Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(41)
Forma i typ
Książki
(41)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(38)
dostępne
(37)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(10)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(28)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(38)
Autor
Jamroz Dorota
(4)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Fiłonowicz Beata
(2)
Gehrke Marek Gerard
(2)
Górnicka Joanna
(2)
Jaśkowski Jędrzej Maria (1954- )
(2)
Rekiel Anna
(2)
Singer Peter (1946- )
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Strzetelski Juliusz
(2)
Aberhethy Jean
(1)
Abłamowicz Elżbieta
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Aurich Christine
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Bartyzel Bartłomiej J
(1)
Bis-Wencel Hanna (1959- )
(1)
Blair Robert
(1)
Borowiec Franciszek (1943- )
(1)
Bradshaw John (1950- )
(1)
Bragulla Hermann
(1)
Budras Klaus-Dieter
(1)
Buer Hubert
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Chmiel Krystyna
(1)
Chrószcz Aleksander
(1)
Coren Stanley
(1)
Czajkowska-Błaziak Anna
(1)
Czech Anna (rolnictwo)
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Dröscher Vitus B. (1925- )
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Eckert Robert
(1)
Ellnain Marek
(1)
Fabijańska Maria
(1)
Fandrejewski Henryk
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Foer Jonathan Safran (1977- )
(1)
Forstenpointner Gerhard
(1)
Frankiewicz Andrzej (zootechnik)
(1)
Fries Reinhard
(1)
Gliński Zdzisław Franciszek (1935- )
(1)
Gorzka Damian
(1)
Grela Eugeniusz (1952- )
(1)
Guzek Andrzej
(1)
Górski Krzysztof (zootechnika)
(1)
Hanczakowska Ewa
(1)
Harris Susan E. (1946- )
(1)
Hoven René van den
(1)
Hołdaj Michał
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jones Janet L
(1)
Kaleta Tadeusz (1953- )
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karaś Józef
(1)
Klocek Barbara
(1)
Kneissl Sibylle
(1)
Kobryń Henryk
(1)
Kondracki Stanisław
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kosowska Barbara
(1)
Kostro Krzysztof (1951- )
(1)
Kowalski Zygmunt M. (1957- )
(1)
Kołacz Roman
(1)
Kośla Tadeusz
(1)
Krzymowski Tadeusz (1927- )
(1)
Kręcisz Maria
(1)
König Horst Erich
(1)
Liebich Hans-Georg
(1)
Loeffler Klaus (1929-2010)
(1)
Ludewig Eberhard
(1)
Maciejowski Janusz
(1)
Maierl Johann
(1)
Majewski Mariusz K
(1)
McConnell Patricia B
(1)
Merl Kristin
(1)
Miller Robert M
(1)
Misek Ivan
(1)
Mülling Christoph
(1)
Natsukawa Sōsuke (1978- )
(1)
Nowakowicz-Dębek Bożena
(1)
Nowakowski Piotr
(1)
Nowicki Bolesław
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Oechtering Gerhard
(1)
Osięgłowski Stanisław
(1)
Palzer Andreas
(1)
Paulsen Peter
(1)
Pawlina Edward
(1)
Peham Christian
(1)
Peters Alan
(1)
Piotrowski Wojciech (rolnictwo)
(1)
Plendl Johanna
(1)
Pospieszny Norbert (1941- )
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Probst Alexander
(1)
Prokopowicz Danuta
(1)
Przała Jadwiga
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(39)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Język
polski
(37)
angielski
(2)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Weterynarze
(2)
Hodowcy drobiu
(1)
Hodowcy koni
(1)
Jeźdźcy
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Poziom profesjonalny
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura japońska
(1)
Temat
Psychologia zwierząt
(6)
Koń
(5)
Ludzie a zwierzęta
(5)
Pasza
(5)
ZWIERZĘTA
(5)
Zwierzęta gospodarskie
(5)
Etologia
(4)
Psy
(4)
Tresura
(4)
Hodowla zwierząt
(3)
Zachowanie się zwierząt
(3)
Zwierzęta
(3)
Zwierzęta domowe
(3)
Anatomia zwierząt
(2)
BUDDYZM
(2)
CHINY
(2)
Chów zwierząt
(2)
EKOLOGIA
(2)
ETYKA
(2)
ETYKA BIZNESU
(2)
ETYKA CHRZEŚCIJAŃSKA
(2)
ETYKA SPOŁECZNA
(2)
EUTANAZJA
(2)
EWOLUCJA
(2)
FILOZOFIA
(2)
HINDUIZM
(2)
INDIE
(2)
ISLAM
(2)
Koty
(2)
Neurobiologia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
POKÓJ
