Sorting
Source
Books
(20)
Form of Work
Książki
(20)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(27)
only on-site
(16)
unavailable
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(13)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(15)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(16)
Author
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Akert Robin M
(2)
Aronson Elliot (1932- )
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Wilson Timothy D
(2)
Woynarowska Barbara
(2)
Adamczyk-Korbel Marta Anna
(1)
Baj-Korpak Joanna (1980- )
(1)
Duhigg Charles (1974- )
(1)
Gilewicz Joanna
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Hay William W. (1945- )
(1)
Jackowska Teresa (medycyna)
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Jurek Joanna Michalina
(1)
Krawczyński Marian (1934- )
(1)
Markert Ryszard
(1)
Mazur Artur
(1)
Niźnikowska Ewelina
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Piszczek Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Przybyła Ewa
(1)
Socha Piotr
(1)
Spisacka Stanisława
(1)
Spisacka Stanisława (1951- )
(1)
Szpringer Monika (1966- )
(1)
Wittenbeck Kinga
(1)
Zboina Bożena
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(20)
Language
Polish
(18)
English
(2)
Audience Group
Szkoły wyższe
(2)
Subject
ODŻYWIANIE
(5)
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(4)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(3)
Zaburzenia odżywiania
(3)
Psychodietetyka
(2)
Uczucia
(2)
Zachowanie żywieniowe
(2)
CHORZY
(1)
DIETETYKA
(1)
DZIECKO
(1)
EKONOMIA
(1)
Higiena
(1)
MEDYCYNA
(1)
OTYŁOŚĆ
(1)
PEDIATRIA
(1)
PSYCHOLOGIA SPOŁECZNA
(1)
Preferencje żywieniowe
(1)
Psychologia społeczna
(1)
SOCJOLOGIA
(1)
Samoakceptacja
(1)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(1)
ZACHOWANIE
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(5)
PODRĘCZNIKI
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(5)
Psychologia
(4)
Słowo kluczowe
nawyki żywieniowe
(17)
dieta
(6)
otyłość
(6)
żywienie
(6)
aktywność fizyczna
(5)
agresja
(4)
normy żywienia
(4)
poczucie własnej wartości
(4)
profilaktyka
(4)
promocja zdrowia
(4)
zaburzenia psychiczne
(4)
zdrowie
(4)
bulimia
(3)
edukacja zdrowotna
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
program nauczania
(3)
psychodietetyka
(3)
stres
(3)
substancje psychoaktywne
(3)
uwarunkowania zdrowia
(3)
uzależnienie
(3)
zdrowie psychiczne
(3)
zdrowie publiczne
(3)
AIDS
(2)
HIV
(2)
atrakcyjność
(2)
atrybucja
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
chorzy psychicznie
(2)
cukrzyca
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dietetyka
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
dietoterapia
(2)
dzieci
(2)
edukacja dla bezpieczeństwa
(2)
edukacja seksualna
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
grupa
(2)
grupa społeczna
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jakość życia
(2)
komunikacja niewerbalna
(2)
konformizm
(2)
metoda eksperymentalna
(2)
metoda korelacyjna
(2)
metoda obserwacyjna
(2)
metodologia
(2)
miłość
(2)
nawyki zdrowotne
(2)
nutrigenetyka
(2)
odżywianie
(2)
odżywianie się
(2)
optymizm
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
postawa
(2)
poznanie społeczne
(2)
poznawanie siebie
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
przemiana materii
(2)
przemoc
(2)
psychologia odchudzania
(2)
psychologia społeczna
(2)
samoocena
(2)
samopoznanie
(2)
składniki odżywcze
(2)
składniki pokarmowe
(2)
spostrzeganie społeczne
(2)
suplement diety
(2)
teorie osobowości
(2)
uczeń
(2)
umiejętności życiowe
(2)
uprzedzenia
(2)
wpływ społeczny
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zaburzenia odżywiania
(2)
zachowania prospołeczne
(2)
zachowania prozdrowotne
(2)
zachowania zdrowotne
(2)
związki uczuciowe
(2)
żywienie niemowląt
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
alergia pokarmowa
(1)
alkoholizm
(1)
altruizm
(1)
anoreksja
(1)
białaczka szpikowa
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby serca
(1)
choroby skóry
(1)
choroby trzustki
(1)
20 results Filter
Book
In basket
Tyt. oryg.: "The power of habit" 2012.
Indeks.
Nawyki mają potężną moc, a przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka! Nałogowo palimy, bezustannie sprawdzamy wiadomości na Facebooku, chronicznie wybieramy nieodpowiednich partnerów, zawsze ścielimy łóżka lub nie robimy tego nigdy. Autor udowadnia, że odpowiednie pokierowanie wyrobieniem nowych lub zmianą dotychczasowych nawyków może diametralnie odmienić czyjeś życie, ale także funkcjonowanie społeczeństw, przedsiębiorstw, grup zawodowych, państw... Autor na sprawdzonych przykładach dowodzi, że świadomość, zrozumienie i zmiana nawyków pomagają osiągać wymarzone cele.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14700 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
Jest ono wzbogacone o najnowsze osiągnięcia tej gałęzi nauki i prezentuje najbardziej aktualny stan wiedzy. Czytelnik znajdzie tutaj prezentację najważniejszych badań z ostatnich kilku lat, fragmenty ponad dwudziestu artykułów wybranych z publikacji American Psychological Society, kilkaset dodanych pozycji bibliografii. Podręcznik ten obrazuje najnowsze trendy w psychologii społecznej, nie zapominając jednak o jej pionierskich badaniach; prezentuje uaktualnienie starszych teorii, uzupełniając klasyczne treści nowym podejściem do tych samych tematów (m.in. kultura, płeć, tożsamość, emocje, poczucie własnej wartości, proces redukcji dysonansu poznawczego w różnych kulturach), a także perspektywą ewolucyjną w badaniu różnych aspektów zachowań człowieka. Dzięki takiemu przedstawieniu wiedzy czytelnik poznaje ciągłość i głębię zagadnień, a nie tylko zbiór wyników badań ogłaszanych przed wielu laty i obecnie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.5846.III.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7238.III.5 [Czytelnia B], 7239.III.5 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Psychologia społeczna : serce i umysł / Elliot Aronson, Timothy D. Wilson, Robin M. Akert. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 1997. - XXXI, 736 stron : fotografie, ryciny ; 26 cm.
Oryg. : "Social psychology" 1994.
Bibliografia strony 689 - 736
Jest to idealny podręcznik psychologii społecznej dla studentów. Łączy rygor naukowy z intelektualną pasją. Ta książka potwierdza tezę, że wymogi rozumu i serca, czyli sfery emocjonalnej w człowieku, nie muszą pozostawać w kolizji ze sobą, choć z natury rzeczy zasadniczo od siebie się różnią. Autorzy w bardzo atrakcyjny sposób omawiają wiele eksperymentów prowadzonych w ramach psychologii społecznej, cytują znanych pisarzy, artystów, polityków i myślicieli, przypominając, że życie to nie tylko domena naukowców.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.464.III.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 33.III.5 [Czytelnia B], 3915.III.5 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Book
In basket
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Książka zawiera praktyczne, aktualne i oparte na piśmiennictwie informacje z zakresu opieki nad dziećmi od chwili urodzenia poprzez okres niemowlęcy po dojrzewanie. W książce położono nacisk na kliniczne aspekty opieki pediatrycznej z uwzględnieniem obowiązujących zasad postępowania. Podręcznik zawiera wskazówki diagnostyczne i najważniejsze informacje dotyczące podłoża i metod leczenia chorób występujących u dzieci, przedstawione w przejrzystej i czytelnej formie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12729.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; 1)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Prawidłowe żywienie oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są jednymi z najistotniejszych czynników mających wpływ na dobry stan zdrowia w każdym okresie życia, a zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu. Właściwe zachowania żywieniowe w okresie ciąży, laktacji, wczesnego dzieciństwa, a także u młodzieży szkolnej i akademickiej. Niniejsza publikacja opisuje rolę żywienia w szeroko pojętym zdrowiu publicznym, pomagając zrozumieć najważniejsze przyczyny niekoniecznie prawidłowych zachowań żywieniowych, oraz podsuwa Czytelnikowi praktyczne rozwiązania dla ich przezwyciężenia. Niniejsza ksiażka stanowi pierwszą część książek tego wydawnictwa o zdrowiu publicznym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10106 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10107.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11697.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 145-153.
"Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zapewniając mu energię oraz składniki odżywcze biorące udział w procesach fizjologicznych. Nieprawidłowe zywienie jest przyczyną wielu chorób, powstających zarówno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niektórych składników odżywczych w diecie. Do chorób dietozależnych należą nadwag i otyłość, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawidłowości w sposobie żywienia Polaków wymagają podjęcia działań, w rezultacie których zostaną ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osiągnąć, należy rozpoznać przyczyny niewłaściwych z żywieniowego punktu widzenia zachowań oraz zaproponować skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wstępu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 285-293. Indeks.
,,Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem", to książka dla osób, które: o nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała, o czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia, o boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść, o zajadają emocje, o traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres ,,dyspensy", o podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo, o mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24243.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24242.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Materiały z III ogólnopolskiej konf. studenckich kół nauk., 2014 r., Biała Podlaska.
Bibliogr. przy ref.
Zbiór publikacji zawartych w niniejszej pracy odnosi się do zagadnień z zakresu wielu dyscyplin naukowych, w tym medycznych, społecznych czy ekonomicznych. Opracowanie obejmuje dwadzieścia trzy doniesienia wygłoszone podczas III Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych zorganizowanej przez Koło Naukowe Studentów Turystyki i Rekreacji Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Celem konferencji było stworzenie interdyscyplinarnego forum do prezentacji osiągnięć naukowych studentów należących do uczelnianych kół naukowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.16458 [Magazyn 1], P.16452 [Magazyn 1], P.14929 [Magazyn 1], P.16449 [Magazyn 1], P.16446 [Magazyn 1], P.16454 [Magazyn 1], P.16455 [Magazyn 1], P.16456 [Magazyn 1], P.16459 [Magazyn 1], P.16450 [Magazyn 1], P.16451 [Magazyn 1], P.16447 [Magazyn 1], P.16457 [Magazyn 1], P.16445 [Magazyn 1], P.16453 [Magazyn 1], P.16448 [Magazyn 1] (16 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14928.V.3 [Wypożyczalnia B], P.14927.V.3 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15758.V.3 [Czytelnia B], 15759.V.3 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
(Psychologia Wszystkiego)
Tytuł oryginału: The psychology of dieting.
Bibliografia na stronach 149-156.
Psychologii diety przedstawiono obszerne i zrównoważone spojrzenie na przyczyny przyrostu masy ciała oraz wyzwania związane z dietą. Poprzez prezentację poznawczych, emocjonalnych i społecznych czynników sprawiających, że ludzie podejmują złe decyzje dotyczące jedzenia, autorka książki objaśnia, co to znaczy dobrze się odżywiać. Dzięki zrozumieniu ludzkiej psychiki pokazuje, jak możemy zmienić nasze niezdrowe przyzwyczajenia i potencjalnie schudnąć.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24245.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24244.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 258-267.
Celem niniejszego opracowania jest zapoznanie przyszłych nauczycieli wychowania fizycznego ze współczesnymi założeniami teorii i metodyki wychowania zdrowotnego, w tym jego celami i zadaniami, programem, warsztatem pedagogicznym, kompetencjami nauczycieli koniecznymi do procesu kształtowania się świadomości i zachowań człowieka, jak również przybliżenie szerokiej problematyki zdrowia, w tym wiedzy o jego uwarunkowaniach i możliwościach doskonalenia, głównych problemach zdrowotnych naszego społeczeństwa i sposobach zapobiegania im.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8627 [Magazyn 1], P.8626 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 10060.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8612.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji autorzy przedstawili szeroki zakres zagadnień badawczych. Stosowane obecnie w medycynie metody diagnostyczne, terapeutyczne, zdobywanie wiedzy i edukacja mają korzystny wpływ na wydłużanie się życia osób cierpiących na choroby przewlekłe. Naturalnym postępowaniem badaczy jest ocena wpływu choroby, wiedzy i edukacji na poprawę jakości życia tej grupy osób. Badanie i analiza sytuacji życiowej pacjentów pozwala badaczom wyciągać wnioski, jakie postępowanie pacjentów i pracowników ochrony zdrowia jest niezbędne dla zapewnienia dobrej jakości życia. Przedstawione w niniejszej monografii prace badawcze i przeglądowe prezentują analizę tych zagadnień.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15160 [Magazyn 1], P.15161 [Magazyn 1], P.15162 [Magazyn 1], P.16625 [Magazyn 1], P.16624 [Magazyn 1] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16201.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16200.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Książka jest zbiorem prac badawczych zajmujących się problemami zdrowia, zachowania i odzyskania zdrowia pod wpływem przyjętych zachowań zdrowotnych, które determinują zdrowy styl życia. Zachowania prozdrowotne, takie jak aktywność fizyczna i zachowanie odpowiedniej wagi ciała, prawidłowe odżywianie i unikanie czynników ryzyka, mają pozytywny wpływ na zdrowie. Autorzy analizują wpływ postaw i wartości przyjętych w procesie kształcenia i wychowania na zachowania ochrony zdrowia oraz wpływ wiedzy i świadomości na kształtowanie zachowań prozdrowotnych. Część zaprezentowanych prac jest poświęcona również problemom prawidłowego żywienia otyłości oraz wpływu aktywności fizycznej na jakośc życia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13776 [Magazyn 1], P.13775 [Magazyn 1], P.13777 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 14752.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14751.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12064 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 6269 [Magazyn 2], 6268 [Magazyn 2], P.5144 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Edukacja zdrowotna : podręcznik akademicki / Barbara Woynarowska. - Wyd. 1, dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 604 s. : ryc. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 560-584 oraz przy rozdz. Indeksy.
Podręcznik przedstawia teorię i metodykę współczesnej edukacji zdrowotnej. Omawia głowne definicje, podejścia i koncepcje zdrowia oraz sposoby promocji prozdrowotnego stylu życia. Przybliża też historię, ewolucję i podstawy teoretyczne dyscypliny. Ponadto książka zawiera przykłady ćwiczeń i scenariuszy zajęć, narzędzia do ewaluacji wyników oraz literaturę przedmiotu, w tym dostępne programy edukacyjne. Podręcznik ujmuje edukację zdrowotną w szerokim kontekście współczesnej promocji zdrowia. Dostarcza praktycznych wskazówek metodycznych ze szczególnym uwzględnieniem zdrowia psychicznego, zapobiegania zachowaniom ryzykownym i edukacji seksualnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8119 [Magazyn 1], P.8115 [Magazyn 1], P.8118 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8117.XVIII.11 [Wypożyczalnia B], P.8116.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9471.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again