Sorting
Source
Books
(12)
Form of Work
Książki
(11)
Publikacje dydaktyczne
(5)
E-booki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(16)
only on-site
(8)
unknown
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(9)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(8)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(8)
Author
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Ciok Janusz
(1)
Fijałek Zbigniew E
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kubińska Zofia (1950- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Pitchford Paul
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Sajór Iwona
(1)
Socha Piotr (nauki medyczne)
(1)
Stoś Katarzyna
(1)
Wajszczyk Bożena
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Zając Adam
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(12)
Language
Polish
(11)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(5)
Subject
Żywność
(4)
Chemia
(3)
Dietetyka
(3)
Odżywianie
(3)
ZDROWIE PUBLICZNE
(3)
Uczucia
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Fizjologia
(1)
Interakcje leków
(1)
LEKI
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
SPORT
(1)
Suplementy diety
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(6)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Chemia
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Psychologia
(2)
Słowo kluczowe
suplement diety
(12)
dieta
(5)
witaminy
(5)
zdrowie publiczne
(5)
alergeny
(3)
bulimia
(3)
chemia
(3)
choroby układu krążenia
(3)
normy żywienia
(3)
otyłość
(3)
promocja zdrowia
(3)
rodniki
(3)
składniki pokarmowe
(3)
toksyny
(3)
żywność
(3)
aktywność fizyczna
(2)
anoreksja
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
dietoterapia
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
niedożywienie
(2)
nutrigenetyka
(2)
osteoporoza
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
psychodietetyka
(2)
psychologia odchudzania
(2)
tłuszcze
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
żywienie
(2)
Yin-Yang
(1)
badania kliniczne
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
białka
(1)
białka pokarmowe
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroba wrzodowa
(1)
choroby nowotworowe
(1)
działania niepożądane
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
leczenie dietą
(1)
leki
(1)
nadwaga
(1)
nowa żywność
(1)
odporność
(1)
oleje jadalne
(1)
profilaktyka
(1)
przemysł farmaceutyczny
(1)
przepis kulinarny
(1)
przeszczep narządów
(1)
przyprawy
(1)
rak szyjki macicy
(1)
samoleczenie
(1)
siła życiowa Qi
(1)
składniki mineralne
(1)
solarium
(1)
sport wyczynowy
(1)
sportowcy
(1)
stwardnienie rozsiane
(1)
substancje słodzące
(1)
szczepienia ochronne
(1)
sól
(1)
termiczna natura pokarmów
(1)
trening sportowy
(1)
wapń
(1)
wiedza
(1)
woda
(1)
węglowodany
(1)
zaburzenia karmienia
(1)
zachowania zdrowotne
(1)
znakowanie żywności
(1)
łaknienie
(1)
śmierć mózgu
(1)
żywność modyfikowana genetycznie
(1)
żywność roslinna
(1)
żywność wzbogacona
(1)
12 results Filter
Book
In basket
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17310.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17309.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.155.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; cz. 3)
Bibliogr. przy rozdz.
Książka przybliża wybrane aspekty wspólczesnych problemów z pogranicza zdrowia publicznego i problemów związanych z farmakoterapią i nauką o leku. Na polskim rynku księgarskim brakowało tak udanej syntezy wiedzy medycznej, farmaceutycznej i wiedzy o zdrowiu populacji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14000.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11132 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11131.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12108.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11362 [Magazyn 1], P.11361 [Magazyn 1], P.11360 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 12556.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12555.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Book
In basket
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again