Sorting
Source
Books
(31)
Form of Work
Książki
(30)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(41)
only on-site
(20)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(22)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(20)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(20)
Author
Granner Daryl K
(3)
Koj Aleksander
(3)
Kokot Franciszek (1929- )
(3)
Mayes Peter A
(3)
Murray Robert K. (1932- )
(3)
Rajtar-Cynke Grażyna
(3)
Rodwell Victor W
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Babicz Katarzyna
(1)
Buczko Włodzimierz
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Danysz Andrzej
(1)
Davidson Victor L
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kmieciak-Kołada Krystyna
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Małecki Andrzej
(1)
Małgorzewicz Sylwia
(1)
Molski Marcin
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Obuchowicz Ewa
(1)
Okopień Bogusław
(1)
Pitchford Paul
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Sittman Donald B
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(12)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(31)
Language
Polish
(31)
Audience Group
Szkoły wyższe
(6)
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Subject
BIOCHEMIA
(7)
Odżywianie
(6)
Żywność
(5)
BIOLOGIA MOLEKULARNA
(3)
Chemia
(3)
Dietetyka
(3)
FIZJOLOGIA PATOLOGICZNA
(3)
Farmakologia
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
ODŻYWIANIE
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
DIETETYKA
(2)
FARMAKOLOGIA
(2)
Leczenie dietą
(2)
Składniki odżywcze
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia
(1)
Jakość żywności
(1)
KOSMETYKI
(1)
Leczenie
(1)
Medycyna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Suplementy diety
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(20)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Poradnik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(13)
Chemia
(5)
Słowo kluczowe
witaminy
(31)
składniki mineralne
(14)
białka
(13)
węglowodany
(11)
tłuszcze
(10)
aminokwasy
(9)
enzymy
(9)
metabolizm
(9)
peptydy
(8)
biochemia
(7)
hormony
(7)
żywienie
(7)
kwasy nukleinowe
(6)
leki
(6)
białka pokarmowe
(5)
farmakologia
(5)
suplement diety
(5)
żywność
(5)
dietetyka
(4)
komórka
(4)
normy żywienia
(4)
układ pokarmowy
(4)
alergeny
(3)
bioenergetyka
(3)
chemia
(3)
dieta
(3)
immunofarmakologia
(3)
lipidy
(3)
rodniki
(3)
składniki odżywcze
(3)
toksyny
(3)
anabolizm
(2)
bromatologia
(2)
chemioterapia
(2)
cukry
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
karmienie piersią
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
narkomania
(2)
ośrodkowy układ nerwowy
(2)
położnictwo
(2)
produkt spożywczy
(2)
sole mineralne
(2)
trawienie
(2)
układ krążenia
(2)
układ oddechowy
(2)
wchłanianie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
Yin-Yang
(1)
aldehydy
(1)
alkohole
(1)
antybiotyki
(1)
atom
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biopierwiastki
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
chemia kosmetyczna
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
elektroliza
(1)
etery
(1)
farmakoterapia
(1)
fenole
(1)
fotosynteza
(1)
jadłospis
(1)
ketony
(1)
koenzymy
(1)
kwasy karboksylowe
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
lekomania
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nowa żywność
(1)
nutraceutyki
(1)
odporność
(1)
odżywianie
(1)
odżywianie się
(1)
oleje jadalne
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
przeciwutleniacze
(1)
przemiana materii
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
31 results Filter
Book
In basket
Kompendium farmakologii i farmakoterapii : farmakologia Danysza / Włodzimierz Buczko, Andrzej Danysz. - Wydanie 6. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2016. - [8], 426 stron : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Indeks.
W wydaniu VI podręcznika, całkowicie uaktuanionym, znajdują się podstawowe wiadomości o lekach, stosowane obecnie standardy terapeutyczne oraz nazwy międzynarodowe lub rodzajowe leków i ich dawkowanie, pominięto natomiast nazwy handlowe. Dokonano także krytycznej oceny niektórych leków stosowanych dotychczas w terapii
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19728.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19727.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Książka przeznaczona jest dla studentów kierunków medycznych. Będzie ona również pomocna dla osób pracujących w placówkach służby zdrowia i osób przygotowujących się do egzaminów specjalizacyjnych. Farmakologia jest przedmiotem trudnym i interdyscyplinarnym. Zespół Autorów niniejszej książki stanowią aktualni lub byli pracownicy Katedry Farmakologii Wydziału Lekarskiego w Katowicach Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Od 15 lat prowadzą zajęcia z farmakologii dla studentów Wydziału Opieki Zdrowotnej ŚUM, lekarze praktycy (interniści, ginekolog, neurolog) współpracują ze średnim personelem medycznym na co dzień w szpitalach.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18313.XVIII.5 [Magazyn 1], F.1126.XVIII.5 [Magazyn 1], F.1123.XVIII.5 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.1125.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], F.1124.XVIII.5 [Wypożyczalnia B], 20566.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20565.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 464, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony: 448-451. Indeks.
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki. w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze. witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22046.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22045.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, akty prawne przy rozdziałach.
Podręcznik zawiera wybrane zagadnienia z bromatologii, czyli nauki o żywności (w języku greckim:: broma – żywność, pożywienie, logos – nauka), jej jakości odżywczej i zdrowotnej. Przedstawiono w nim najważniejsze metody ilościowe i jakościowe, stosowane w analizie żywności do oznaczania zawartości składników odżywczych i zanieczyszczeń, a także do oceny sposobu żywienia człowieka. Podręcznik zawiera także zasady prawidłowego żywienia, zagadnienia związane z interakcją leków z pożywieniem oraz elementy analizy sensorycznej żywności. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunku farmacja i dietetyka, a także innych, związanych z analizą żywności. Wiedza na temat zależności:: żywienie–zdrowie, a także:: żywienie–leki–zdrowie daje możliwość wykorzystania jej w opiece farmaceutycznej i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17289 [Magazyn 1], P.17290 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17612.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17611.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17610.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20865.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20864.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.155.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podręcznik, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4453 [Magazyn 1], P.4454 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Publikacja należy do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy tej dziedziny nauki; uwzględniono też najnowsze, szczególnie ważne dla medycyny osiągnięcia. Nowości w obecnym wydaniu:: - Bioinformatyka i biologia komputerowa - Metody projektowania nowych leków oparte na postępach genomiki i proteomiki - Spektrometria mas w diagnostyce chorób metabolicznych - Wzbogacone kolorem ilustracje ułatwiające przyswojenie wiedzy - Wykaz użytecznych stron internetowych o tematyce biochemicznej - Wykaz czasopism dotyczących biochemii lub dziedzin pokrewnych Książka adresowana przede wszystkim do studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 1251.XVIII.9 [Magazyn 1], P.17324 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3386 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2854 [Magazyn 1], P.2855 [Magazyn 1], 2137 [Magazyn 2], P.2853 [Magazyn 1], P.2856 [Magazyn 1], P.1518 [Magazyn 1], P.2285 [Magazyn 1], 2138 [Magazyn 2], 2941 [Magazyn 2], P.3661 [Magazyn 1], P.3662 [Magazyn 1] (11 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wyd. 2. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2014. - XVII, [1], 418 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14364.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13362.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13363 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wydanie II - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2021. - XVII, [1], 418 stron : ilustracje kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.912.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.910.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.911.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.909.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
W książce dano przegląd treści istotnie ważnych dla studentów medycyny. Przedstawiono je w zwięzły sposób, co umożliwia szybki dostęp do niezbędnych informacji. Poszerzenia ich można w razie potrzeby szukać w innych książkach. Studentów medycyny zapewne zainteresują opisy przypadków klinicznych. Na ich przykładzie pokazano, jak często w podłożu chorób leżą zaburzenia procesów biochemicznych, a co za tym idzie, jak bardzo wiedza biochemiczna jest potrzebna w praktyce lekarskiej. Biochemia nie zastępuje innych, obszerniejszych podręczników, stanowi jednak doskonałą pomoc w powtórce materiału i w przygotowaniu studentów do sprawdzianów i egzaminów. Zestawy pytań, umieszczone w każdym rozdziale umożliwiają samoocenę stopnia przyswojenia materiału. W odpowiedziach na te pytania autorzy nie ograniczają się do suchej informacji, ale wyczerpująco uzasadniają poprawność wyboru. Krótkie kompendium wiedzy biochemicznej zawarte w Biochemii będzie pomocne nie tylko w nauce tego przedmiotu, ale także w diagnostyce lekarskiej oraz innych przedmiotach przedklinicznych i klinicznych. Może też być przydatne lekarzom, zarówno w szkoleniach podyplomowych, jak i w praktyce lekarskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3406 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4214.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wydanie piętnaste - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2017. - 463, [1] strona : rysunki, tabele, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik zawiera podstawową wiedzę o: - składzie i funkcjach komórek - energetyce i katalizie przemian biochemicznych - koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych - budowie, przemianach i funkcjach kwasów nukleinowych - etapach i regulacji utleniania biochemicznego - funkcjach i metabolizmie aminokwasów i białek sacharydów i lipidów.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.323.XVIII.9 [Magazyn 1], F.321.XVIII.9 [Magazyn 1], F.324.XVIII.9 [Magazyn 1], F.322.XVIII.9 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.319.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.320.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.318.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Farmakologia / red. nauk. Grażyna Rajtar-Cynke. - Wyd. 3. zm. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 524 s. : il. ; 24 cm.
Indeks.
W książce przedstawiono ogólne zagadnienia dotyczące leków, podstawowe wiadomości z zakresu farmakokinetyki i farmakodynamiki oraz charakterystykę grup leków wpływających na procesy regulacyjne organizmu oraz funkcje różnych układów i narządów. Szczególną uwagę zwrócono na działania niepożądane, interakcje, a także problem uzależnienia od leków.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16527.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16526.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again