Odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(44)
Forma i typ
Książki
(43)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje fachowe
(8)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(59)
tylko na miejscu
(35)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(24)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(33)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(36)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bean Anita
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kluba Lesław
(1)
Kochman Dorota (biologia medyczna)
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Kruskall Laura J. 1967-
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Maciaszek Janusz
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Radwan Beata
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Siara Olga
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Spano Marie A. 1972-
(1)
Spattini Massimo
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Stemplewski Rafał
(1)
Strucińska Małgorzata
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Szeklicki Robert
(1)
Thomas D. Travis 1977-
(1)
Trojański Mariusz
(1)
Welk Gregory J
(1)
Welk Karen A
(1)
Witkowski Daniel
(1)
Więch Małgorzata
(1)
Wojtczak Ewa
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(18)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(43)
Illinois (USA)
(1)
Język
polski
(43)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Lekarze
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Dietetycy
(4)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Psycholodzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
JĘZYK ANGIELSKI
(1468)
TURYSTYKA
(578)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(491)
Język angielski
(478)
ZARZĄDZANIE
(329)
Odżywianie
(-)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(260)
PODRĘCZNIKI
(245)
Nauczanie języków obcych
(229)
JĘZYK NIEMIECKI
(205)
KADRY
(202)
POLSKA
(198)
DZIECKO
(189)
PEDAGOGIKA
(160)
PIELĘGNIARSTWO
(157)
JĘZYK ROSYJSKI
(154)
Pielęgniarstwo
(154)
UNIA EUROPEJSKA
(146)
INNOWACJE
(145)
POWIEŚĆ ROSYJSKA
(144)
MARKETING
(140)
RODZINA
(139)
MŁODZIEŻ
(132)
NAUCZANIE
(128)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(126)
WYCHOWANIE
(124)
INTERNET
(123)
WIELKA BRYTANIA
(123)
Nauczanie
(118)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(116)
OPOWIADANIE ROSYJSKIE
(112)
KOMUNIKACJA SPOŁECZNA
(109)
SAMORZĄD TERYTORIALNY
(108)
JĘZYKOZNAWSTWO
(107)
FILOZOFIA
(104)
SOCJOLOGIA
(104)
JĘZYKI
(103)
SŁUŻBA ZDROWIA
(101)
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE
(100)
ROLNICTWO
(100)
SPORT
(99)
PORADNIKI
(96)
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
BEZPIECZEŃSTWO NARODOWE
(93)
KULTURA FIZYCZNA
(93)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(92)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(91)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(91)
EKOROZWÓJ
(89)
PROMOCJA ZDROWIA
(89)
SPOŁECZEŃSTWO INFORMACYJNE
(89)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(88)
RACHUNKOWOŚĆ
(87)
GLOBALIZACJA
(84)
BUDOWNICTWO
(83)
ODPOCZYNEK
(82)
Zarządzanie
(82)
GOSPODARKA
(81)
Język rosyjski
(81)
POEZJA ROSYJSKA
(81)
WYCHOWANIE w RODZINIE
(80)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(78)
Turystyka
(77)
HOTELARSTWO
(76)
KULTURA
(75)
UCZNIOWIE
(72)
FINANSE
(71)
JAN PAWEŁ II (papież ; 1920-2005)
(71)
POLITYKA SPOŁECZNA
(71)
SZKOLNICTWO
(70)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(70)
USŁUGI
(69)
STOSUNKI INTERPERSONALNE
(68)
Bezpieczeństwo narodowe
(67)
OCHRONA ŚRODOWISKA
(67)
STATYSTYKA
(67)
BANKI
(66)
FIZYKOTERAPIA
(66)
Rehabilitacja medyczna
(66)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(65)
CZYTANIE
(64)
GOSPODARKA TERENOWA
(64)
Anatomia człowieka
(63)
EGZAMINY
(63)
Historia
(63)
Przedsiębiorstwo
(63)
KONSUMENCI (ekon.)
(62)
ROZWÓJ REGIONALNY
(62)
STANY ZJEDNOCZONE
(62)
Dzieci
(61)
MEDYCYNA
(61)
ODŻYWIANIE
(61)
WIEŚ
(61)
EKONOMIA
(60)
OPIEKA SPOŁECZNA
(60)
PSYCHOLOGIA
(60)
Gramatyka
(59)
PRACA
(59)
BIBLIOTEKARSTWO
(58)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(58)
LUDZIE STARZY
(58)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Opracowanie
(8)
Monografia
(4)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Praca zbiorowa
(2)
Jadłospis
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(33)
Psychologia
(5)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Chemia
(2)
Kulinaria
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(24)
otyłość
(12)
dieta
(11)
odżywianie
(11)
żywność
(9)
aktywność fizyczna
(6)
normy żywienia
(6)
witaminy
(6)
zdrowie
(6)
składniki mineralne
(5)
tłuszcze
(5)
węglowodany
(5)
choroby układu krążenia
(4)
dietetyka
(4)
edukacja żywieniowa
(4)
epidemiologia
(4)
nutrigenetyka
(4)
składniki odżywcze
(4)
sport
(4)
zaburzenia odżywiania
(4)
żywienie osób starszych
(4)
białka pokarmowe
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
cukrzyca
(3)
dietoprofilaktyka
(3)
dietoterapia
(3)
energia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
nadwaga
(3)
nawyki żywieniowe
(3)
psychodietetyka
(3)
starzenie się
(3)
suplement diety
(3)
wegetarianizm
(3)
żywienie dzieci
(3)
anabolizm
(2)
bezpieczeństwo
(2)
bezpieczeństwo żywności
(2)
białka
(2)
bioterroryzm
(2)
bulimia
(2)
choroby
(2)
choroby przewlekłe
(2)
choroby tarczycy
(2)
ciąża
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dyslipidemia
(2)
dzieci
(2)
katabolizm
(2)
kobieta karmiąca
(2)
laktacja
(2)
leki
(2)
ludzie starzy
(2)
mierniki zdrowotne
(2)
młodzież
(2)
odżywianie się
(2)
osteoporoza
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
produkt spożywczy
(2)
profilaktyka
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
sportowcy
(2)
suplementacja
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wchłanianie
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zachowania żywieniowe
(2)
zatrucie pokarmowe
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
aerobic endurance
(1)
alergia pokarmowa
(1)
alergie
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
body composition
(1)
body weight
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
carbohydrate
(1)
changing weight
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby autoimmunologiczne
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby dziecięce
(1)
choroby jamy ustnej
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby tkanki łącznej
(1)
choroby trzustki
(1)
choroby wątroby
(1)
composition
(1)
czynniki środowiskowe
(1)
człowiek
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Opracowanie zawiera artykuły poświęcone znaczeniu aktywności i sprawności fizycznej oraz żywienia w edukacji, sporcie, fizjoterapii, medycynie i promocji zdrowia. Zebrane zagadnienia zostały pogrupowane w dwa działy tematyczne. Pierwszy z nich dotyczy ukierunkowań i konsekwencji zdrowotnych aktywności fizycznej. Drugi natomiast jest ukierunkowany na racjonalne odżywianie i zachowania zdrowotne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17735.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16017.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią / redakcja naukowa dr hab. n. med. Dorota Szostak-Węgierek. - Wydanie I, 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2022. - [12], 226 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.Indeks.
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18594.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22006.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22005.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej