Sorting
Source
Books
(7)
Form of Work
Książki
(7)
Status
available
(11)
only on-site
(5)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(6)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Author
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Braun Jörg
(1)
Derleta Alicja
(1)
Grzelak Joanna
(1)
Górla Małgorzata
(1)
Kokot Franciszek (1929- )
(1)
Maciejewski Dariusz
(1)
Murawska-Ciałowicz Eugenia (1963- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Początek Marta
(1)
Preuss Roland
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Szafraniec Rafał
(1)
Wenecka Barbara
(1)
Zawadzki Marcin
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(4)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Subject
ODŻYWIANIE
(3)
DIETETYKA
(2)
PRZEMIANA MATERII
(2)
Dietetyka
(1)
FIZJOLOGIA
(1)
FIZJOLOGIA PATOLOGICZNA
(1)
Higiena
(1)
Intensywna terapia
(1)
Odżywianie
(1)
PŁYNY USTROJOWE
(1)
RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
PODRĘCZNIKI
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Słowo kluczowe
przemiana materii
(7)
żywienie
(4)
dieta
(3)
dietetyka
(3)
normy żywienia
(3)
składniki odżywcze
(3)
ból
(2)
indeks glikemiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
odżywianie się
(2)
serce
(2)
tłuszcze
(2)
węglowodany
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
białka
(1)
białka pokarmowe
(1)
biochemia
(1)
choroba
(1)
choroby infekcyjne
(1)
czucie
(1)
delirium
(1)
dzieci
(1)
endokrynologia
(1)
farmakologia
(1)
fizjologia człowieka
(1)
gospodarka wodna
(1)
hormony
(1)
intensywna terapia
(1)
jadłospis
(1)
krew
(1)
metabolizm
(1)
nerki
(1)
niemowlę
(1)
odwodnienie
(1)
przewodnienie
(1)
przewód pokarmowy
(1)
płuca
(1)
resuscytacja
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
sedacja
(1)
skóra
(1)
składniki mineralne
(1)
termoregulacja
(1)
trzustka
(1)
układ hormonalny
(1)
układ mięśniowy
(1)
układ nerwowy
(1)
układ oddechowy
(1)
wentylacja mechaniczna
(1)
witaminy
(1)
wysiłek fizyczny
(1)
wątroba
(1)
zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej
(1)
zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
(1)
zaburzenia przemiany materii
(1)
zatrucia
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie parenteralne
(1)
7 results Filter
Book
In basket
(Biblioteka Lekarza Praktyka, ISSN 1428-4413 ; 15)
Bibliogr. s. 205-208. Indeks.
Jest to drugie, uaktualnione wydanie monografii, w której autor wyczerpująco przedstawił praktyczne informacje na temat patofizjologii, diagnostyki i leczenia zaburzeń wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, a także jednostek chorobowych z zaburzeniami tej gospodarki. Autor kładzie nacisk na takie zjawiska, jak rozmaite postaci odwodnienia i przewodnienia (m.in. obrzęki) oraz metabolizm podstawowych dla życia pierwiastków chemicznych; wiele miejsca poświęca różnego typu kwasicom i zasadowicom; szczegółowo omawia rolę układów i narządów w gospodarce kwasowo-zasadowej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13473.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B], P.13472.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14430.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4443 [Magazyn 1], P.4384 [Magazyn 1], P.4442 [Magazyn 1], P.4441 [Magazyn 1], P.4385 [Magazyn 1] (5 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
W podręczniku uwzględniono obszerne doświadczenie zawodowe autorów oraz ich świadomość, że nie tylko ścisłe stosowanie się do aktualnych wytycznych i rutynowe postępowanie oparte na wiarygodnych i aktualnych publikacjach zaskakująco często nie wystarczają, aby odnieść sukces terapeutyczny. W codziennej praktyce konieczne jest również indywidualne podejście do pacjenta. Spersonalizowana, a zarazem skuteczna terapia wymaga jednak kompleksowej wiedzy medycznej, a jej nabycie możliwe jest tylko przez wieloletnią praktykę. Jednocześnie w pracy nad niniejszym podręcznikiem brali również udział początkujący lekarze, których podejście nie pozwalało zapominać starszym, już doświadczonym kolegom o wątpliwościach i obawach nowicjuszy. Jednolita struktura podręcznika, zwięzłe ujęcie treści zawartych wytycznych oraz wskazówki dotyczące najistotniejszych w codziennej praktyce anestezjologa procedur, tworzą źródło wiedzy, które zapewni większą szybkość w znajdowaniu odpowiedzi na pojawiające się pytania i ułatwia podejmowanie decyzji terapeutycznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18418.XVIII.1.3 [Magazyn 1], P.18419.XVIII.1.3 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20997.XVIII.1.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20996.XVIII.1.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again