Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(4)
unavailable
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Noczyńska Anna (1950- )
(1)
Obrzut Magdalena
(1)
Słoma-Krześlak Małgorzata
(1)
Zubkiewicz-Kucharska Agnieszka
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Diabetolodzy
(2)
Dietetycy
(2)
Lekarze
(1)
Subject
Insulinooporność
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Farmakoterapia
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Suplementy diety
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Słowo kluczowe
insulinooporność
(4)
aktywność fizyczna
(1)
cukrzyca
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
diagnostyka
(1)
dieta
(1)
dietetyka
(1)
endokrynologia
(1)
ginekologia
(1)
insulina
(1)
kobiety
(1)
leczenie
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
otyłość
(1)
psychodietetyka
(1)
suplementacja
(1)
tkanka tłuszczowa
(1)
węglowodany
(1)
żywienie
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności / dr n. farm. Magdalena Obrzut, dr n. zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 165, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 139-159. Indeks.
Zapewnienie interdyscyplinarnej opieki pacjentowi z rozpoznaną insulinoopornością stanowi podstawową profilaktykę cukrzycy typu 2. Istnieje coraz większa potrzeba wprowadzania działań ograniczających rozwój tej choroby i związanych z nią powikłań, a także wczesnego wykrywania zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Niniejsza publikacja to kompleksowe kompendium poświęcone insulinooporności. Prezentowane treści stanowią podsumowanie obecnego stanu wiedzy wraz z instrukcją stosowania w codziennej praktyce. Książka - poza zagadnieniem insulinooporności - w sposób przejrzysty przedstawia wskazówki, jak modyfikować zalecenia w przypadku występowania chorób współtowarzyszących, takich jak choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, oraz jak postępować w schorzeniach przewodu pokarmowego wymagających stosowania diety łatwo strawnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Insulinooporność : zdrowa dieta i zdrowe życie / Dominika Musiałowska. - Wydanie II rozszerzone. - Łódź : Wydawnictwo Feeria, 2021. - 351, [1] strona : ilustracja ; 21 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 343-349.
Książka "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" to rozszerzone i poprawione wydanie bestsellerowego poradnika Dominiki Musiałowskiej. Autorka wyjaśnia, czym jest insulinooporność, jak należy ją leczyć oraz co zrobić, aby wrócić do zdrowia i aby organizm zaczął prawidłowo funkcjonować. Dowiesz się, jaką dietę stosować i jak odpowiednio trenować; poznasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codzienności, na wyjazdach służbowych czy podczas uroczystości rodzinnych. Książka rozszerzona jest o artykuły stworzone przez specjalistów, na temat samej insulinooporności oraz chorób i zaburzeń, które są z nią powiązane. Zawiera praktyczne informacje i porady dla osób, które zmagają się z tą przypadłością, oraz stanowi odpowiedź na problemy dręczące wielu pacjentów. Pozwala nie tylko znaleźć rozwiązanie problemów, ale również zrozumiałym językiem tłumaczy, na czym one polegają i jaka jest ich przyczyna.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 22038.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22037.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Otyłość wieku rozwojowego / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Anna Noczyńska, dr n. med. Agnieszka Zubkiewicz-Kucharska. - Wydanie I, 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXI, [1], 356 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Praktyka Pediatry)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Od kilkudziesięciu lat eksperci alarmują, że nadmierna masa ciała to jeden z największych problemów zdrowotnych naszych czasów. Szczególnie niepokojące jest tempo w jakim przyrasta liczba otyłych dzieci – Polska jest jednym z krajów w których liczba ta zwiększa się najszybciej. Dziś nie ma wątpliwości, że nadwaga i otyłość to przyczyna wielu chorób, a problem ten coraz częściej staje się poważnym wyzwaniem w pracy lekarzy wszystkich specjalności. Szczególne wyzwanie stoi przed pediatrami – profilaktyka oraz rozpoczęcie leczenia na wczesnym etapie jest warunkiem skutecznego zatrzymania rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka. To niezwykle ważne zadanie, bo nadmierny przyrost ilości komórek tłuszczowych w dzieciństwie jest procesem nieodwracalnym i przyczyną otyłości w kolejnych latach życia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.18603.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22034.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22033.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again