(2)
PORONIENIE SZTUCZNE
(2)
PRZESTĘPSTWO
(2)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(2)
UBÓSTWO
(2)
Układ nerwowy
(2)
WOJNA
(2)
Weterynaria
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zachowanie
(2)
Zootechnika
(2)
Świnia domowa
(2)
ŻYDZI
(2)
Żywienie
(2)
Anatomia człowieka
(1)
Antykwariaty
(1)
Budownictwo inwentarskie
(1)
Bydło domowe
(1)
CHLEW
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Choroby zwierząt
(1)
Czytanie
(1)
DOBROSTAN ZWIERZĄT
(1)
Diagnostyka weterynaryjna
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Drzewa owocowe
(1)
Drób
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Embriotransfer
(1)
Farmakologia weterynaryjna
(1)
Fizjologia
(1)
Genetyka
(1)
Genomika
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Higiena
(1)
Jazda konna
(1)
Jeźdźcy
(1)
Koń arabski
(1)
Książki
(1)
Labirynt
(1)
Ochrona przyrody
(1)
Ochrona roślin
(1)
Owady szkodliwe
(1)
PASZA
(1)
PODRÓŻNICTWO
(1)
PTAKI
(1)
Pamięć
(1)
Produkcja zwierzęca
(1)
Przeżuwacze
(1)
Płód
(1)
ROŚLINY TRUJĄCE
(1)
Realizm magiczny
(1)
Religia
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozród
(1)
Uczenie się
(1)
Ujeżdżenie
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
ZWIERZĘTA JADOWITE
(1)
Ziemia
(1)
Zoologia
(1)
Zwierzęta szkodliwe
(1)
ŚWINIA
(1)
Świnia
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(7)
Opracowanie
(5)
Podręczniki akademickie
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradnik
(2)
ATLASY ZWIERZĄT
(1)
Atlas chorób i szkodników roślin
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Podręczniki
(1)
Powieść
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Tablice i wzory
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(20)
Biologia
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Psychologia
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
zwierzęta
(6)
zwierzęta gospodarskie
(6)
konie
(5)
psychologia zwierząt
(5)
żywienie
(5)
świnie
(4)
bydło
(3)
pasza
(3)
układ nerwowy
(3)
żywienie zwierząt
(3)
fizjologia
(2)
higiena
(2)
hodowla zwierząt
(2)
kozy
(2)
owce
(2)
psy
(2)
ptaki
(2)
weterynaria
(2)
zanieczyszczenie powietrza
(2)
Ziemia
(1)
anatomia
(1)
anatomia weterynaryjna
(1)
angiologia ogólna
(1)
animal feeding
(1)
aparat oddechowy
(1)
aparat trawienny
(1)
badanie kliniczne
(1)
beletrystyka
(1)
bioklimat
(1)
ból
(1)
choroby
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
chów świń
(1)
czynności fizjologiczne
(1)
czynności ochronne
(1)
czynności rozrodcze
(1)
czynności ruchowe
(1)
człowiek
(1)
detergenty
(1)
diagnostyka
(1)
dioksyny
(1)
dobrostan
(1)
dobrostan zwierząt
(1)
dodatki paszowe
(1)
drzewa owocowe
(1)
drób
(1)
dziedziczenie cech
(1)
epidemiologia
(1)
epidemiologia weterynaryjna
(1)
etiologia
(1)
etologia
(1)
feeds
(1)
fumonizyny
(1)
genetyka
(1)
gruczoły dokrewne
(1)
hodowla
(1)
hodowla bydła
(1)
hodowla świń
(1)
homeostaza wewnątrzustrojowa
(1)
immunologia
(1)
iniekcja
(1)
integrowana produkcja świń
(1)
inteligencja
(1)
jeździectwo
(1)
klimat
(1)
koniarstwo
(1)
konie arabskie
(1)
koty
(1)
koń
(1)
kończyna miednicza
(1)
kończyna piersiowa
(1)
kości
(1)
las
(1)
metale ciężkie
(1)
mikotoksyny
(1)
mięśnie
(1)
mowa
(1)
mowa ciała
(1)
myślenie
(1)
naczynia krwionośne
(1)
narządy płciowe
(1)
narządy zmysłów
(1)
ocieplenie klimatu
(1)
ogród
(1)
oko
(1)
organic farming
(1)
osobowość psa
(1)
pamięć
(1)
paszoznawstwo
(1)
patogeneza
(1)
pies
(1)
piękno
(1)
podróżowanie
(1)
pomieszczenia inwentarskie
(1)
ponadludzkie zdolności
(1)
poskramianie
(1)
powieść
(1)
powięzie
(1)
powłoka wspólna
(1)
41 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Podręcznik w sposób przystępny a jednocześnie wyczerpujący przedstawia procesy fizjologiczne zachodzące u zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7977.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Słowo kluczowe: ptaki las ogród
Na okł. : Niezawodne rozpoznawanie 112 gatunków.
Skorowidz.
W przewodniku opisano wszystkie ważne gatunki, które jako ptaki lęgowe lub przelotne regularnie występują w lasach albo na terenie osiedli ludzkich Europy Środkowej i Zachodniej (tj. na obszarze obejmującym Polskę, Niemcy, kraje Beneluksu, Szwajcarię, Austrię, Węgry, Czechy i Słowację). Kolejność przedstawienia poszczególnych gatunków odpowiada obowiązującemu obecnie układowi systematycznemu. Barwne zdjęcia w tym przewodniku, z niewielkimi wyjątkami, zostały wykonane w naturalnym środowisku przyrodniczym odpowiadającym określonemu gatunkowi ptaka. Z reguły przedstawiają one samca w szacie godowej. Jeśli występuje na zdjęciu samica lub ptak w innej szacie, zostało to zaznaczone w tekście. Dodatkowe fotografie, na których prezentowane są różnorodne szaty lub typowa sylwetka w locie czy w czasie śpiewu, ułatwiają rozpoznanie gatunku. W celu uzyskania lepszej przejrzystości, gatunki ptaków zamieszczone w przewodniku zostały podzielone na pięć grup oznaczonych różnymi kolorami: kaczkowate, kuraki, nury, brodzące (niebieski), jastrzębiowate i sokołowate (czerwony), chruściele i sewkowate (pomarańczowy), gołębie, kukułki, jerzyki, sowy i dzięcioły (zielony) i ptaki śpiewające (żółty). Opisy gatunków podane w prostej i przejrzystej formie zawierają wszystkie istotne dane pozwalające na oznaczenie przynależności gatunkowej różnych ptaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12461.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków. Zapewne pozycja ta spotka się z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19585.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19584.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Mózg konia, mózg człowieka to książka, która rzuca nowe światło na wiedzę o tym, jak konie się uczą, myślą, postrzegają świat i funkcjonują, oraz wyjaśnia, jak pracować w zgodzie z końskim umysłem zamiast wbrew niemu. W tym pouczającym poradniku autorka Janet Jones, będąca zarówno naukowcem i doświadczoną trenerką, opisuje, jak pracują ludzkie i końskie mózgi. Prostym językiem wyjaśnia różnice i podobieństwa między sposobem widzenia świata przez ludzi i konie. Procesy i stany psychiczne - postrzeganie, skupianie uwagi, uczenie się, zaufanie czy strach - omawiane są zarówno z perspektywy człowieka, jak i konia. Wszystkie przedstawione w książce tezy ilustrowane są prawdziwymi historiami koni i ich opiekunów oraz prezentowane tak, by praktycznie pomóc w rozwiązywaniu codziennych problemów na ujeżdżalni lub w terenie. Każdy rodzaj jeździectwa uzależniony jest od wzajemnej komunikacji człowieka i konia. Kiedy poznamy, jak funkcjonują końskie mózgi, opanujemy bardziej zrozumiałe dla koni metody porozumiewania się. Dzięki temu: poprawimy osiągnięcia koni, oszczędzimy czas poświęcony na trening, zbudujemy głębsze relacje z końmi, stwierdzimy, że przenikliwą uprzejmością można osiągnąć więcej niż wymuszaniem, łatwiej uporamy się z problemem złego zachowania koni, ograniczymy ilość własnych błędów popełnianych podczas pracy z końmi. Książka Mózg konia, mózg człowieka oferuje rewolucyjne pomysły, z którymi powinien się zapoznać każdy, kto ma do czynienia z końmi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20823.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20822.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9692.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8331.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9691.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 91-92.
W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym, umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17606.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17605.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 140-141.
Książka skupia się na problematyce dobrostanu - stanu zdrowia fizycznego i psychicznego, w hodowli świń. Oprócz rozważan etycznych, zawiera informacje o zaleceniach technologicznych w hodowli i uregulowaniach prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14379.XVII.6.1 [Magazyn 1], P.14380 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14378.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15080.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 396-[408]
Głównym zadaniem hodowli jest uzyskanie wysokowydajnych zwierząt, które by dostarczały produktów zaspokajających potrzeby stale zwiększającej się liczby ludzi na świecie. Zwiększenie ilości tych produktów dokonuje się przez doskonalenie hodowanych zwierząt i optymalizację środowiska hodowlanego. W podręczniku uwzględniono najnowsze osiągnięcia genetyki molekularnej, immunogenetyki, inżynierii genetycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7123 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7975.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7976.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 239-246. Indeks.
Książka poświęcona jest medycynie podróży, młodej gałęzi wiedzy medycznej. Niedostateczny dostęp do diagnostyki determinuje trudności terapeutyczne. W publikacj poruszono nastepujące zagadnienia: wybrane choroby jako ryzyko podróży, zatrucia roślinami i produktami roślinnymi, zatrucia grzybami, zatrucia jadami i truciznami zwierzęcymi. Do treści dołączono słownik nazw obcych oraz fotografie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11931.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Atlas szkodników drzew owocowych” to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy sadownik z łatwością rozróżni szkodniki występujące w sadach. Atlas zawiera opisy ponad 120 szkodników występujących przede wszystkim na jabłoni, gruszy, śliwie, wiśni, czereśni, brzoskwini, orzechu i leszczynie. W poradniku pokrótce omówiono charakterystykę szkodnika, występowanie, cykl rozwojowy, szkodliwość, monitoring, terminy i metody zwalczania oraz progi szkodliwości. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane szkodniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18420.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 233.
Tegoroczna nowość wydawnicza Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi ma taki potencjał. Książka uznanego znawcy, hodowcy i autorytetu w dziedzinie zootechniki, Pani prof. Krystyny Chmiel, powstała z potrzeby podsumowania działalności środowiska. Autorka w sposób przystępny, z zachowaniem najwyższej skrupulatności, przedstawia losy hodowli „arabów” w schyłkowym okresie PRL, w trudnych czasach transformacji ustrojowej aż po rozkwit polskiego kapitalizmu. Cała opowieść obrazuje losy poszczególnych stadnin, prywatnych hodowców, pokazów, wyścigów i rajdów. Niewątpliwą zaletą książki jest umiejscowienie krajowej hodowli w kontekście międzynarodowym. Taka perspektywa znacząco wpływa na walory czytelnicze, podobnie jak i bogaty materiał ilustracyjny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21928.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 61-63.
Opracowane zalecenia żywieniowe koni zawierają aktualne tabele zapotrzebowania pokarmowego oraz przykładowe dawki pokarmowe i sposób ich układania (załącznik), co może być pomocne dla studentów zainteresowanych praktycznym żywieniem różnych grup koni. Wartości zapotrzebowania koni na poszczególne składniki pokarmowe są zaleceniami i wskazaniami żywieniowymi z punktu widzenia nauki, a nie są obowiązującą normą praw¬ną oraz nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18508.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17602.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17601.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Weterynaria w Praktyce.)
