Sorting
Source
Books
(41)
Form of Work
Książki
(40)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Status
available
(54)
only on-site
(30)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(29)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(26)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(30)
Author
Bender David A
(3)
Botham Kathleen M
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Granner Daryl K
(3)
Hames B. D
(3)
Kennelly Peter J
(3)
Koj Aleksander
(3)
Kokot Franciszek (1929- )
(3)
Mayes Peter A
(3)
Murray Robert K. (1932- )
(3)
Rodwell Victor W
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Weil P. Anthony
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Berg Jeremy Mark
(2)
Gburek Jakub
(2)
Grajeta Halina
(2)
Hooper N. M
(2)
Jarmołowski Artur
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(2)
Bednarek Ilona
(1)
Boyd Robert Neilson
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Clarke Neil D
(1)
Cooper Alan
(1)
Dabert Mirosława
(1)
Davidson Victor L
(1)
Doonan Shawn
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hooper Nigel M. (1961- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kmita Hanna
(1)
Koolman Jan
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Sobiech Krzysztof Andrzej (1945- )
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(1)
Tymoczko John L
(1)
Tymoczko John L. (1948- )
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wilińska Maria
(1)
Wojtkowska Małgorzata
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Year
2020 - 2025
(7)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(17)
Time Period of Creation
2001-
(11)
Country
Poland
(41)
Language
Polish
(41)
Audience Group
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Położne
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Subject
BIOCHEMIA
(13)
Biochemia
(11)
Żywność
(6)
Odżywianie
(5)
BIOLOGIA MOLEKULARNA
(3)
Chemia
(3)
Dietetyka
(3)
FIZJOLOGIA PATOLOGICZNA
(3)
ODŻYWIANIE
(3)
DIETETYKA
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Analiza lekarska
(1)
BIAŁKO
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Bank mleka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
CHEMIA ORGANICZNA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Karmienie piersią
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mleko kobiece
(1)
Niemowlę
(1)
PEPTYDY
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
SPORT
(1)
Składniki odżywcze
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
Zaburzenia laktacji
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(27)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(6)
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(15)
Chemia
(10)
Biologia
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Słowo kluczowe
białka
(34)
węglowodany
(23)
biochemia
(22)
aminokwasy
(19)
enzymy
(18)
witaminy
(18)
lipidy
(16)
tłuszcze
(15)
metabolizm
(14)
składniki mineralne
(14)
peptydy
(12)
hormony
(8)
komórka
(8)
kwasy nukleinowe
(8)
żywienie
(8)
białka pokarmowe
(7)
żywność
(6)
normy żywienia
(4)
woda
(4)
DNA
(3)
barwniki roślinne
(3)
bioenergetyka
(3)
chemia
(3)
cukry
(3)
dieta
(3)
sacharydy
(3)
RNA
(2)
anabolizm
(2)
badania laboratoryjne
(2)
biologia molekularna
(2)
dietetyka
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
hemoglobina
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
leki
(2)
produkt spożywczy
(2)
przeciwciała
(2)
przemiana materii
(2)
suplement diety
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wartość odżywcza
(2)
wchłanianie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
Yin-Yang
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
banki mleka
(1)
biomolekuły
(1)
biosynteza
(1)
bromatologia
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
chemia fizyczna
(1)
chemia organiczna
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby matki
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
chromatografia
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
elektroforeza
(1)
fotosynteza
(1)
genetyka molekularna
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
halogenki arylowe
(1)
hydrodynamika
(1)
jadłospis
(1)
karboaniony
(1)
karmienie piersią
(1)
kinetyka
(1)
koenzymy
(1)
kwasy
(1)
laktacja
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
mikroelementy
(1)
mleczarstwo
(1)
mleko
(1)
mleko kobiece
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nowa żywność
(1)
odporność
(1)
odżywianie
(1)
oleje jadalne
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
polimery
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
41 results Filter
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Białka i peptydy / Shawn Doonan ; z jęz. ang. tł. Zbigniew Zawadzki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - VIII, 188 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
(Niezbędnik Chemika)
Tyt. oryg.: Peptides and proteins, 2002.
Indeks.
Nowoczesny podręcznik chemii białek i peptydów. Tematyka ta budzi od wielu lat ogromne zainteresowanie uczonych, czego odzwierciedleniem jest liczba laureatów Nagrody Nobla w dziedzinie chemii za odkrycia dotyczące chemii białek. Autor publikacji jest cenionym i uznanym badaczem w tej dziedzinie. W podręczniku omówiono: budowę aminokwasów i peptydów oraz metody ich chemicznej syntezy; oczyszczanie białek; trójwymiarową budowę polipeptydów i białek, metody wyznaczania ich struktury i jej powiązanie z funkcjami biologicznymi; zastosowanie technik komputerowych (grafika molekularna, bazy danych, bioinformatyka) do badania i projektowania białek oraz przewidywania ich trzeciorzędowej struktury; wykorzystanie uzyskanych informacji w badaniach ewolucji gatunków.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13477 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13476.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14432.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18551.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18550.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.411.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.413.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.410.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22119.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19078.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Motywem przewodnim podręcznika jest ewolucyjne i porównawcze podejście do przedstawianych zagadnień. Poczynając od najnowszych koncepcji dotyczących powstania życia po metabolizm dzisiejszych organizmów, Czytelnik dowiaduje się o wspólnym ewolucyjnym pochodzeniu wielu makrocząsteczek, przede wszystkim białek wchodzących w skład rodzin białkowych, oraz o ewolucji i powiązaniach szlaków metabolicznych. Choć motyw ewolucyjny przewija się przez cały podręcznik, został on szczególnie podkreślony w dwóch nowych rozdziałach, dotyczących ewolucji biochemicznej i filogenezy molekularnej, opartej na przyrównywaniu sekwencji aminokwasowych białek i nukleotydowych DNA. Poprzednie wydania tłumaczone były na 12 języków świata.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 7947.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, akty prawne przy rozdziałach.
Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim:: broma – żywność, pożywienie, logos – nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka. Podręcznik zawiera także zasady prawidłowego żywienia, zagadnienia związane z interakcją leków z pożywieniem oraz elementy analizy sensorycznej żywności. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku farmacja i dietetyka, a także innych, związanych z analizą żywności. Wiedza na temat zależności:: żywienie–zdrowie, a także:: żywienie–leki–zdrowie daje możliwość wykorzystania jej w opiece farmaceutycznej i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17289 [Magazyn 1], P.17290 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17612.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17611.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17610.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Biochemistry : a short course, 2007.
Indeks.
Książka składa się z 3 części: molekularny wzór życia, przekazywanie i magazynowanie energii, synteza cząsteczek życia Główny nacisk położono w niej na aspekty fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie, ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp. Omówiono także techniki doświadczalne ľ w biochemii białek i rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia. Dodatkowy materiał multimedialny umieszczony jest także na stronie internetowej wydawcy oryginału.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.1113.XVIII.9 [Magazyn 1], F.1110.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13361 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13360.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1111.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1112.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14363.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia / David Hames, Nigel Hooper ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity, Małgorzaty Wojtkoskiej. - Wydanie IV - 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021. - XVIII, [2], 562 strony : ilustracje ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
Tytuł oryginalny: The instant notes in biochemistry, 3rd edition, 2005.
Bibliografia strony 471-475. Indeks.
Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.206.XVIII.9 [Magazyn 1], F.205.XVIII.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.207.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.208.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], 20809.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20808.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.151.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Na książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliogr. s. 198 i przy częściach. Indeks.
Prezentowana praca składa się z pięciu części. Pierwsza jest poświecona białkom i enzymom wraz z krótka powtórka z chemii organicznej, zaś kolejne przemianie cukrowej, hormonom, przemianie lipidów oraz gospodarce wodnej i mineralnej w organizmie człowieka. Całość przedstawionych zagadnień ujęto pod katem wysiłku fizycznego, podając do każdej części przytaczane piśmiennictwo oraz zagadnienia pomocnicze przydatne w przygotowaniu do sprawdzianów i egzaminu. Na końcu pracy podano wybrane cykle i wzory, piśmiennictwo zalecane oraz uzupełniające, pomocne w opanowaniu całości materiału, a także alfabetyczny skorowidz rzeczowy, który ułatwi poruszanie się po szlakach metabolicznych. Zawarte w skrypcie treści mogą być wykorzystane także w wybranych tematach z fizjologii, patofizjologii, medycyny sportu i żywienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15569.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Laktacja : wiedza kliniczna i farmakoterapia. [T.]2 / redakcja naukowa Maria Wilińska. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, copyright 2024. - XI, [1], 373 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
To kontynuacja i niezbędne uzupełnienie tematów I tomu, przydatne w codziennej praktyce zawodowej lekarzy, pielęgniarek i położnych. Mimo istniejącego ogólnego przekonania o wartości karmienia piersią i badań naukowych, wiele niesprawdzonych informacji przenika do gabinetów lekarskich i szpitali. W książce omówiono m.in. takie zagadnienia jak: Regulacja laktacji Tłuszcze, oligosacharydy, białka mleka kobiecego Składniki biologicznie czynne mleka kobiecego (peptydy, cytokiny, chemokiny, osteopontyna, laktoferyna, immunoglobuliny, mikrobiota) Żywienie naturalne i karmienie piersią noworodków urodzonych przedwcześnie Odżywianie matki podczas laktacji i wpływ pokarmów matki na preferencje smaków dziecka Choroby matki i karmienie piersią (otyłość, choroby zakaźne, choroby nerek, cukrzyca, choroby tarczycy) Inicjatywa banków mleka w Polsce Rekomendacje i zasady żywienia noworodków i niemowląt mlekiem z banku mleka kobiecego Farmakoterapia a karmienie piersią oraz przenikanie leków do mleka matki Leki stosowane w migrenie, przeciwnadciśnieniowe, znieczulające i przeciwbólowe, przeciwdepresyjne i przeciwpsychotyczne, Antybiotyki, Leki antyhistaminowe i antycholinericzne, Galaktogogi
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18726.XVIII.1.9 [Magazyn 1], P.18725.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22939.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22938.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4453 [Magazyn 1], P.4454 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Publikacja należy do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy tej dziedziny nauki; uwzględniono też najnowsze, szczególnie ważne dla medycyny osiągnięcia. Nowości w obecnym wydaniu:: - Bioinformatyka i biologia komputerowa - Metody projektowania nowych leków oparte na postępach genomiki i proteomiki - Spektrometria mas w diagnostyce chorób metabolicznych - Wzbogacone kolorem ilustracje ułatwiające przyswojenie wiedzy - Wykaz użytecznych stron internetowych o tematyce biochemicznej - Wykaz czasopism dotyczących biochemii lub dziedzin pokrewnych Książka adresowana przede wszystkim do studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 1251.XVIII.9 [Magazyn 1], P.17324 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3386 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again