeniem niezwykle ciekawym, ale budzącym przy tym pewne wątpliwości i zastrzeżenia. Bezsprzecznym walorem tej książki jest pokazanie, jak ogromną rolę odgrywa aktywność fizyczna w utrzymaniu zdrowia i sprawności oraz przedłużenia życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. B.579 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 172-173.
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę. Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog. Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.435.XVIII.1.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.433.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B], F.434.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.432.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Siła i sprawność kalistenika / Ashley Kalym ; przekład Paweł Kaczmarek. - Łódź : Galaktyka, copyright 2016. - 335 stron : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: trening z ciężarem własnego ciała.
Bibliografia na stronach 334-335.
"Siła i sprawność. Kalistenika" zawiera wszystko, czego potrzebujesz do bezpiecznej pracy z masą własnego ciała: szeroki zakres wiedzy teoretycznej, opis niezbędnych ćwiczeń mobilnościowych, informacje dotyczące mobilizacji mięśni i stawów, instrukcje krok po kroku z ponad 500 fotografiami dokładnie prezentującymi przebieg ćwiczeń.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22350.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22349.XIX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again