W podręczniku znajdziesz niezbędne wiadomości, które z pewnością wykorzystasz w swojej praktyce zawodowej. Uważna obserwacja chorego zwierzęcia: Na co zwracać uwagę? Kiedy powinien ci się włączyć dzwonek alarmowy? Jak interpretować wyniki? Klasyczne kompetencje: techniki badania, drobne zabiegi chirurgiczne, pomoc porodowa i postępowanie w nagłych wypadkach. Umiejętność racjonalnego prowadzenia opieki nad stadem: Dla specjalisty zajmującego się zwierzętami użytkowymi jest absolutną podstawą. Dzięki zawartym w książce wskazówkom i zaleceniom unikniesz pułapek i staniesz się prawdziwym fachowcem w opiece nad bydłem, świniami, owcami i kozami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17581.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17580.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce wyłącznie błędny ISBN.
Bibliografia, wykaz norm, netografia strony: [220]-223.
Książka opisuje wpływ czynników zewnętrznych na zwierzęta, sposoby pomiaru, sposoby utrzymywania higieny w pomieszczeń inwentarskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19639.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19638.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19635.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19634.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Weterynaria w Praktyce)
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Niezawodny pomocnik w codziennej praktyce, który przyda się nie tylko w kieszeni fartucha. W tym kieszonkowym kompendium zawarto najważniejsze obszary tematyczne kluczowe w codziennej praktyce, opisane w przejrzysty, zwięzły i zarazem zrozumiały sposób. Począwszy od antybiotykoterapii, przez choroby zakaźne, po znieczulenie i badania rentgenowskie – ta poręczna książka służy pomocą podając fakty i praktyczne wskazówki przydatne na studiach i w codziennej pracy. Bogata w informacje: wszystko o psach, kotach, koniach, bydle i świniach Aktualna: choroby zakaźne, kwestie prawne i najnowsze uregulowania dotyczące obowiązku dokumentacyjnego z komentarzami odnoszącymi się do polskich realiów Przejrzysta: przystępnie zaprezentowana wiedza w formie licznych tabel i wykresów Praktyczna: konkretne propozycje dawkowania leków i sugestie dotyczące postępowania leczniczego w najczęstszych chorobach i stanach nagłych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18001 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19601.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19600.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 273-308.
Niektórzy ludzie odrzucają fakt, że nasza planeta ociepla się z powodu działalności człowieka. Ale czy ci z nas, którzy akceptują rzeczywistość spowodowanej przez człowieka katastrofy klimatycznej, naprawdę w nią wierzą? Gdybyśmy rzeczywiście w nią uwierzyli, z pewnością zdecydowalibyśmy się na działania zgodne z tym, co wiemy. A jednak prawie ich nie podejmujemy. W "Klimat to my" Jonathan Safran Foer bada fundamentalny dylemat naszych czasów w zaskakujący i głęboko osobisty sposób. Zadanie ocalenia planety wymaga wielkiego rozliczenia się z naszą. niestety bardzo ludzką, niechęcią do poświęcenia komfortu ze względu na niepewną przyszłość. By jeść więcej, smaczniej i taniej, zamieniliśmy naszą planetę w farmę do uprawy produktów zwierzęcych, czego konsekwencje są katastrofalne. Tylko wspólne działanie może uratować naszą planetę. Działanie, które zaczyna się od tego, co jemy – a czego nie jemy – na śniadanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19980.XVII.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19979.XVII.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony : 637-645.
W książce omówiono choroby zakaźne i, dodatkowo, choroby inwazyjne zwierząt podlegające obowiązkowi zwalczania oraz choroby zwierząt podlegające obowiązkowi rejestracji zgodnie z załącznikiem nr 2 i 3 „Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt” oraz choroby zgłaszane do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), a także choroby zakaźne, które nie są ujęte w tych wykazach, często występują na terenie kraju i stanowią zagrożenie dla produkcji zwierzęcej i zdrowia publicznego. Rozwój handlu zwierzętami i produktami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego oraz migracja wektorów chorób stworzyły ogromne możliwości rozwleczenia tych chorób zakaźnych zwierząt po całym świecie. Omawiając poszczególne jednostki chorobowe, uwzględniono też dyrektywy Unii Europejskiej odnoszące się do chorób zakaźnych zwierząt i ochrony zdrowia publicznego. W związku z rolą służby weterynaryjnej w ochronie zdrowia publicznego istnieje potrzeba zaznajomienia lekarzy weterynarii i studentów z podstawowymi problemami epidemiologii i chorób odzwierzęcych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19579.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19578.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18509.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18510.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17603.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej