Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(161)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(160)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(141)
tylko na miejscu
(128)
wypożyczone
(6)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(80)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(63)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(129)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(5)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Dybińska Ewa (1951- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Olchowik Grażyna
(3)
Baston Helen (1962- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Daniluk Jadwiga
(2)
Duda Henryk (1961- )
(2)
Hall Jennifer
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jethon Zbigniew (1929- )
(2)
Kaleta Maria
(2)
Korzeniewski Krzysztof (1967- )
(2)
Korzeniowska Elżbieta
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Markocka-Mączka Krystyna (1948- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Nowak-Starz Grażyna
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Puchalski Krzysztof
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Tatarczuk Józef (1941- )
(2)
Tokarska-Rodak Małgorzata
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zając Adam
(2)
Augustyniuk Katarzyna
(1)
Basaj Agnieszka
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda Agnieszka
(1)
Berezowska Elwira
(1)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bernat Krystyna
(1)
Białek Aleksandra
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Bielawska-Batorowicz Eleonora (1956- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bishop George D
(1)
Bober-Gheek Bogumiła
(1)
Branecka-Woźniak Dorota
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Cendrowski Zbigniew
(1)
Chilton Howard
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Ciuruś Maria Jolanta
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dach M. Margarete
(1)
Daly Deirdre
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Dmoch-Gajzlerska Ewa (1954- )
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Doleżych Bogdan
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dróżdż-Gessner Zofia
(1)
Dziechciaż Małgorzata
(1)
Dzióbek Iwona
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Edwins Jenny
(1)
Erdmann Lech
(1)
Fedyn Beata
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fink Erika
(1)
Fryc Dorota
(1)
Fuglewicz Aleksander
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Galus Krzysztof (1937- )
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Gaś Zbigniew Bronisław (1952- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golińska Lucyna
(1)
Goniewicz Maciej
(1)
Gołąbek Wiesław
(1)
Grimm Peter
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzybowski Andrzej (1937- )
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Górski Krzysztof (zootechnika)
(1)
Herman Judith Lewis (1942- )
(1)
Holmes Debbie (1961- )
(1)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(1)
Imielski Wojciech Jerzy (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(69)
2000 - 2009
(70)
1990 - 1999
(15)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(159)
Stany Zjednoczone
(2)
nieznany (us)
(1)
Język
polski
(152)
angielski
(10)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Nauczyciele
(1)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(1)
Pedagodzy
(1)
Rodzice
(1)
Temat
HIGIENA
(53)
ODŻYWIANIE
(40)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(20)
ZDROWIE PUBLICZNE
(18)
ŻYWNOŚĆ
(17)
PROMOCJA ZDROWIA
(16)
SŁUŻBA ZDROWIA
(13)
DZIECKO
(9)
KULTURA FIZYCZNA
(9)
Higiena
(7)
LUDZIE STARZY
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
CHORZY
(5)
CIĄŻA
(5)
DIETETYKA
(5)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(5)
HIGIENA PSYCHICZNA
(5)
MŁODZIEŻ
(5)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(5)
RODZINA
(5)
STYL ŻYCIA
(5)
TURYSTYKA
(5)
CHOROBY DZIECIĘCE
(4)
Dietetyka
(4)
HIGIENA SZKOLNA
(4)
KOBIETA CIĘŻARNA
(4)
KOSMETYKA
(4)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(4)
NOWORODEK
(4)
OTYŁOŚĆ
(4)
POŁOŻNICTWO
(4)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(4)
ALKOHOLIZM
(3)
EPIDEMIOLOGIA
(3)
LECZENIE
(3)
Odżywianie
(3)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(3)
PODRÓŻNICTWO
(3)
SKÓRA (anat.)
(3)
SPORT
(3)
SPORTOWCY
(3)
UCZNIOWIE
(3)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(3)
ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA
(3)
CHOROBY
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
GERIATRIA
(2)
Higiena szkolna
(2)
KOBIETA
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(2)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(2)
NAŁÓG
(2)
NOWOTWORY
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
PIELĘGNIARSTWO SPOŁECZNE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
STRES
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
TRENING SPORTOWY
(2)
URAZY
(2)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(2)
ZESPÓŁ POALKOHOLOWEGO USZKODZENIA PŁODU
(2)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(2)
ADAPTACJA SPOŁECZNA
(1)
AGROTURYSTYKA
(1)
ASEPTYKA i ANTYSEPTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BHP
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
BIOMETRIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bilans życia
(1)
Biologia
(1)
CHLEW
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHOROBY DZIEDZICZNE
(1)
CHOROBY PSYCHICZNE
(1)
CHOROBY TROPIKALNE
(1)
CHOROBY ZAKAŹNE
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Ciąża
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DERMATOLOGIA
(1)
DEZYNFEKCJA
(1)
DOBROSTAN ZWIERZĄT
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EKOLOGIA
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GIMNASTYKA
(1)
GIMNASTYKA KOBIECA
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
GRY I ZABAWY RUCHOWE
(1)
Temat: czas
2001-0
(13)
1989-
(2)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(18)
PODRĘCZNIKI
(16)
Podręcznik
(9)
PORADNIKI
(6)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(6)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(10)
Edukacja i pedagogika
(2)
Biologia
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
zdrowie
(21)
choroba
(18)
higiena
(18)
żywienie
(18)
promocja zdrowia
(14)
dieta
(13)
dobrostan
(11)
edukacja zdrowotna
(11)
styl życia
(11)
żywność
(10)
aktywność fizyczna
(9)
jakość życia
(9)
otyłość
(9)
składniki odżywcze
(9)
zdrowie publiczne
(9)
dzieci
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
sprawność fizyczna
(7)
turystyka
(7)
cukrzyca
(6)
karmienie piersią
(6)
kobieta ciężarna
(6)
noworodek
(6)
profilaktyka
(6)
sport
(6)
zachowania zdrowotne
(6)
alkoholizm
(5)
nadciśnienie tętnicze
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
poród
(5)
uzależnienie
(5)
zagrożenia zdrowia
(5)
antykoncepcja
(4)
ciąża
(4)
młodzież
(4)
odżywianie się
(4)
padaczka
(4)
rozwój fizyczny
(4)
starzenie się
(4)
służba zdrowia
(4)
udar mózgu
(4)
wartość odżywcza
(4)
witaminy
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
zdrowe żywienie
(4)
żywność modyfikowana genetycznie
(4)
AIDS
(3)
HIV
(3)
alergia
(3)
alkohol
(3)
alkoholowy zespół płodowy (FAS)
(3)
anoreksja
(3)
astma
(3)
badania przesiewowe
(3)
bulimia
(3)
choroby cywilizacyjne
(3)
choroby układu krążenia
(3)
choroby zakaźne
(3)
czynniki środowiskowe
(3)
gruźlica
(3)
kultura fizyczna
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie stomatologiczne
(3)
magnetoterapia
(3)
narkomania
(3)
niemowlę
(3)
niepełnosprawność
(3)
opieka pielęgniarska
(3)
przemiana materii
(3)
pływanie
(3)
rekreacja
(3)
rodzina
(3)
rozwój psychiczny
(3)
stres
(3)
szczepienia ochronne
(3)
tłuszcze
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zaburzenia osobowości
(3)
zaburzenia psychiczne
(3)
zachowania prozdrowotne
(3)
zakażenia szpitalne
(3)
zapalenie płuc
(3)
aktywność
(2)
aktywność ruchowa
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywnościowe
(2)
bhp
(2)
białaczka
(2)
białka pokarmowe
(2)
borowina
(2)
celiakia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby pasożytnicze
(2)
choroby układu moczowego
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
chłoniak
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
162 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Midwifery Essentials Antenatal.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka porusza kwestie zapewnienia bezpiecznej i efektywnej opieki przedporodowej. Czytelnik znajdzie tutaj informacje m.in. na temat modeli opieki przedporodowej, rejestracji kobiet w ciąży, monitorowania zdrowia kobiety w czasie ciąży, a także przedporodowych badań przesiewowych dotyczących nieprawidłowości płodu, czy monitorowania dobrostanu płodu podczas rutynowej opieki przedporodowej. Pozycja ta stanowi doskonałe źródło informacji niezbędnych do zapewnienia właściwej opieki medycznej kobietom w okresie ciąży. Prezentowane w niej zagadnienia są zgodne z obowiązującymi standardami zaawansowanej praktyki położniczej oraz kształcenia ustawicznego w Polsce
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.11114.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12090.XVIII.1.9 [Czytelnia B], 12089.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podręcznik ten jest świetną encyklopedią obecnego stanu wiedzy na temat żywności i żywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz haseł z tej dziedziny. Każde hasło opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwięźle. Podręcznik ten polecaNY jest również wielu ludziom, młodym i dorosłym, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat żywności i żywienia. Obecnie każdy Polak uważa, że zna się na żywności i żywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, głównie gazetowej wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w sposób przystępny i interesujący przedstawiają najnowszą wiedzę na temt różnych rodzajów żywności, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jakości i bezpieczeństwa dla konsumenta. Zapoznają Czytelnika z naukowymi tajnikami prawidłowego żywienia oraz wyjaśniają biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkreślając istniejące między nimi powiązania.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przedsiębiorczość w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz aktów prawnych przy pracach.
Książka koncentruje się na zagadnieniach bezpieczeństwa żywności w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w tym względzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego bezpieczeństwa?, jaka jest skala nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności?, jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11722.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12913.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 235-240. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, które dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych, jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży. Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8924 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8923.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10483.XVIII.10 [Czytelnia B], 10484.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta wegetariańska, prosta i zdrowa / Tomasz Nocuń. - Lublin : VEGAN, 2004. - 295 s. : ryc. ; 21 cm.
