Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
only on-site
(2)
available
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(1)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Ziajka Stefan
(1)
Year
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Mleczarstwo
(1)
ROLNICTWO
(1)
RYNEK
(1)
WIEŚ
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
mleczarstwo
(2)
Polska
(1)
białka
(1)
enzymy
(1)
mleko
(1)
wartość odżywcza
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Słowo kluczowe
Niniejsze opracowanie ma na celu przedstawienie serii "analiz przypadków" z zakresu agrobiznesu dla studentów kierunków związanych z gospodarką żywnościową. Analizy te podkreślają niektóre problemy i szanse z którymi spotykają się indywidualne przedsiębiorstwa oraz ich reakcje, jednocześnie umożliwiając czytelnikowi zastosowanie podstawowych technik i pojęć z zakresu marketingu i zarządzania w przygotowaniu odpowiedzi na przedstawione zagadnienia. Poszczególne przypadki są przeznaczone zarówno dla dyskusji w grupach jak i dla indywidualnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów występujących w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.235.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19078.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again