Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
only on-site
(4)
available
(3)
unavailable
(3)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Małgorzewicz Sylwia
(1)
Papierkowski Andrzej (1938- )
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Szajner-Milart Irena
(1)
Year
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(2)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Rodzice
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Odżywianie
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Choroby dziecięce
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Wady rozwojowe
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(4)
Przepisy kulinarne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
żywienie dzieci
(5)
żywienie
(2)
żywienie nastolatków
(2)
żywienie osób starszych
(2)
bezpieczeństwo żywności
(1)
choroby dziecięce
(1)
choroby genetyczne
(1)
choroby noworodków
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby tkanki łącznej
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
choroby układu nerwowego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby układu wewnątrzwydzielniczego
(1)
choroby zakaźne
(1)
ciąża
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
immunologia
(1)
intensywna opieka
(1)
laktacja
(1)
nutraceutyki
(1)
odżywianie
(1)
odżywianie się
(1)
ostre zatrucie
(1)
otyłość
(1)
pediatria
(1)
pielęgniarstwo pediatryczne
(1)
promocja zdrowia
(1)
psychologia
(1)
rozwój dziecka
(1)
rozwój psychiczny
(1)
sole mineralne
(1)
szczepienia ochronne
(1)
układ pokarmowy
(1)
wady rozwojowe
(1)
wcześniak
(1)
witaminy
(1)
zaburzenia psychosomatyczne
(1)
zespół nagłego zgonu niemowląt
(1)
żywienie dorosłych
(1)
żywienie kobiet ciężarnych
(1)
żywienie niemowląt
(1)
żywienie w chorobach
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Wydanie 2. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 122-123. Indeks.
Prawidłowe żywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem mają najczęściej swój początek już w dzieciństwie, dlatego tak istotne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18836.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18835.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20865.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20864.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
Dynamiczny rozwój medycyny wymaga od pielęgniarki stałego doskonalenia nie tylko umiejętności praktycznych, ale również opanowania niezbędnej wiedzy teoretycznej. Podręcznik ten powinien przybliżyć najważniejsze mechanizmy rządzące prawidłowym rozwojem dziecka, istotę zagadnień fizjoterapii i terapii chorób typowych dla wieku rozwojowego i rolę pielęgniarki w hospitalizacji dziecka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.403.XVIII.1.5 [Magazyn 1], 279.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again