Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(64)
IBUK Libra
(8)
Forma i typ
Książki
(62)
Publikacje fachowe
(16)
E-booki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Dostępność
dostępne
(78)
tylko na miejscu
(54)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(43)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(6)
Przygoda Beata
(5)
Charzewska Jadwiga
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Iwanow Krystyna
(3)
Jamroz Dorota
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Nadolna Irena
(3)
Rychlik Ewa
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Wolnicka Katarzyna
(3)
Albrecht Piotr
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Sajór Iwona
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Sińska Beata
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Staszewska-Kwak Anna
(2)
Strzetelski Juliusz
(2)
Szajewska Hanna
(2)
Szczepanek Kinga
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Ukleja Anna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Woś Halina
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(70)
Missouri (USA)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(70)
angielski
(2)
Odbiorca
Lekarze
(10)
Dietetycy
(8)
Szkoły wyższe
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Sportowcy
(2)
Chorzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Studenci
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Żywienie chorych
(12)
Żywienie
(11)
ODŻYWIANIE
(10)
DZIECKO
(9)
Dietetyka
(7)
Leczenie żywieniowe
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Żywność
(7)
Leczenie dietą
(6)
Odżywianie
(5)
Wartość odżywcza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Suplementy diety
(4)
Wysiłek fizyczny
(4)
Żywienie sportowców
(4)
Choroby przewlekłe
(3)
Niedożywienie
(3)
POTRAWY dla DZIECI
(3)
SPORTOWCY
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Dzieci
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Nowotwór
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Pasza
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
Sportowcy
(2)
TURYSTYKA
(2)
Trening sportowy
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
ŻYWIENIE ZBIOROWE
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CIĄŻA
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Interakcje leków
(1)
Jelita
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Koń
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Ludzie starzy
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Noworodek
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Otyłość
(1)
PASZA
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Przeżuwacze
(1)
RZESZÓW (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
SPORT
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sport
(1)
Sporty
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Trzustka
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Układ trawienny
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
ŻYWIENIE
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(1)
Gatunek
Podręcznik
(11)
Poradnik
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Opracowanie
(4)
Tablice i wzory
(4)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(4)
PODRĘCZNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Praca zbiorowa
(3)
PORADNIKI
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Wytyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(27)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(31)
dzieci
(10)
dieta
(8)
składniki odżywcze
(6)
żywienie pozajelitowe
(6)
żywność
(5)
chorzy
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
ludzie starzy
(4)
otyłość
(4)
układ pokarmowy
(4)
dietetyka
(3)
kobieta ciężarna
(3)
przewód pokarmowy
(3)
wartość odżywcza
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
aktywność fizyczna
(2)
baza gastronomiczna
(2)
dietetyka kliniczna
(2)
dietetyka sportowa
(2)
dom
(2)
epidemiologia
(2)
gastronomia
(2)
infrastruktura turystyczna
(2)
karmienie piersią
(2)
medycyna sportowa
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
onkologia
(2)
opieka długoterminowa
(2)
opieka paliatywna
(2)
sport
(2)
starzenie się
(2)
stomia
(2)
suplementacja
(2)
suplementy diety
(2)
zwierzęta gospodarskie
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie zwierząt
(2)
Polska
(1)
alergia pokarmowa
(1)
alkohol
(1)
anoreksja
(1)
athlete
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biochemia
(1)
bulimia
(1)
celiakia
(1)
choroba nowotworowa
(1)
cukry
(1)
cukrzyca
(1)
diet therapy
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
dodatki paszowe
(1)
dziecko chore
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
exercise
(1)
fenyloketonuria
(1)
fizjologia żywienia
(1)
gazy jelitowe
(1)
genetyka
(1)
herbata
(1)
jadłospis
(1)
kalorie
(1)
kawa
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koń
(1)
leki
(1)
metabolizm
(1)
mikrobiom
(1)
miód
(1)
mięso
(1)
mięśnie
(1)
mleko
(1)
młodzież
(1)
nadwaga
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
niemowlę
(1)
nowotwór
(1)
obiekt noclegowy
(1)
odżywianie
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
otyłość dziecięca
(1)
pacjenci
(1)
pasza
(1)
physiology
(1)
poradnik
(1)
powikłania
(1)
produkt turystyczny
(1)
profilaktyka przeciwnowotworowa
(1)
profilaktyka zdrowotna
(1)
przeżuwacze
(1)
ryby
(1)
równowaga ekologiczna
(1)
równowaga hormonalna
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
72 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
W publikacji Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 uwzględniono: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18445.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 235-240. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, które dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych, jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży. Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8924 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8923.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10483.XVIII.10 [Czytelnia B], 10484.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym. Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta. Elżbieta Poniewierka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15195 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16374.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16373.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Słowo kluczowe: nutrition diet therapy
Learn the latest nutrition and diet therapies for treating common diseases. Williams' Essentials of Nutrition & Diet Therapy, 12th Edition offers a solid foundation in the fundamental knowledge and skills you need to provide effective patient care. It addresses nutrition across the lifespan and includes the 2015 Dietary Goals for Americans as well as MyPlate for Older Adults. This exceptionally reader-friendly text features evidence-based information, real-world case scenarios, colorful illustrations, boxes, and tables to help you learn how to apply essential nutrition concepts and therapies in clinical practice.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17518 [Magazyn 1], P.17516 [Magazyn 1], P.17517 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18212.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19114.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19113.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.507.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.506.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.505.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.504.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18543.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21848.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21847.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.509.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.511.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.510.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.508.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9692.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8331.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9691.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią / Mirosław Jarosz. - Warszawa : ["MI Polska"], 2002. - 56 s. : rys., tab. ; 21 cm.
(Vademecum Pacjenta.)
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1316.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów szkół hotelarsko-turystycznych i gastronomicznych, kształcących kadry na potrzeby turystyki.era wiadomości na temat znaczenia składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka oraz właściwości produktów spożywczych i zasad ich przechowywania w różnych warunkach. Przedstawiono w nim zasady racjonalnego żywienia i układania jadłospisów. Towarzyszy im prezentacja nowszych osiągnięć w dziedzinie żywności i żywienia (makrobiotyki, zdrowa żywność). Omówiono zwyczaje żywieniowe w Polsce i w innych krajach oraz podstawy żywienia dietetycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2736.XX.1 [Magazyn 1], P.2701 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.765.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Czy dieta mojego dziecka jest właściwa?To pytanie zadają sobie z pewnością wszystkie matki. Autorki znane specjalistki od żywienia dzieci piszą o karmieniu piersią, o tym, jak i kiedy odstawić dziecko od piersi, jak nauczyć je spożywać pokarmy stałe, jak postępować z niejadkiem i o wielu innych sprawach związanych z odżywianiem dzieci.Wskazówki, rady i przepisy zawarte w tej książce z pewnością pomogą wszystkim mamom racjonalnie i zdrowo odżywiać swoje dzieci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1031.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych z nowotworami : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Iwona Sajór. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 119, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 119-[120].
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17322.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17321.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik jest przeznaczony dla wszystkich opiekunów, którzy od początku chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą oni odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet. również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. W książce czytelnicy znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące karmienia piersią oraz wskazówki, jak prawidłowo karmić mlekiem zastępczym. Poradnik zawiera zarówno wskazówki dotyczące kolejności i zasad wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka, jak i wiele interesujących przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2328.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca / red. nauk. Sergiusz Jóźwiak)
Bibliogr. s. 134.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.10260.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11789.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 61-63.
Opracowane zalecenia żywieniowe koni zawierają aktualne tabele zapotrzebowania pokarmowego oraz przykładowe dawki pokarmowe i sposób ich układania (załącznik), co może być pomocne dla studentów zainteresowanych praktycznym żywieniem różnych grup koni. Wartości zapotrzebowania koni na poszczególne składniki pokarmowe są zaleceniami i wskazaniami żywieniowymi z punktu widzenia nauki, a nie są obowiązującą normą praw¬ną oraz nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18508.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17602.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17601.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 114.
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17314.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17313.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17310.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17309.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19635.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19634.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej