Sorting
Source
Books
(7)
Form of Work
Książki
(7)
Status
available
(8)
only on-site
(5)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Author
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Hames B. D
(2)
Hooper N. M
(2)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(5)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Subject
Odżywianie
(3)
BIOCHEMIA
(2)
DIETETYKA
(2)
ODŻYWIANIE
(2)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Słowo kluczowe
białka pokarmowe
(7)
tłuszcze
(5)
witaminy
(5)
węglowodany
(5)
normy żywienia
(4)
składniki mineralne
(4)
żywienie
(4)
DNA
(2)
RNA
(2)
aminokwasy
(2)
anabolizm
(2)
biochemia
(2)
dieta
(2)
energia
(2)
enzymy
(2)
katabolizm
(2)
komórka
(2)
produkt spożywczy
(2)
przeciwciała
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
badanie sposobu żywienia
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby układu krążenia
(1)
dietetyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
jadłospis
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nowa żywność
(1)
odżywianie
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
przemiana materii
(1)
składniki odżywcze
(1)
sole mineralne
(1)
starzenie się
(1)
suplement diety
(1)
wartość odżywcza
(1)
znakowanie żywności
(1)
żywność wzbogacona
(1)
7 results Filter
Book
In basket
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2 popr. i unowocześnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - XII, 491 s. : il. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7106.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7950.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. - XII, 491 s. : rys. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
To zwięzły, jednocześnie wyczerpujący podręcznik biochemii dla studentów. Zawarte są w nim wszystkie ważne zagadnienia z dziedziny biochemii ujęte w idealnej formie, nadającej się do szybkiej nauki i powtórek. Książka ta jest w dużym stopniu unowocześniona wersja - bardzo dobrze przyjętego, uwieńczonego powodzeniem - pierwszego wydania. Rozszerzona jest o ekspresję genów i inne aktualne tematy oraz nowe ilustracje. Znakomita - podejście zupełnie inne niż w większości podręczników biochemii - o wiele nowocześniejsza i bardziej przyswajalna Doskonały podręcznik dla początkujących studentów, obejmujący wszystkie kluczowe zagadnienia biologii komórki i genetyki molekularnej Idea i zakres książki Krótkie wykłady Biochemia są bardzo nowoczesne. Różni się bardzo od tradycyjnych, obszernych podręczników, prezentujących rozległa wiedzę, ale trudnych w czytaniu
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3369 [Magazyn 1], P.3370 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4199.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, nowrmy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odzywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again