Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Status
available
(5)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Chachułowa Jadwiga
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Jamroz Dorota
(2)
Karaś Józef
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Rogulski Witold
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Pasza
(3)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(1)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Słowo kluczowe
pasza
(4)
zwierzęta gospodarskie
(2)
żywienie zwierząt
(2)
nasiona
(1)
paszoznawstwo
(1)
zwierzęta
(1)
żywienie
(1)
4 results Filter
Book
Book
In basket
Bibliografia strony 215-216.
W wyniku postępu w nauce żywienia zwierząt opracowano w ostatnich latach wiele nowych systemów określania potrzeb pokarmowych zwierząt opartych na dokładniejszej znajomości przemian zachodzących w ich organizmach. Zmieniły się też poglądy na wartość odżywczą pasz, dzięki dokładniejszej znajomości ich składu chemicznego. Analiza podstawowa, w której oznaczano zawartość suchej masy, popiołu surowego, białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego, chociaż stosowana do dzisiaj, uzupełniana jest wieloma innymi oznaczeniami, umożliwiającymi dokładniejsze oszacowanie wartości odżywczej pasz i ich przydatności w żywieniu różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18085 [Magazyn 1], P.18086 [Magazyn 1], P.18084 [Magazyn 1], P.18087 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19831.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19830.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
Book
In basket
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Paszoznawstwo / pod redakcją Doroty Jamroz. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013. - XVIII, [2], 430, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; tom 3.)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł całości.
Bibliografia strony 413-419. Indeks.
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych - pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, sposoby ich pozyskiwania, metody konserwacji i przetwarzania, obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, pasze pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych (nowy rozdział) - temat szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17614.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17613.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again