Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(40)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(35)
Publikacje fachowe
(12)
Publikacje dydaktyczne
(11)
Publikacje naukowe
(10)
E-booki
(9)
Poradniki i przewodniki
(1)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(54)
tylko na miejscu
(30)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(27)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(28)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(31)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Ostrowska Lucyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Bryl Wiesław
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Payne Anne
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Szostak-Węgierek Dorota
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bhargava Alok
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cymerys Maciej
(1)
Czapla Michał
(1)
Czech Anna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
McGregor Renee
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Orywal Karolina
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poniewierka Elżbieta
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Roszkowski Wojciech F
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sajór Iwona
(1)
Schlenker Eleanor D
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
Kraj wydania
Polska
(42)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(42)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(6)
Studenci
(3)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Psychiatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Temat
Dietetyka
(32)
Odżywianie
(10)
Leczenie żywieniowe
(8)
DIETETYKA
(7)
ODŻYWIANIE
(6)
Zdrowe odżywianie
(4)
Higiena
(3)
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Choroby przewlekłe
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CUKRZYCA
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dwunastnica
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
INSULINA
(1)
Jakość życia
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
Leczenie
(1)
Nadwaga
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Psychoterapia
(1)
Stłuszczenie wątroby
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
Monografia
(4)
Opracowanie
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradnik
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(26)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(17)
żywienie
(15)
dietetyka
(14)
otyłość
(7)
dietoterapia
(6)
choroby układu krążenia
(5)
leczenie żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
nutrigenetyka
(5)
tłuszcze
(5)
witaminy
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
aktywność fizyczna
(4)
choroby układu pokarmowego
(4)
cukrzyca
(4)
dietoprofilaktyka
(4)
nawyki żywieniowe
(4)
układ pokarmowy
(4)
węglowodany
(4)
białka
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby wątroby
(3)
edukacja żywieniowa
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki mineralne
(3)
składniki odżywcze
(3)
starzenie się
(3)
suplement diety
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
HIV
(2)
białka pokarmowe
(2)
bulimia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby serca
(2)
choroby układu moczowego
(2)
chorzy
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
diety
(2)
dzieci
(2)
fizjologia żywienia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
leczenie
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
opieka paliatywna
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
przewód pokarmowy
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
tkanka tłuszczowa
(2)
udar mózgu
(2)
układ immunologiczny
(2)
układ krążenia
(2)
wegetarianizm
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie pozajelitowe
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
Yin-Yang
(1)
biochemia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby metaboliczne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby przemiany materii
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby reumatyczne
(1)
choroby układu endokrynnego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby żołądka
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
diagnostyka różnicowa
(1)
diet
(1)
diet therapy
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
disease
(1)
dwunastnica
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
fitness
(1)
food
(1)
food supply
(1)
health
(1)
insulina
(1)
jadłospis
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka oparta na dowodach / pod redakcją Elżbiety Poniewierki. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2016. - V, [1], 261 s. : illustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliogr., netogr. przy rozdz.
Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej - pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także - co uważam za najgorsze - w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym. Książka ta - o nieco prowokacyjnym tytule - nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną - każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15203 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16480.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16479.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej