Sorting
Source
Books
(6)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(2)
E-booki
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Author
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Łukasik-Głębocka Magdalena
(2)
Burda Piotr R
(1)
Pach Janusz
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Audience Group
Szkoły wyższe
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Ratownicy medyczni
(2)
Subject
Chemia
(3)
Żywność
(3)
Diagnostyka medyczna
(2)
Ratownictwo medyczne
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
Zatrucie
(2)
Toksykologia
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(3)
Materiały pomocnicze
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Domain
Chemia
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
alergeny
(3)
chemia
(3)
rodniki
(3)
suplement diety
(3)
toksykologia
(3)
toksyny
(3)
witaminy
(3)
środki ochrony roślin
(3)
żywność
(3)
alkohol
(2)
gazy drażniące
(2)
odtrutka
(2)
opieka toskykologiczna
(2)
ostre zatrucie
(2)
toksydromy
(2)
toksyny biologiczne
(2)
zatrucie
(2)
zatrucie lekami
(2)
środki psychoaktywne
(2)
alkohole
(1)
gazy toksyczne
(1)
leki nasenne
(1)
leki przeciwbólowe
(1)
leki przeciwdrgawkowe
(1)
leki uspokajające
(1)
metale ciężkie
(1)
substancje uzależniające
(1)
toksykologia kliniczna
(1)
toksyny naturalne
(1)
zagrożenia terrorystyczne
(1)
6 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.155.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Na okładce podtytuł: podręcznik dla studentów i lekarzy.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Zarys toksykologii klinicznej stanowi kompendium wiedzy o rozstroju zdrowia, powstającego w wyniku działania substancji toksycznych występujących w Polsce. Książkę napisał zespół znanych, cenionych specjalistów z zakresu toksykologii klinicznej pod kierunkiem profesora Janusza Pacha. Publikacja zgodnie z zamierzeniem autorów służyć ma poszerzeniu wiedzy dotyczącej zasad postępowania diagnostycznego i leczniczego w zatruciach ksenobiotykami. W książce znajdują się:: - wiadomości ogólne o toksykologii klinicznej, ze szczególnym uwzględnieniem problemów farmakokinetyki i toksykokinetyki, których znajomość jest niezbędna dla prawidłowego postępowania lekarskiego; - wiadomości dotyczące zespołów objawów klinicznych i uszkodzeń narządowych powstających w wyniku działania trucizn; - dane z zakresu toksykologii klinicznej szczegółowej, dotyczące najczęściej występujących zatruć w Polsce. Publikacja adresowana jest do studentów wydziałów lekarskich, ratowników medycznych oraz lekarzy wszystkich specjalności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.1144.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1145.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1146.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22780.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Praktyka Ratownika Medycznego)
Indeks.
Autorzy książki dzielą się wiedzą na temat ostrych zatruć w postępowaniu przedszpitalnym, a czynią to w niezwykle praktyczny i ciekawy sposób. W repetytorium omówiono takie zagadnienia, jak: zatrucia lekami, gazami, alkoholem, środkami psychoaktywnymi, środkami ochrony roślin, toksynami biologicznymi, grzybami, nikotyną, roślinami, a także toksydromy, odtrutki oraz organizacja opieki toksykologicznej w Polsce. Przydatne informacje, praktyczna wiedza, algorytmy, tabele i schematy ułatwią przyswojenie wiadomości.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 18025.XVIII.3 [Magazyn 1], P.17349 [Magazyn 1], 18024.XVIII.3 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Ostre zatrucia w praktyce ratownika medycznego / redakcja naukowa Magdalena Łukasik-Głębocka. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - 327 stron : fotografie, mapa ; 20 cm.
(Praktyka Ratownika Medycznego)
Indeks.
Autorzy książki dzielą się wiedzą na temat ostrych zatruć w postępowaniu przedszpitalnym, a czynią to w niezwykle praktyczny i ciekawy sposób. W repetytorium omówiono takie zagadnienia, jak: zatrucia lekami, gazami, alkoholem, środkami psychoaktywnymi, środkami ochrony roślin, toksynami biologicznymi, grzybami, nikotyną, roślinami, a także toksydromy, odtrutki oraz organizacja opieki toksykologicznej w Polsce. Przydatne informacje, praktyczna wiedza, algorytmy, tabele i schematy ułatwią przyswojenie wiadomości.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.816.XVIII.3 [Wypożyczalnia B], F.815.XVIII.3 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.814.XVIII.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again