Sorting
Source
Books
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Status
available
(2)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Żywność
(2)
Białka
(1)
Gastronomia
(1)
Margaryna
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Owoce
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Rośliny
(1)
Surowce roślinne
(1)
Technologia żywności
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Zboże
(1)
Żelatyna
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Inżynieria i technika
(1)
Słowo kluczowe
kasze
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
pieczywo
(2)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwy owocowe
(1)
konserwy warzywne
(1)
majonezy
(1)
margaryny
(1)
napoje
(1)
nasiona
(1)
oleje jadalne
(1)
owoce
(1)
preparaty białkowe
(1)
produkty owocowe
(1)
produkty pomidorowe
(1)
produkty słodzone
(1)
produkty warzywne
(1)
półprodukty owocowe
(1)
półprodukty warzywne
(1)
soki
(1)
surowce oleiste
(1)
tłuszcze modyfikowane
(1)
warzywa
(1)
żywność
(1)
2 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia roślinnego oraz zasad opracowywania nowych produktów spożywczych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości tych produktów oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną. Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mąka, kasze, ryż, makarony, pieczywo, owoce i warzywa krajowe i ich przetwory, nasiona roślin strączkowych, owoce południowe i orzechy, cukier, miód i produkty pszczelarskie, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, herbata i kawa, napoje spirytusowe, wina i piwo.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22100.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22099.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again