Sorting
Source
Books
(79)
Form of Work
Książki
(76)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje fachowe
(12)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Status
available
(89)
only on-site
(64)
unavailable
(3)
unknown
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(40)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(54)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(65)
Author
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sajór Iwona
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Godlewska Renata A
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Magiera Leszek
(2)
Ogden Jane (1966- )
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Rzadkowolska Katarzyna
(2)
Walaszek Robert
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Antos Elżbieta
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bień Agnieszka
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czekajło Anna
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dudzińska Magdalena (neurolog)
(1)
Dziechciarz Piotr
(1)
Emmerich Maria
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Furman-Niedziejko Anna
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Graham Douglas N. (1953- )
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gudej-Rosa Sylwia
(1)
Gurowiec Piotr Jerzy
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Heller Marla
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kasprzak Wojciech
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Kłys Wojciech
(1)
Lange Ewa
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Maffetone Philip (1951- )
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Mazur Artur
(1)
Mańkowska Agata
(1)
McGregor Renee
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Mozrzymas Renata
(1)
Mościcki Krzysztof (tłumacz)
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nessler Jadwiga
(1)
Nikodemska El Tairy Hanna
(1)
Oliwa Robert (anglista)
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawlak Roman
(1)
Pazdej Piotr
(1)
Piszczek Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Pitchford Paul
(1)
Przestrzelska Monika
(1)
Przygoda Beata
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pyszczuk Barbara
(1)
Rogóż Grzegorz
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rybak Anna
(1)
Siwiński Wiesław (1934- )
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Socha Piotr (nauki medyczne)
(1)
Year
2020 - 2025
(29)
2010 - 2019
(40)
2000 - 2009
(10)
Time Period of Creation
2001-
(49)
Country
Poland
(79)
Language
Polish
(77)
English
(2)
Audience Group
Dietetycy
(6)
Szkoły wyższe
(6)
Lekarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Dermatolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Komsetolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Lekarze medycyny rodzinnej
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Pediatrzy
(1)
Pielęgniarki
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Rodzice
(1)
Subject
Dietetyka
(16)
Leczenie dietą
(12)
Odżywianie
(12)
Zdrowe odżywianie
(12)
ODŻYWIANIE
(11)
Potrawy dietetyczne
(5)
Żywienie
(5)
Dzieci
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
DIETETYKA
(3)
FIZYKOTERAPIA
(3)
Higiena
(3)
Nowotwór
(3)
Pielęgniarstwo
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Żywność
(3)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Leczenie
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
Macierzyństwo
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Położnictwo
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Starość
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
Układ trawienny
(2)
Weganizm
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Żywienie chorych
(2)
Alergia
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania naukowe
(1)
Biegi
(1)
CHOROBY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Chorzy
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta ketogenna
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dziecko chore
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Enterostomia
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
Jakość życia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Ludzie starzy
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Niepłodność
(1)
Niewydolność serca
(1)
Normy żywienia
(1)
Nowotwory
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Ochrona zdrowia
(1)
Odzywianie
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Padaczka
(1)
Padaczka lekooporna
(1)
Subject: time
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Poradnik
(18)
Podręcznik
(11)
Wydawnictwa popularne
(10)
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(7)
Monografia
(5)
Praca zbiorowa
(5)
PODRĘCZNIKI
(3)
Jadłospis
(2)
Książka kucharska
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(40)
Kulinaria
(5)
Psychologia
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Edukacja i pedagogika
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Słowo kluczowe
dieta
(68)
żywienie
(34)
otyłość
(8)
dietetyka
(7)
odżywianie
(7)
żywność
(7)
dzieci
(6)
nawyki żywieniowe
(6)
zdrowie
(6)
normy żywienia
(5)
składniki odżywcze
(5)
suplement diety
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
bulimia
(4)
ciąża
(4)
elektroterapia
(4)
nutrigenetyka
(4)
odżywianie się
(4)
pielęgniarstwo
(4)
tłuszcze
(4)
witaminy
(4)
węglowodany
(4)
aktywność fizyczna
(3)
bezpieczeństwo
(3)
bioterroryzm
(3)
borowina
(3)
choroby
(3)
choroby przewlekłe
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
cukrzyca
(3)
dieta eliminacyjna
(3)
dieta ketogenna
(3)
dietoterapia
(3)
epidemiologia
(3)
fizjoterapia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie dietetyczne
(3)
leczenie żywieniowe
(3)
ludzie starzy
(3)
masaż
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
nowotwór
(3)
odnowa biologiczna
(3)
profilaktyka
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki pokarmowe
(3)
sport
(3)
stomia jelitowa
(3)
udar mózgu
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zatrucie pokarmowe
(3)
zdrowie publiczne
(3)
łuszczyca
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
anoreksja
(2)
białka
(2)
białka pokarmowe
(2)
cewnikowanie
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dermatologia
(2)
dieta ketogeniczna
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
fitness
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
macierzyństwo
(2)
magnetoterapia
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
niewydolność serca
(2)
opatrunek
(2)
opieka paliatywna
(2)
osteoporoza
(2)
padaczka
(2)
parafina
(2)
pielęgnowanie pacjenta
(2)
pierwsza pomoc
(2)
podawanie leków
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promieniowanie podczerwone
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
samoopieka
(2)
sauna
(2)
79 results Filter
Book
In basket
Tytuł oryginału: The 80/10/10 diet : balancing your health, your weight and your life one luscious bite at a time.
Dieta 80/10/10 dra Douglasa Grahama jest jedną z najlepszych merytorycznie prac, dotyczących surowej żywności i frutarianizmu, a także zdrowego trybu życia i ogólnie zdrowego odżywiania, jakie zostały dotychczas opublikowane na świecie. To podręcznik dla wszystkich, którzy dążą do idealnego zdrowia, optymalnej wagi, doskonałej formy atletycznej, radosnego i energicznego życia, dla tych, którzy są zmęczeni półśrodkami i dążą do najlepszego wyniku.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23949.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Psychologia Wszystkiego)
Tytuł oryginału: The psychology of dieting.
Bibliografia na stronach 149-156.
Psychologii diety przedstawiono obszerne i zrównoważone spojrzenie na przyczyny przyrostu masy ciała oraz wyzwania związane z dietą. Poprzez prezentację poznawczych, emocjonalnych i społecznych czynników sprawiających, że ludzie podejmują złe decyzje dotyczące jedzenia, autorka książki objaśnia, co to znaczy dobrze się odżywiać. Dzięki zrozumieniu ludzkiej psychiki pokazuje, jak możemy zmienić nasze niezdrowe przyzwyczajenia i potencjalnie schudnąć.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24245.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24244.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat trądziku pospolitego w nurcie holistycznym, łącząc aspekty: kosmetologiczny, dietetyczny, psychologiczny i wizerunkowy. Omawia etiopatogenezę, obraz kliniczny, skalę problemu oraz dostępne możliwości leczenia. Porusza temat znaczenia diety w leczeniu trądziku pospolitego, opisując pełniące istotną rolę składniki odżywcze oraz zalecane postępowanie żywieniowe. Przedstawia percepcję zmienionego chorobowo wyglądu skóry, rolę stresu w etiopatogenezie trądziku, psychospołeczne konsekwencje trądziku oraz metody redukcji stresu. Ponadto zwraca uwagę na estetykę wizerunku oraz terapeutyczne funkcje makijażu medycznego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 23682.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Form of Work
Genre/Form
Słowo kluczowe
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17251 [Magazyn 1], P.17250 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 105.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17306.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17305.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 100-[101].
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym. To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17312.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17311.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 157.
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17328.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17327.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 130.
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17334.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17333.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 184-[185].
Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby leczenia cukrzycy, podkreślając znaczenie leczenia dietetycznego. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej - a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17336.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17335.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 118.
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi:: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17316.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17315.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 146-147.
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17324.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17323.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi przykładowe, zbilansowane jadłospisy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17318.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17317.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 164 strony : rysunki ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 164.
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym. nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17320.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17319.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie chorych ze stomią : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 105, [2] strony ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona [107].
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu. Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki. Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17308.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17307.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety. Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego! To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków. Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty. Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18826.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18825.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22816.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22815.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 123.
Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko oraz kawy i alkoholu. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują ich objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób cywilizacyjnych, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17326.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17325.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bieganie dla początkujących i zaawansowanych / Grzegorz Rogóż. - Wydanie II - Warszawa : Edgard, 2016. - 262 strony : ilustracje, wykresy ; 21 cm.
(Samo Sedno)
Na okładce podtytuł: sprzęt, dieta, trening, jak udoskonalić technikę biegania i osiągać coraz lepsze wyniki?.
Bibliografia, netografia na stronach 260-262.
Dowiesz się, jak planować treningi, jak skomponować smaczne i zdrowe posiłki oraz wybrać odpowiednią technikę biegania. Poznasz sposoby na urozmaicenie treningu, radzenie sobie na różnych nawierzchniach i w trudnych warunkach atmosferycznych. Nauczysz się wykorzystywać możliwości swojego organizmu i nie dopuszczać do przetrenowania. Dowiesz się, jak unikać kontuzji i błędów wynikających z niewiedzy albo zaniedbań, tak aby sport przynosił ci przede wszystkim korzyści i sprawiał przyjemność.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23791.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again