Sorting
Source
Books
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(6)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Author
Jamroz Dorota
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fabijańska Maria
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jaśkowski Jędrzej Maria (1954- )
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karaś Józef
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kołacz Roman
(1)
Maciejowski Janusz
(1)
Nowakowski Piotr
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Pawlina Edward
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Rogulski Witold
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Skomiał Jacek
(1)
Sokół Janusz L
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Zwierzęta gospodarskie
(3)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Dobrostan zwierząt
(1)
Embriotransfer
(1)
Genomika
(1)
Higiena
(1)
Koń
(1)
PASZA
(1)
Pasza
(1)
Płód
(1)
Rozród
(1)
Zootechnika
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Domain
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Biologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
zwierzęta gospodarskie
(6)
żywienie zwierząt
(3)
konie
(2)
pasza
(2)
bydło
(1)
dobrostan zwierząt
(1)
drób
(1)
higiena
(1)
hodowla bydła
(1)
kozy
(1)
owce
(1)
rozród
(1)
zwierzęta futerkowe
(1)
świnie
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 9692.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8331.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9691.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
Book
In basket
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Higiena i dobrostan zwierząt / pod redakcją Romana Kołacza i Zbigniewa Dobrzańskiego. - Wydanie drugie poprawione i rozszerzone. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2019. - 714 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Skrypt obejmuje najnowsze zagadnienia zootechniczne, weterynaryjne, ekologiczne, prawne, chemiczne i biotechnologiczne z zakresu produkcji zwierzęcej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19583.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19582.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia przy pracach.
Nowoczesną hodowlę zwierząt gospodarskich, w szczególności bydła mlecznego - opartą na ocenie genomowej - coraz trudniej wyobrazić sobie bez udziału technologii wspomagających rozród. Należą do nich: transfer zarodków, ich produkcja in vitro, insemi­nacja z wykorzystaniem nasienia sortowanego i inne. Monografia przedstawia obecny stan wykorzystania w kraju biotechnik w rozrodzie oraz hodowli bydła, świń i koni. Przedstawiono w niej także nowatorskie metody oceny zarodków oraz ryzyko związane z zanieczyszczeniem ich patogenami. Obszernie na­świetlono złożone relacje pomiędzy zarodkiem i matką w okresie przedimplantacyjnym. Opracowanie - przygotowane z udziałem czołowych specjalistów krajowych i zagranicznych - jest unikal­nym kompendium kompleksowej wiedzy oraz doświadczeń z tej dziedziny nauki i praktyki klinicznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19573.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19572.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony 219-220. Indeks.
Kompendium wiedzy o rasach zwierząt gospodarskich najczęściej spotykanych w hodowli. Podręcznik zawiera informacje na temat przodków zwierząt gospodarskich, czasu i miejsca udomowienia oraz geograficznego rozmieszczenia głównych gatunków hodowanych na świecie. Opisano i zilustrowano rasy następujących gatunków: 59 ras bydła, 62 rasy owiec, 35 ras koni, 25 ras kóz, 16 ras świń, 18 ras kur, 3 rasy indyków, 12 ras gołębi, 8 ras kaczek, 7 ras gęsi, 13 ras królików. Opisano i zilustrowano również 35 odmian: m.in. lisa pospolitego, lisa polarnego, jenota, norki, tchórza hodowlanego, nutrii i szynszyli. Rasy pogrupowano w typy użytkowe, których charakterystyka poprzedza opisy. W wyborze ras kierowano się głównie ich znaczeniem gospodarczym w kraju ojczystym i poza jego granicami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17571.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17570.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again