Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(19)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(19)
Publikacje fachowe
(9)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
E-booki
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(23)
tylko na miejscu
(17)
wypożyczone
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(9)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(14)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(17)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Jarosz-Chobot Przemysława (1957- )
(2)
Klewaniec-Wypychacz Karolina
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Wypychacz Marcin
(2)
Andrysiak Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichańska Barbara A
(1)
Cyganek Katarzyna
(1)
Czekajło Anna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Godlewska Renata A
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Mozrzymas Renata
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pisarska Magdalena
(1)
Rujner Jolanta
(1)
Rzadkowolska Katarzyna
(1)
Rzepa Anna (lekarz)
(1)
Singer Pierre
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Szczepanek Kinga
(1)
Szopiński Jacek
(1)
Trescott Mickey
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Ziembińska Angelina
(1)
Żółkowska Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Dietetycy
(5)
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Kobieta
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Psychiatrzy
(1)
Temat
Leczenie dietą
(15)
Zdrowe odżywianie
(6)
Żywienie chorych
(5)
Cukrzycy
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dietetyka
(3)
Leczenie
(3)
Nowotwór
(3)
Cukrzyca typu I.
(2)
Dziecko chore na cukrzycę
(2)
Hiperglikemia
(2)
Hipoglikemia
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Akceptacja choroby
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia
(1)
Analiza danych
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania marketingowe
(1)
CHOROBA TRZEWNA
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETA BEZMLECZNA
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dziecko chore
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Niepłodność
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płodność
(1)
Suplementy diety
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Łuszczyca
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Poradnik
(8)
Podręcznik
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Opracowanie
(3)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(9)
dieta
(7)
leczenie żywieniowe
(4)
dzieci
(3)
choroby
(2)
chorzy
(2)
ciąża
(2)
cukrzyca typu 1
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
nowotwór
(2)
psychologia
(2)
składniki mineralne
(2)
witaminy
(2)
atopowe zapalenie skóry
(1)
białka
(1)
biochemia
(1)
choroba nowotworowa
(1)
cukrzyca
(1)
dermatologia
(1)
dieta Paleo
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietetyka
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
fenyloketonuria
(1)
karmienie
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
kobiety
(1)
mikrobiom
(1)
młodzież
(1)
neurologia
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
odżywianie
(1)
onkologia
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
pacjenci
(1)
psychiatria
(1)
styl życia
(1)
suplementacja
(1)
tłuszcze
(1)
wątroba
(1)
węglowodany
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
zioła
(1)
łuszczyca
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie pozajelitowe
(1)
21 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej