Sorting
Source
Books
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(9)
only on-site
(6)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Author
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Wilińska Maria
(2)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Gil Marian
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Stanisławczyk Renata
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Lekarze
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Położne
(1)
Subject
Towaroznawstwo
(3)
Karmienie piersią
(2)
Laktacja
(2)
Mleko kobiece
(2)
Bank mleka
(1)
Farmakoterapia
(1)
Mleczarstwo
(1)
Niemowlę
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Zaburzenia laktacji
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Chemia
(1)
Słowo kluczowe
mleko
(4)
mięso
(3)
ryby
(3)
białka
(2)
karmienie piersią
(2)
laktacja
(2)
mleko kobiece
(2)
tłuszcze
(2)
alkohol
(1)
banki mleka
(1)
choroby matki
(1)
cukry
(1)
enzymy
(1)
herbata
(1)
karmienie naturalne
(1)
kawa
(1)
miód
(1)
mleczarstwo
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
produkcja żywności
(1)
produkty mleczarskie
(1)
produkty mleczne
(1)
skóra
(1)
składniki
(1)
towaroznawstwo
(1)
wartość odżywcza
(1)
zarządzanie jakością
(1)
zboże
(1)
żywienie
(1)
żywność
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19078.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U nii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22093.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22092.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Laktacja : kompendium dla praktyków. [T.] 1 / redakcja naukowa Maria Wilińska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., copyright 2022. - XV, [1], 457 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
„Laktacja tom 1. Kompendium dla praktyków” w ciekawy i zwięzły sposób omawia tematy związane z karmieniem naturalnym. W 64. rozdziałach autorzy zawarli istotne i jasne wskazówki przydatne w codziennej praktyce zawodowej lekarzy, pielęgniarek i położnych. Oprócz zagadnień podstawowych takich jak przystawianie dziecka do piersi, karmienie w pierwszym tygodniu życia, odciąganie pokarmu, czytelnicy znajdą w książce specjalistyczne sytuacje kliniczne – choroby zakaźne a karmienie piersią, karmienie noworodków urodzonych przedwcześnie, żółtaczka związana z karmieniem piersią, zapobieganie krzywicy u dziecka karmionego piersią, karmienie piersią dziecka z chorobą metaboliczną, wrodzoną wadą serca, czy obniżonym napięciem mięśniowym; chłonkotok wrodzony, noworodek z rozszczepem wargi i podniebienia, zasady doboru leków dla kobiety karmiącej. Autorzy zwrócili również uwagę na ważne tematy społeczne takie jak depresja a karmienie piersią, otyłość czy używki matki oraz dyskusyjny temat karmienia piersią w miejscach publicznych. W kompendium opisano również inicjatywę „Szpital Przyjazny Dziecku” (WHO, KUKP).
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18682.XVIII.1.9 [Magazyn 1], P.18681.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22631.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22630.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Laktacja : wiedza kliniczna i farmakoterapia. [T.]2 / redakcja naukowa Maria Wilińska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, copyright 2024. - XI, [1], 373 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
To kontynuacja i niezbędne uzupełnienie tematów I tomu, przydatne w codziennej praktyce zawodowej lekarzy, pielęgniarek i położnych. Mimo istniejącego ogólnego przekonania o wartości karmienia piersią i badań naukowych, wiele niesprawdzonych informacji przenika do gabinetów lekarskich i szpitali. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia jak: Regulacja laktacji Tłuszcze, oligosacharydy, białka mleka kobiecego Składniki biologicznie czynne mleka kobiecego (peptydy, cytokiny, chemokiny, osteopontyna, laktoferyna, immunoglobuliny, mikrobiota) Żywienie naturalne i karmienie piersią noworodków urodzonych przedwcześnie Odżywianie matki podczas laktacji i wpływ pokarmów matki na preferencje smaków dziecka Choroby matki i karmienie piersią (otyłość, choroby zakaźne, choroby nerek, cukrzyca, choroby tarczycy) Inicjatywa banków mleka w Polsce Rekomendacje i zasady żywienia noworodków i niemowląt mlekiem z banku mleka kobiecego Farmakoterapia a karmienie piersią oraz przenikanie leków do mleka matki Leki stosowane w migrenie, przeciwnadciśnieniowe, znieczulające i przeciwbólowe, przeciwdepresyjne i przeciwpsychotyczne, Antybiotyki, Leki antyhistaminowe i antycholinericzne, Galaktogogi
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18726.XVIII.1.9 [Magazyn 1], P.18725.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22939.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22938.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again