Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(29)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(25)
Publikacje dydaktyczne
(14)
E-booki
(6)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(40)
tylko na miejscu
(14)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(14)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(17)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(16)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Michajlik Aleksander (1922-2006)
(7)
Ramotowski Witold (1926- )
(7)
Krauss Hanna
(5)
Badowska-Kozakiewicz Anna M
(3)
Gibas-Dorna Magdalena
(3)
Traczyk Władysław Zygmunt (1928-2009)
(3)
Bryl Wiesław
(2)
Buldańczyk Agnieszka
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Rothenburger Astried
(2)
Adamiec Dorota (fizjolog)
(1)
Allen Mark (1958- )
(1)
Baranowska-Kuczko Marta
(1)
Barg Wojciech
(1)
Borodulin-Nadzieja Ludmiła
(1)
Brzozowski Tomasz Michał
(1)
Butrym Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Chmurzyńska Agata
(1)
Czajka Kamil
(1)
Despopoulos Agamemnon
(1)
Flinta Irena
(1)
Fugiel Jarosław
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gay Rüdiger
(1)
Gay Rüdiger
(1)
Gołąb Bogusław K. (1929- )
(1)
Hryniewicz Anna (medycyna)
(1)
Janocha Anna
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Johnson Bruce R
(1)
Kaczmarek Maria (biolog)
(1)
Konturek Stanisław (1931- )
(1)
Kozłowska Hanna (medycyna)
(1)
Lang Florian (1945- )
(1)
Lis Adrian (medycyna)
(1)
Loeffler Klaus (1929-2010)
(1)
Maffetone Philip (1951- )
(1)
Majewski Mariusz K
(1)
Malinowska Barbara (1957- )
(1)
O'Sullivan Geraldine
(1)
Ober Claire E
(1)
Ober William C
(1)
Otlewska Anna (fizjolog)
(1)
Paleczny Bartłomiej
(1)
Pazdej Piotr
(1)
Ponikowska Beata
(1)
Ponikowska Małgorzata
(1)
Posłuszny Paweł
(1)
Pędzińska-Betiuk Anna
(1)
Roszkowski Wojciech F
(1)
Sebastjan Anna
(1)
Seredyński Rafał
(1)
Siennicka Agnieszka E
(1)
Silbernagl Stefan
(1)
Silbernagl Stefan (1939- )
(1)
Silverthorn Andrew C
(1)
Silverthorn Dee Unglaub (1948- )
(1)
Skalik Robert
(1)
Solomon Eldra Pearl
(1)
Sławińska Teresa
(1)
Tumińska Anna
(1)
Wolański Napoleon (1929- )
(1)
Woźniak Wojciech (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(29)
Niemcy
(1)
Język
polski
(29)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Dietetycy
(3)
Lekarze
(2)
Studenci
(2)
Temat
Fizjologia człowieka
(19)
Anatomia człowieka
(10)
Fizjologia
(5)
FIZJOLOGIA
(4)
Aktywność fizyczna
(2)
Dietetyka
(2)
Genetyka
(2)
Homeostaza fizjologiczna
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Układy narządów
(2)
Auksologia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Fizjologia patologiczna
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Nutrigenomika
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
Okresy rozwojowe człowieka
(1)
Ontogeneza
(1)
Ruch
(1)
Ruchy (biomechanika)
(1)
Sportowcy
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zwierzęta domowe
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Gatunek
Podręcznik
(20)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Atlas
(1)
Atlas medyczny
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PORADNIKI
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(20)
Biologia
(9)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Słowo kluczowe
fizjologia człowieka
(17)
krew
(11)
układ oddechowy
(11)
układ pokarmowy
(11)
komórka
(9)
układ nerwowy
(9)
anatomia człowieka
(8)
mięśnie
(8)
narządy zmysłów
(8)
skóra
(8)
układ krążenia
(8)
fizjologia
(7)
gruczoły dokrewne
(7)
narząd płciowy męski
(7)
narząd płciowy żeński
(7)
tkanka
(7)
układ moczowy
(7)
układ narządów ruchu
(7)
układ płciowy
(7)
nerki
(5)
aktywność fizyczna
(3)
homeostaza
(3)
kręgosłup
(3)
naczynia krwionośne
(3)
fizjologia żywienia
(2)
metabolizm
(2)
przewód pokarmowy
(2)
płeć
(2)
tkanka tłuszczowa
(2)
układ immunologiczny
(2)
żywienie
(2)
anatomia
(1)
anatomy
(1)
antropomotoryka
(1)
atlas
(1)
auksologia
(1)
autonomic nervous system
(1)
biologia komórki
(1)
blood
(1)
cardiovascular system
(1)
central nervous system
(1)
choroby
(1)
człowiek
(1)
dieta
(1)
digestion
(1)
dymorfizm płciowy
(1)
dziedziczenie cech
(1)
epigenetyka
(1)
fizjologia mięśni
(1)
gospodarka kwasowo-zasadowa
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
hormones
(1)
hormony
(1)
jadłospis
(1)
ludzie starzy
(1)
motoryczność
(1)
muscle
(1)
nerve
(1)
nutrigenomika
(1)
nutrition
(1)
odżywianie
(1)
ontogeneza
(1)
patofizjologia
(1)
physical work
(1)
physiology
(1)
proces komórkowy
(1)
profilaktyka zdrowotna
(1)
reproduction
(1)
respiration
(1)
rozwój biologiczny
(1)
termoregulacja
(1)
thermoregulation
(1)
trening wytrzymałościowy
(1)
zakażenie
(1)
zwierzęta domowe
(1)
31 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Fizjologia człowieka : podstawy / redakcja naukowa Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXII, 562 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia, netografia na stronach 537-551.
Książka "Fizjologia człowieka Podstawy" w sposób syntetyczny przedstawia podstawowe informacje pozwalające zrozumieć działania poszczególnych układów w kontekście utrzymania hemostazy, która zapewnia człowiekowi życie w równowadze z otaczającym światem. Pozwala przybliżyć tajniki funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz zachęcić do zgłębiania wiedzy o zachodzących w nim procesach fizjologicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.57.XVIII.4 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fizjologia człowieka : podstawy / redakcja naukowa Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXII, 562 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 537-551.
Książka "Fizjologia człowieka Podstawy" w sposób syntetyczny przedstawia podstawowe informacje pozwalające zrozumieć działania poszczególnych układów w kontekście utrzymania hemostazy, która zapewnia człowiekowi życie w równowadze z otaczającym światem. Pozwala przybliżyć tajniki funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz zachęcić do zgłębiania wiedzy o zachodzących w nim procesach fizjologicznych. Książka jest wzbogacona w liczne ilustracje, tabele i schematy pozwalające na łatwiejsze zrozumienie i przyswojenie prezentowanych treści. Obecne wydanie podręcznika częściowo zostało oparte na materiałach źródłowych ze zbiorowego opracowania podstaw fizjologii z 2009 roku. Znaczna część aktualnego wydania powstała dzięki współpracy z ekspertami z różnych ośrodków akademickich i uwzględnia zaktualizowane informacje odnoszące się do fizjologii człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.759.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.755.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.754.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.757.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.758.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.756.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (6 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.753.XVIII.4 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anatomia i fizjologia człowieka / Aleksander Michajlik, Witold Ramotowski. - Wydanie 5 poprawione i uzupłnione - 11 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019. - 625, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik ten jest kontynuacją wydań ukazujących się uprzednio - pod redakcją Witolda Sylwanowicza, Aleksandra Michajlika i Witolda Ramotowskiego. Obejmuje podstawowe wiadomości dotyczące budowy i czynności organizmu ludzkiego. Obecne wydanie książki zostało poprawione i uzupełnione zgodnie z postępem wiedzy. Wprowadzono w nim znaczne zmiany dotyczące przede wszystkim fizjologii. Gruntownie zmieniono i unowocześniono rozdziały poświęcone krwi i gruczołom dokrewnym. Fizjologię układu trawiennego uzupełniono omówieniem regulacji hormonalnej i nerwowo-mięśniowej przewodu pokarmowego. Duża liczba rycin uatrakcyjnia materiał i ułatwia jego przyswajanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17805 [Magazyn 1], P.17803 [Magazyn 1], P.17804 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19154.XVIII.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19153.XVIII.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.694.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.693.XVIII.4 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.692.XVIII.4 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anatomia i fizjologia człowieka / Aleksander Michajlik, Witold Ramotowski. - Wydanie V poprawione i uzupłnione - 15 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2021. - 625, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik ten jest kontynuacją wydań ukazujących się uprzednio - pod redakcją Witolda Sylwanowicza, Aleksandra Michajlika i Witolda Ramotowskiego. Obejmuje podstawowe wiadomości dotyczące budowy i czynności organizmu ludzkiego. Obecne wydanie książki zostało poprawione i uzupełnione zgodnie z postępem wiedzy. Wprowadzono w nim znaczne zmiany dotyczące przede wszystkim fizjologii. Gruntownie zmieniono i unowocześniono rozdziały poświęcone krwi i gruczołom dokrewnym. Fizjologię układu trawiennego uzupełniono omówieniem regulacji hormonalnej i nerwowo-mięśniowej przewodu pokarmowego. Duża liczba rycin uatrakcyjnia materiał i ułatwia jego przyswajanie.
Książka
W koszyku
Introduction to Human Anatomy and Physiology / Eldra Pearl Solomon. - 4th edition. - Maryland Heights : Saunders Elsevier, copyright 2016. - X, 326 pages : illustrations ; 28 cm.
Bibliografia przy rozdziałach
Students learn best when they can relate what they are studying to familiar issues, problems, and experiences, and Introduction to Human Anatomy and Physiology, 4th Edition does just that. With a clear and concise focus on anatomy and physiology, this new edition explains the normal structure of the human body and how it functions to maintain a state of balance and health ― and covers need-to-know principles in an easy-to-understand manner. It focuses on how tissues, organs, and body systems work together to carry out activities such as maintaining body temperature, regulating blood pressure, learning, and responding to stress. Completely updated with a brand new art program, this engaging, user-friendly text clarifies concepts that are often difficult for various career-level health professions students to grasp through reading only.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17428 [Magazyn 1], P.17256 [Magazyn 1], P.17430 [Magazyn 1], P.17431 [Magazyn 1], P.17429 [Magazyn 1] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17423.XVIII.4 [Wypożyczalnia B], 18152.XVIII.4 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17212.XVIII.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antropomotoryka. Zeszyt ćwiczeń jest uzupełnieniem podręcznika Motoryczność człowieka. Podstawowe zagadnienia z antropomotoryki. Skierowany jest do studentów, ale również do wszystkich osób, które chciałyby zgłębić i utrwalić wiedzę o motoryczności człowieka. Zawiera pomoce dydaktyczne, które pozwolą przyswoić wiedzę z zakresu: struktury motoryczności, sprawności fizycznej i motorycznej, rozwoju motorycznego w ontogenezie, morfologicznych, genetycznych, środowiskowych i dietetycznych uwarunkowań motoryczności, metod pomiaru i oceny sprawności fizycznej, metod pomiaru i oceny aktywności fizycznej oraz zaleceń dla osób w różnym wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22527.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22526.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 428-433.
Jest to napisany jasnym, zwięzłym językiem nowoczesny, interdyscyplinarny podręcznik przeznaczony dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, bioinżynierii zwierząt i kierunków pokrewnych. Zawiera elementy cytologii, histologii, biochemii, farmakologii i anatomii patologicznej. Dodatkowym, cennym walorem książki są liczne, znakomicie powiązane z tekstem ryciny i schematy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17521.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17520.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The big book of endurance training and racing.
Indeks.
Każda książka Phila Maffetone’a to wiedza w czystej postaci i doświadczenie jednego z najwybitniejszych umysłów w sportach wytrzymałościowych. Jego geniusz polega na ponownym odkryciu dawnej mądrości, która mówi, że ludzkie ciało nie musi cierpieć, a ból to tylko kara, jaką się płaci za ignorowanie sygnałów wysyłanych przez mózg. Lektura tej książki i wracanie do niej to najlepsza rada, jakiej można udzielić każdemu sportowcowi bez względu na poziom jego zaawansowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22358.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22357.XIX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Podręcznik zawiera niezbędne wiadomości na temat fizjologii człowieka, uwzględniające najnowsze informacje przydatne w późniejszej nauce przedmiotów klinicznych. Przejrzysty układ książki pozwala na łatwe i selektywne korzystanie z poszczególnych partii materiału stosownie do potrzeb studentów oraz koncepcji wykładu. Bogaty materiał graficzny – prawie 200 rycin – ułatwia rozumienie i przyswojenie treści. Publikacja została przygotowana z myślą o studentach kierunków: pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne, analityka medyczna, zdrowie publiczne, dietetyka. Treść uwzględnia zalecenia edukacyjne określone w podstawach programowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej