Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(139)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(137)
Publikacje naukowe
(22)
Publikacje fachowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(8)
E-booki
(4)
Rejestracje audio i wideo
(2)
Dostępność
dostępne
(153)
tylko na miejscu
(118)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(73)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(68)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(119)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(7)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(7)
Autor
Włodarczyk Cezary (1946- )
(8)
Suchecka Jadwiga (1948- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Goryński Paweł
(4)
Karski Jerzy Bohdan ( - 2009)
(4)
Turowski Krzysztof (medycyna)
(4)
Wojtyniak Bogdan
(4)
Denys Andrzej (1939- )
(3)
Golinowska Stanisława (1947- )
(3)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(3)
Paszkowska Małgorzata (prawo)
(3)
Patoka Zofia Maria
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Ryś Andrzej
(3)
Chmielewski Jarosław
(2)
Czabanowska Katarzyna
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Daniluk Jadwiga
(2)
Dybińska Ewa (1951- )
(2)
Dyzmann-Sroka Agnieszka
(2)
Folland Sherman
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Goodman Allen C
(2)
Haor Beata
(2)
Iwański Rafał (1982- )
(2)
Januszewicz Paweł
(2)
Korona Magdalena
(2)
Kubińska Zofia (1950- )
(2)
Kurlej Wiesław
(2)
Leowski Jerzy
(2)
Mazur Artur
(2)
Michalak Jacek (nauki medyczne)
(2)
Nowak-Starz Grażyna
(2)
Pacian Anna
(2)
Piotrowski Tomasz (nauki medyczne)
(2)
Poździoch Stefan
(2)
Siciarek Marta
(2)
Sokołowska Barbara (1972- )
(2)
Stano Miron
(2)
Sygit Marian (1948- )
(2)
Szpringer Monika (1966- )
(2)
Tambor Marzena
(2)
Tokarski Zbigniew (pedagog)
(2)
Wojtczak Andrzej
(2)
Antczak-Komoterska Anna
(1)
Baj-Korpak Joanna (1980- )
(1)
Bergier Józef
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Bińczycka Jadwiga (1930-2019)
(1)
Boratyński Wojciech
(1)
Buczyński Andrzej (1941- )
(1)
Buliński Leszek (1961- )
(1)
Bury Przemysław
(1)
Bzdęga Jerzy (1942- )
(1)
Błaszczuk Katarzyna
(1)
Błaszczyk Jan (nauki medyczne)
(1)
Błażejewski Wojciech
(1)
Cebulak Marta
(1)
Czepiel Jacek
(1)
Deaton Angus (1945- )
(1)
Dobska Monika
(1)
Domagała Alicja
(1)
Drop Bartłomiej
(1)
Drozdowska Urszula
(1)
Duplaga Mariusz
(1)
Fal Andrzej M
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fijałek Zbigniew E
(1)
Florkowski Antoni
(1)
Frączkiewicz-Wronka Aldona
(1)
Gawor Zenon
(1)
Glied Sherry
(1)
Golinowska Stanisława
(1)
Grajek Zbysław
(1)
Grodzicki Tomasz
(1)
Grycner Stanisław
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Gębska-Kuczerowska Anita
(1)
Głowacka Maria Danuta
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hałuszka Janusz
(1)
Henrykowska Gabriela
(1)
Heszen Irena (1942- )
(1)
Jamrozik Piotr (medycyna)
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Jarzębińska Aneta
(1)
Jasieńska Grażyna
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jędrychowski Wiesław (1932- )
(1)
Karakuła Hanna
(1)
Kawczyńska-Butrym Zofia (1939- )
(1)
Kidawa Zdzisław
(1)
Klingemann Justyna Iwona
(1)
Knaś Małgorzata
(1)
Kowalewski Ireneusz
(1)
Kowalska Iwona (nauki o polityce)
(1)
Kowalska Iwona (politolog)
(1)
Kowalska-Bobko Iwona
(1)
Kozak Grażyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(20)
2010 - 2019
(82)
2000 - 2009
(40)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
2001
(1)
Kraj wydania
Polska
(140)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(126)
angielski
(16)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Lekarze
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(3)
Dyrektorzy zakładów opieki zdrowotnej
(2)
Fizjoterapeuci
(2)
Adwokaci
(1)
Balneolodzy
(1)
Epidemiolodzy
(1)
Kierownicy zakładów opieki zdrowotnej
(1)
Menedżerowie zdrowia
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Promotorzy zdrowia
(1)
Radcy prawni
(1)
Specjaliści ds. kadr
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
ZDROWIE PUBLICZNE
(94)
Zdrowie publiczne
(37)
SŁUŻBA ZDROWIA
(21)
PROMOCJA ZDROWIA
(17)
HIGIENA
(15)
Służba zdrowia
(14)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(12)
Promocja zdrowia
(6)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(5)
Bezpieczeństwo publiczne
(4)
CHORZY
(4)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(4)
Epidemiologia
(4)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(4)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(4)
Bezpieczeństwo zdrowotne
(3)
COVID-19
(3)
EPIDEMIOLOGIA
(3)
Edukacja prozdrowotna
(3)
JĘZYK ANGIELSKI
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
Odżywianie
(3)
Polityka zdrowotna
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Programy zdrowotne
(3)
BHP
(2)
Bezpieczeństwo narodowe
(2)
Chorobowość
(2)
Dobre praktyki
(2)
Jakość życia
(2)
LECZENIE
(2)
Medycyna
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Polityka społeczna
(2)
STYL ŻYCIA
(2)
UBEZPIECZENIA CHOROBOWE
(2)
Zawody medyczne
(2)
Zdrowotność
(2)
ŚWIATOWA ORGANIZACJA ZDROWIA
(2)
ABSOLWENCI SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Administracja publiczna
(1)
Agresja rosyjska na Ukrainę (2022)
(1)
Arteterapia
(1)
Badania stanu zdrowia
(1)
Bank centralny
(1)
Bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Budżet państwa
(1)
Budżety terenowe
(1)
Błędy medyczne
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Choroba wieńcowa
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Chorzy
(1)
Covid-19
(1)
Cukrzyca
(1)
DOKUMENTACJA MEDYCZNA
(1)
DOSTĘP do ŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH
(1)
Drenaż mózgów
(1)
Dzieci
(1)
EKOLOGIA
(1)
ETYKA LEKARSKA
(1)
Edukacja dla bezpieczeństwa
(1)
Emigranci
(1)
Epidemie
(1)
Etyka zawodowa
(1)
Europejski Zielony Ład (program)
(1)
Finanse publiczne
(1)
Finansowanie
(1)
GERIATRIA
(1)
Globalizacja
(1)
Górnictwo odkrywkowe
(1)
HIGIENA SZKOLNA
(1)
HOSPITALIZACJA DOMOWA
(1)
Hospicja
(1)
JAMA USTNA
(1)
Kontrola państwowa
(1)
Kosmetologia
(1)
LEKI
(1)
Leczenie uzdrowiskowe
(1)
Lekarze
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
MEDYCYNA
(1)
MEDYCYNA PRACY
(1)
Marketing
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Migracje
(1)
Młodzi dorośli
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
Nadzór epidemiologiczny
(1)
Narkotyki
(1)
Narodowy Program Zdrowia
(1)
Nauki społeczne
(1)
Neutralność klimatyczna
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Nowotwór
(1)
Temat: czas
2001-
(20)
2001-0
(9)
1901-2000
(8)
1989-2000
(5)
1945-1989
(2)
1989-
(2)
2001
(1)
201-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(15)
Województwo zachodniopomorskie (1999- )
(2)
Świat
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(17)
Opracowanie
(13)
Praca zbiorowa
(13)
Podręcznik
(12)
PODRĘCZNIKI
(7)
Monografia
(3)
DANE STATYSTYCZNE
(2)
DOKUMENTY DŹWIĘKOWE
(2)
Dane statystyczne
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(2)
Materiały konferencyjne
(2)
Materiały pomocnicze
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
KSIĘGI PAMIĄTKOWE
(1)
Raport
(1)
Raport ewaluacyjny
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(35)
Socjologia i społeczeństwo
(10)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(7)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(4)
Ochrona środowiska
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Słowo kluczowe
zdrowie publiczne
(57)
zdrowie
(28)
polityka zdrowotna
(24)
edukacja zdrowotna
(19)
promocja zdrowia
(19)
ochrona zdrowia
(17)
jakość życia
(12)
profilaktyka
(12)
choroba
(11)
opieka zdrowotna
(11)
system opieki zdrowotnej
(11)
służba zdrowia
(11)
otyłość
(10)
ubezpieczenie zdrowotne
(10)
zachowania zdrowotne
(10)
świadczenia zdrowotne
(10)
dobrostan
(9)
epidemiologia
(9)
zdrowie psychiczne
(9)
aktywność fizyczna
(8)
choroby cywilizacyjne
(8)
zagrożenia zdrowia
(8)
choroby nowotworowe
(7)
choroby zakaźne
(7)
długość życia
(7)
prawa pacjenta
(7)
szczepienia ochronne
(7)
Narodowy Fundusz Zdrowia
(6)
medycyna pracy
(6)
prawo
(6)
stres
(6)
styl życia
(6)
system ochrony zdrowia
(6)
umieralność
(6)
Narodowy Program Zdrowia
(5)
Unia Europejska
(5)
alkoholizm
(5)
anoreksja
(5)
bezpieczeństwo
(5)
bioterroryzm
(5)
cukrzyca
(5)
finansowanie
(5)
medycyna społeczna
(5)
narkomania
(5)
rynek farmaceutyczny
(5)
stan zdrowia
(5)
starzenie się
(5)
zarządzanie
(5)
żywienie
(5)
żywność
(5)
choroby przewlekłe
(4)
choroby układu krążenia
(4)
dieta
(4)
ekonomia zdrowia
(4)
finanse
(4)
globalizacja
(4)
jakość opieki
(4)
karmienie piersią
(4)
leczenie stomatologiczne
(4)
ludzie starzy
(4)
nadciśnienie tętnicze
(4)
ochrona środowiska
(4)
odżywianie
(4)
opieka paliatywna
(4)
padaczka
(4)
personel medyczny
(4)
programy zdrowotne
(4)
przewlekła obturacyjna choroba płuc
(4)
ratownictwo medyczne
(4)
stwardnienie rozsiane
(4)
Światowa Organizacja Zdrowia
(4)
HIV
(3)
Polska
(3)
astma
(3)
badania epidemiologiczne
(3)
badania kliniczne
(3)
bulimia
(3)
cukrzyca typu 2
(3)
działalność lecznicza
(3)
dzieci
(3)
ekonomika
(3)
finanse publiczne
(3)
gruźlica
(3)
hemodializa
(3)
medycyna rodzinna
(3)
medycyna szkolna
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
nikotynizm
(3)
nowotwór
(3)
opieka długoterminowa
(3)
outsourcing
(3)
podstawowa opieka zdrowotna
(3)
poród
(3)
profilaktyka uzależnień
(3)
public health
(3)
reforma
(3)
sanatorium
(3)
sprawność fizyczna
(3)
starość
(3)
stomatologia
(3)
143 wyniki Filtruj
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Monografia prezentuje przygotowanie zarówno samego systemu zarządzania w opiece zdrowotnej, jak i podmiotów do zagrożenia, jakim jest pandemia. W pracy dokonano rozpoznania i oceny polskiego systemu na tle wybranych krajów Unii Europejskiej. Krytycznej ocenie poddano wpływ pandemii na politykę zdrowotną oraz działania podejmowane przez poszczególne rządy w celu łagodzenia skutków COVID-19 zwłaszcza w trakcie pierwszej fali. Próba zebrania danych statystycznych w odniesieniu do ogólnej pojemności zakładów, szacowanej zdolności intensywnej opieki do radzenia sobie ze wzrostem liczby pacjentów oraz wskazanie wydatków w zakresie dodatkowych środków przeznaczonych na służbę zdrowia w czasie pandemii to tylko przykładowe obszary objęte obserwacją statystyczną, umożliwiającą wysunięcie pierwszych wniosków. Ze względu na wielość poruszanych zagadnień i zróżnicowanie poziomu szczegółowości wywód jest prowadzony na dwóch zasadniczych poziomach – regulacji prawnych wprowadzonych w okresie pandemii i realnych problemów zarządczych w obszarze ambulatoryjnej opieki i lecznictwa zamkniętego. Wielość problemów pojawiających się na poszczególnych etapach analizy spowodowała, że pracę ograniczono jedynie do zarysowania zagadnień, ukazując konieczność zmian.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej