Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(26)
Forma i typ
Książki
(23)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje fachowe
(5)
E-booki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(31)
tylko na miejscu
(20)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(16)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(17)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(21)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Przysławski Juliusz
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Włodarek Dariusz
(3)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Charzewska Jadwiga
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Payne Anne
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Poniewierka Elżbieta
(2)
Przygoda Beata
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bohater Piotr
(1)
Czech Anna
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Godlewski Piotr
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hinneburg Iris
(1)
Jabłoński Leon (1931-2008)
(1)
Kalinowski Daniel
(1)
Karwat Dorota
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Kułak Aleksandra
(1)
Lange Ewa
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Noczyńska Anna
(1)
Orywal Karolina
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pluta Janusz Józef (1946- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Stróżyk Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(26)
Język
polski
(26)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Dietetycy
(3)
Studenci
(3)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Dietetyka
(11)
Leczenie żywieniowe
(4)
ODŻYWIANIE
(4)
Odżywianie
(4)
DIETETYKA
(3)
Higiena
(3)
CUKRZYCA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Suplementy diety
(2)
Trening sportowy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Bromatologia
(1)
CHORZY
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
INSULINA
(1)
Insulinooporność
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
MEDYCYNA
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Sporty
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(7)
Poradnik
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
LITERATURA
(1)
MEDYCYNA
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Słowo kluczowe
dietetyka
(23)
żywienie
(11)
dieta
(6)
cukrzyca
(5)
składniki odżywcze
(5)
otyłość
(4)
składniki mineralne
(4)
witaminy
(4)
choroby wątroby
(3)
dietetyka kliniczna
(3)
leczenie żywieniowe
(3)
normy żywienia
(3)
nutrigenetyka
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
zaburzenia odżywiania
(3)
HIV
(2)
aktywność fizyczna
(2)
choroby nowotworowe
(2)
dietetyka sportowa
(2)
ginekologia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
leczenie
(2)
medycyna sportowa
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
niedożywienie
(2)
opieka paliatywna
(2)
powikłania
(2)
suplementy diety
(2)
tłuszcze
(2)
udar mózgu
(2)
układ krążenia
(2)
wegetarianizm
(2)
węglowodany
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie pozajelitowe
(2)
żywność
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
AIDS
(1)
FODMAP
(1)
aktywność ruchowa
(1)
białka
(1)
białka pokarmowe
(1)
bromatologia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroba nowotworowa
(1)
choroby metaboliczne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby niezakaźne
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby serca
(1)
choroby tarczycy
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby wirusowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
chorzy
(1)
demografia medyczna
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
dzieci
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
endokrynologia
(1)
epidemiologia
(1)
farmakoterapia
(1)
insulina
(1)
insulinooporność
(1)
jadłospis
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leki
(1)
medycyna
(1)
niedobory żywieniowe
(1)
niemowlę
(1)
opieka dietetyczna
(1)
organizm człowieka
(1)
pacjenci
(1)
położnictwo
(1)
profilaktyka
(1)
psychologia zdrowia
(1)
racjonalne żywienie
(1)
sprawność fizyczna
(1)
służba sanitarno-epidemiologiczna
(1)
układ pokarmowy
(1)
wirusowe zapalenie wątroby
(1)
zakażenia szpitalne
(1)
zatrucie pokarmowe
(1)
zdrowie
(1)
zespół jelita drażliwego
(1)
zespół metaboliczny
(1)
żywienie dzieci
(1)
żywienie kobiet ciężarnych
(1)
żywienie nastolatków
(1)
żywienie w chorobach
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2017. - XII, 323 strony: ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18438.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18437.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20027.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników dla Studentów Studiów Pielęgniarskich)
Podręcznik zawiera treści zalecane w większości krajów Unii Europejskiej do poznania podstaw epidemiologii z elementami zdrowia publicznego w zakresie podstawowych studiów na kierunkach medycznych, ze szczególnym uwzględnieniem pielęgniarskich studiów licencjackich oraz kierunków położnictwo i dietetyka kliniczna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2942 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.1519.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym. Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta. Elżbieta Poniewierka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15195 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16374.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16373.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej