Sorting
Source
Books
(40)
Form of Work
Książki
(38)
Publikacje dydaktyczne
(9)
E-booki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(38)
only on-site
(35)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(15)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(23)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(35)
Author
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Komorowski Ludwik
(3)
Boyd Robert Neilson
(2)
Chojnacki Henryk (1934- )
(2)
Dojlido Jan Ryszard (1930- )
(2)
Gajkowska-Stefańska Lidia
(2)
Lipiński Józef
(2)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(2)
Pigoń Krzysztof (1925-2001)
(2)
Ruziewicz Zdzisław (1925-1997)
(2)
Białecka-Florjańczyk Ewa
(1)
Bielański Adam (1912-2016)
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Broniewski Tadeusz
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Chełmicki Wojciech (1952-2011)
(1)
Chłądzyński Sławomir
(1)
Cooper Alan
(1)
Cox Paul Anthony (1946- )
(1)
Czarnecki Lech (1941- )
(1)
Demichowicz-Pigoniowa Jadwiga
(1)
Galus Małgorzata
(1)
Gugała Marek
(1)
Górak Piotr
(1)
Heal M. R
(1)
Henning Otto
(1)
Hermanowicz Witold (1904-1984)
(1)
Jankowski Stefan (1951- )
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Kiemle David J
(1)
Konieczka Piotr (1965- )
(1)
Kosobucki Przemysław
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Kremer Ewa
(1)
Lamorska Joanna
(1)
Ludwikowska Anna (nauki chemiczne)
(1)
Marczenko Zygmunt (1922-2002)
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Mastalerz Przemysław (1925- )
(1)
Mercik Stanisław (1931- )
(1)
Milnerowicz Halina
(1)
Minczewski Jerzy Zdzisław (1916-1995)
(1)
Molski Marcin
(1)
Mount A. R
(1)
Mystkowska Iwona
(1)
Namieśnik Jacek (1949- )
(1)
Olszowski Andrzej
(1)
Pazdro Krzysztof Maciej
(1)
Potrzebowski Marek
(1)
Rola-Noworyta Anna
(1)
Rompa Martyna
(1)
Rosiek Genowefa
(1)
Sieradzka Ewelina
(1)
Sikorska Anna (rolnictwo)
(1)
Silverstein Robert M. (1916-2007)
(1)
Sochacki Marek
(1)
Szczepaniak Walenty
(1)
Szymura Teresa
(1)
Wala Danuta
(1)
Webster Francis X
(1)
Werner Bogusława
(1)
Whittaker A. G
(1)
Wierzchoś Maria
(1)
Włostowska Joanna
(1)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(1)
Zawadzki Zbigniew (1951- )
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Zerbe Jerzy
(1)
Zygmunt Bogdan
(1)
Świtaj-Zawadka Anna
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(2)
Time Period of Creation
2001-
(12)
Country
Poland
(40)
Language
Polish
(39)
Audience Group
Szkoły wyższe
(9)
Architekci
(1)
Pracownice i pracownicy naukowi
(1)
Projektanci budowlani
(1)
Szkoły średnie
(1)
Subject
CHEMIA ANALITYCZNA
(6)
CHEMIA FIZYCZNA
(6)
Chemia
(6)
Żywność
(6)
CHEMIA
(5)
WODA
(5)
CHEMIA ORGANICZNA
(4)
ŚCIEKI
(4)
Chemia nieorganiczna
(3)
KOSMETYKI
(2)
MATERIAŁY BUDOWLANE
(2)
AGROCHEMIA
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Biologia
(1)
CHEMIA ANALITYCZNA JAKOŚCIOWA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chemia budowlana
(1)
Chemiczna analiza ilościowa
(1)
DEGRADACJA ŚRODOWISKA
(1)
GLEBA
(1)
Jeziora
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Rzeki
(1)
SPEKTROSKOPIA
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Woda
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZDROWOTNOŚĆ
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Związki nieorganiczne
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(15)
Podręcznik
(13)
Opracowanie
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Domain
Chemia
(12)
Biologia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
chemia
(18)
woda
(10)
chemia analityczna
(8)
spektroskopia
(8)
żywność
(6)
białka
(5)
chemia fizyczna
(5)
chemia organiczna
(5)
ścieki
(5)
aldehydy
(4)
alkohole
(4)
analiza chemiczna
(4)
etery
(4)
fenole
(4)
ketony
(4)
kwasy karboksylowe
(4)
lipidy
(4)
sacharydy
(4)
termodynamika chemiczna
(4)
witaminy
(4)
alergeny
(3)
alkany
(3)
alkeny
(3)
aminy
(3)
barwniki roślinne
(3)
chemia budowlana
(3)
elektrochemia
(3)
kinetyka chemiczna
(3)
materiały budowlane
(3)
osady ściekowe
(3)
polimery
(3)
rodniki
(3)
składniki mineralne
(3)
spektrometria
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
wiązania chemiczne
(3)
właściwości chemiczne
(3)
związki heterocykliczne
(3)
związki organiczne
(3)
alkiny
(2)
aminokwasy
(2)
biomolekuły
(2)
budowa cząsteczki
(2)
chromatografia
(2)
dieny
(2)
elektroliza
(2)
fluorowce
(2)
fotochemia
(2)
kwasy
(2)
mechanika kwantowa
(2)
rolnictwo
(2)
rośliny
(2)
stereochemia
(2)
substancje zapachowe
(2)
termodynamika statystyczna
(2)
tłuszcze
(2)
węglowodany
(2)
węglowodory
(2)
węglowodory aromatyczne
(2)
związki nieorganiczne
(2)
aktynowce
(1)
areny
(1)
atom
(1)
azotowce
(1)
badania chemiczne
(1)
badania międzylaboratoryjne
(1)
bawniki
(1)
benzen
(1)
berylowce
(1)
beton
(1)
biochemia
(1)
biologia molekularna
(1)
borelioza
(1)
borowce
(1)
cement
(1)
chemia kosmetyczna
(1)
chemia nieorganiczna
(1)
chromowce
(1)
ciało stałe
(1)
cykloalkany
(1)
cynkowce
(1)
ekologia
(1)
elektroforeza
(1)
elektrotechnika
(1)
estry
(1)
ewolucja
(1)
fizykochemia
(1)
fluorowcowęglowodory
(1)
genetyka
(1)
gips szpachlowy
(1)
gleba
(1)
grypa
(1)
gładź
(1)
halogenki alkilowe
(1)
halogenki arylowe
(1)
hałas
(1)
helowce
(1)
hydrodynamika
(1)
hydroizolacje
(1)
40 results Filter
Book
In basket
Indeks.
Zbiór zadań przeznaczony dla studentów składa się z siedmiu rozdziałów, podzielonych na podrozdziały rozpoczynające się przypomnieniem i rozszerzeniem szkolnych treści nauczania. Po nich zamieszczono przykłady z rozwiązaniem oraz uwagami o wykonywaniu podobnych obliczeń. Na końcu zbioru znajdują się odpowiedzi do wszystkich zadań, a po odpowiedziach skorowidz rzeczowy polsko-angielski.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14267.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 79.
Podręcznik zawiera materiały do ćwiczeń w laboratorium chemicznym dla studentów budownictwa i elektrotechniki. Zawiera informacje o bezpieczeństwie i higienie pracy, wyposażeniu i podstawowych czynnościach laboratoryjnych. Kolejne rozdziały dotyczą poszczególnych rodzajów ćwiczeń z zakresu tworzyw sztucznych, korozji, spoiw mineralnych, dysocjacji elektrolitycznej, metod elektroanalitycznych i analizy jakościowej. Podręcznik powinien przyczynić się do rozwiązania problemów związanych z chemią w budownictwie i elektrotechnice.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15121.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr.
Chemia rolna zajmuje się poznawaniem i kształtowaniem oddziaływania nawozów na roślinę za pośrednictwem środowiska glebowego. Głównym celem chemii rolnej jest optymalizacja nawożenia, prowadząca do wzrostu plonów roślin, z zachowaniem ich dobrych cech jakościowych, wysokiej efektywności, a więc i opłacalności, oraz bez ujemnego wpływu na środowisko. Książka składa się z pięciu rozdziałów. Szczególne miejsce zajmują chemicznorolnicze metody analityczne oraz opracowane dla tych metod programowe zalecenia nawozowe.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 7876.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.7589 [Magazyn 1], P.7590 [Magazyn 1], P.7588 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7046.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7877.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronie 74.
Niniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18078 [Magazyn 1], P.18079 [Magazyn 1], P.18077 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19821.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19820.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. [130].
Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne z zakresu stechiometrii i stężeń roztworów oraz niektóre metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej) stosowane do badań materiałów budowlanych. Omówiono możliwości chemicznej oceny przydatności spoiw mineralnych oraz wody do zastosowań w budownictwie, a także procesy korozyjne i ich skutki w odniesieniu do betonu i stali. Materiał dobrano do aktualnego programu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii dla studentów Wydziału Budownictwa Lądowego i Wodnego studiów dziennych i zaocznych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10898.XXVI.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11885.XXVI.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Woda : zasoby, degradacja, ochrona / Wojciech Chełmicki. - Wydanie 1 - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 305, [2] strony, [4] strony tablic : ilustracje, mapy ; 25 cm.
(Środowisko.)
Bibliografia strony 285-300. Indeks.
Podręcznik omawia charakterystykę hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. Szczególną uwagę zwraca na zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego użytkowania zasobów wodnych i degradacji wód oraz na problemy ich ochrony i oczyszczania. Przeznaczony dla studentów nauk o środowisku, geografii, hydrologii i gospodarki wodnej.
Book
In basket
Bibliogr. s. 128-130.
Książka dostarcza podstawowej wiedzy na temat chemii oraz związków chemicznych stosowanych w produkcji kosmetyków. Składa się z dwóch części. W pierwszej - teoretycznej, opisuje podstawy reakcji chemicznych, analizę chemiczną i instrumentalną oraz rodzaje substancji zawartych w preparatach kosmetycznych. Część druga - paktyczna zawiera ćwiczenia i zadania do wykonania przez studentów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15097.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.155.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
(Podręczniki / Politechnika Lubelska)
Bibliogr. s. 349-350.
Podręcznik zawiera materiał podstawowy z chemii, potrzebny do zrozumienia zagadnień związanych z wykorzystaniem procesów chemicznych i fizykochemicznych w analizie materiałów budowlanych, zarówno standardowymi metodami klasycznymi, które są zawarte w obowiązujących normach, jak i z wykorzystaniem metod instrumentalnych. Pierwsze rozdziały podręcznika są przeznaczone dla studentów na stopniu inżynierskim, gdzie podstawy chemicznych obliczeń rachunkowych nawiązują do tematyki wykonywanych przez nich ćwiczeń laboratoryjnych. Zakres wykonywanych ćwiczeń eksperymentalnych ogranicza się do ćwiczeń wykonywanych przez studentów I stopnia, jednak wprowadzenie teoretyczne w każdym rozdziale może być pomocne w zrozumieniu podstawowych problemów, związanych z zastosowaną metodyką badań, przez studentów na stopniu magisterskim oraz dyplomantów, którzy chętnie wybierają tematy prac dyplomowych związane z badaniami w laboratorium chemicznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13426.XXVI.3 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14397.XXVI.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.151.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Campbell biology. Na podstawie najnowszego, dwunastego wydania oryginału.
Indeks.
Trzecia polska edycja fenomenalnego podręcznika biologii opracowanego przez zespół słynnych biologów amerykańskich. Logiczny, świetnie przemyślany układ materiału, kilkadziesiąt nowych, doskonałych ilustracji, rzetelne opracowanie i przystępny język, to niezaprzeczalne atuty tej niezwykłej książki, której poprzednie wydania cieszą się doskonałą opinią wśród nauczycieli, studentów i uczniów. To wydanie – zmienione, unowocześnione i znacznie poszerzone – zawiera najnowsze odkrycia i wyniki badań, szczególnie w takich dynamicznie rozwijających się dziedzinach jak genetyka, ewolucja i ekologia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22223.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 1 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - IX, [1], 532, 14, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
U góry okładki: Nowe wydanie.
Indeks.
Nowe wydanie znanego i cenionego przez studentów oraz wykładowców podręcznika akademickiego. Autor uaktualnił i uzupełnił wiadomości, uwzględniając postępy chemii nieorganicznej i naukowe podstawy nowych jej zastosowań. Zastosował zgodną z obecnie obowiązującymi normami IUPAC nomenklaturę związków chemicznych. Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą bardzo ważnych i najintensywniej rozwijających się obszarów wiedzy z zakresu chemii nieorganicznej. Na szczególną uwagę w tym wydaniu zasługuje: wprowadzenie nowych rozdziałów dotyczących m.in. pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej i w kosmosie; ogniw paliwowych; syntezy poliwodorotlenków i polikwasów, omówienie metody zol–żel w syntezie nieorganicznej, wzmianka o nanotechnologiach, uzupełnienie wiadomości o elektroujemności, wprowadzenie dodatkowych informacji z zakresu gospodarki wodorowej, syntezy wodoru w fotoogniwach z elektrodami z półprzewodzących tlenków, aktualizacja zagadnień dotyczących węglowców i aktynowców, rozbudowanie treści dotyczących nowoczesnych technologii i zastosowań chemii nieorganicznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19102.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19101.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; 5.)
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Dla naukowców, wykładowców przedmiotów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia, epidemiologów, studentów wydziałów lekarskich, nauki o zdrowiu, medycznych, przyrodniczych - biologia, ekologia, chemia i osób działających prozdrowotnie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17091.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Celem tej książki jest nie tylko omówienie niebezpiecznych związków i zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie stanowią dla organizmów żywych, przede wszystkim dla ludzi. Autorowi zależało również na pokazaniu, jak z ich powodu dochodziło do nieszczęśliwych wypadków i zwróceniu uwagi na długotrwałe, podejmowane na przestrzeni wieków wysiłki, zmierzające do wyeliminowania przyczyn wielu nieszczęść.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19877.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Książka ta stanowi zwięzły, wyczerpujący, a zarazem interesujący i inspirujący wykład na temat chemii organicznej. W podręczniku zawarto to wszystko, co o chemii organicznej powinien wiedzieć współczesny student, uczeń - przyszły uczestnik Olimpiady Chemicznej, nauczyciel, inżynier, czy naukowiec parający się dyscypliną nauki pokrewną chemii. W książce omówiono budowę cząsteczek i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, związki organiczne stosowane w materiałach codziennego użytku - detergentach, lekach, dodatkach do żywności czy polimerach, projektowanie syntezy organicznej jako narzędzia zarówno do tworzenia nowych struktur, jak i odtwarzania już istniejących, zastosowanie reakcji enzymatycznych w chemii organicznej. W trzecim wydaniu podręcznika dodano nowy rozdział pt.: "Zielona chemia” - chemia przyjazna środowisku.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7491.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8506.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Skrypty i Teksty Pomocnicze / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. przy rozdz.
Skrypt zawiera zbiór ćwiczeń laboratoryjnych z zakresu ochrony gleb i wód. Składa się z dwóch części. Pierwsza z nich obejmuje zestaw 12 zadań, ćwiczeń laboratoryjnych dotyczących problematyki wodno-ściekowo-glebowej. Druga część opracowania to 15 procedur analitycznych koniecznych do przeprowadzenia i pomocnych przy wykonywaniu proponowanych zadań wraz z elementarnymi wiadomościami dotyczącymi statystycznej analizy wyników. Opracowanie ma na celu usystematyzować wiedzę, zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne dotyczące omawianych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania zadań.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14962 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15793.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again