Tomasz Nocuń, lekarz medycyny i długoletni wegetarianin, porusza w tej książce wszystkie najbardziej kluczowe aspekty diety wegetariańskiej. Mamy możliwość przekonania się o zaletach wegetarianizmu, wpływie diety roślinnej na dzieci, a nawet relacji między wegetarianizmem a seksem. Ten wyczerpujący poradnik nie tylko szczegółowo omawia kwestie dotyczące wegetarianizmu, ale skupia się także na zdrowym żywieniu w ogóle. Autor stara się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy człowiek z natury jest mięsożerny, czy spożywanie pokarmów zwierzęcych to uzależnienie oraz dlaczego powinniśmy jeść żywność ekologiczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2401 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Monografia przedstawia rolę form aktywności turystycznej w promocji zdrowia oraz wzajemne zależności pomiędzy turystyką oraz różnymi formami rekreacji i środowiskiem przyrodniczym. Publikacje podzielono na dwie części. W pierwszej opisano wpływ turystyki i rekreacji na środowisko przyrodnicze oraz dostępność turystyki na obszarach chronionych w Polsce. Część druga dotyczy zdrowotnych aspektów uprawiania turystyki i rekreacji, porusza zagadnienie turystyki medycznej oraz żywienia w turystyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15937.XX.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziesiąte, rozszerzone, uaktualnione wydanie kultowego poradnika dla rodziców. Dziecko Benjamina Spocka, opracowane na nowo przez doktora Roberta Needlmana, to od lat wierny pomocnik i towarzysz rodziców i opiekunów, którzy poważnie i otwarcie podchodzą do najważniejszego w życiu zadania, jakim jest wychowanie dziecka. Książka niesie głęboko humanistyczne przesłanie: ważne jest otwarte i tolerancyjne, choć jednocześnie wyważone, konsekwentne i spójne podejście do dziecka, bo tylko takie pozwoli wychować człowieka szczęśliwego i spełnionego, który akceptuje siebie i innych, potrafi radzić sobie z wyzwaniami, jakie stawia przed nim życie, ma poczucie własnej wartości i kieruje się jasnymi zasadami. A przecież wszyscy chcemy, żeby nasze dzieci były szczęśliwe i spełnione. Skarbnica bezcennych porad opartych na najnowszej wiedzy medycznej i psychologicznej w zakresie rozwoju dziecka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5102 [Magazyn 1], 6215.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10315 [Magazyn 1], P.10316 [Magazyn 1], P.10314 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 11837.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11836.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12057 [Magazyn 1] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.566 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Do kieszeni fartucha)
Tyt. oryg.: Kosmetik für die Kitteltasche
W poradniku zamieszczono zalecenia dotyczące kosmetyki pielęgnacyjnej i ozdobnej dla skóry o specjalnych potrzebach. Opisano krótko i rzeczowo ponad 2300 substancji czynnych i pomocniczych umożliwiają szybkie porównanie produktów. Zadbana skóra to piękno i zdrowie! Dzięki poradom zamieszczonym w książce Kosmetykatwoja skóra odzyska równowagę, zdrowy wygląd, a wcześniejsze dolegliwości nie powrócą
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.6962.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7758.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 77.
Bezpieczeństwo żywności jest z pewnością tym aspektem jej jakości, który jest najważniejszy dla konsumentów. Żywność niespełniająca warunków bezpieczeństwa może być źródłem wielu problemów zdrowotnych. Według WHO środki spożywcze, zawierające chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, mogą powodować około 200 różnych chorób, od biegunek do nowotworów, a same biegunki - jak się szacuje - są w ostatnich latach powodem śmierci około 2 milionów osób rocznie. W szeroko rozumianym sektorze żywnościowym podejmowano różne środki w celu ograniczenia niekorzystnych skutków zagrożeń zdrowotnych. Przez wiele lat głównym sposobem osiągania tego ograniczenia była kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom łańcucha żywnościowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podejście okazało się jednak niewystarczające, mało efektywne i zrodziło potrzebę takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszczać do powstawania żywności niebezpiecznej, co oznaczało opracowanie systemu zapewniającego wytwarzanie żywności bezpiecznej. Pojawiły się więc systemowe podejścia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16475.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16474.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 103-104.
Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży; może być również poradnikiem dla pilotów wycieczek oraz osób wybierających się w podróż turystyczną."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14371.XX.1.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15277.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera opracowanie na temat udziału Instytutu Matki i Dziecka w realizacji Narodowego Programu Zdrowia i Opieki Społecznej. Publikacja jest rzetelną informacją o działalności tego Instytutu i pobudzi do własnych przemyśleń i propozycji, które mogą przyczynić się do poprawy jakości opieki nad prokreacją i rozwojem młodego pokolenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1044.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej