Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(40)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(35)
Publikacje fachowe
(12)
Publikacje dydaktyczne
(11)
Publikacje naukowe
(10)
E-booki
(9)
Poradniki i przewodniki
(1)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(54)
tylko na miejscu
(30)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(27)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(28)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(31)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Ostrowska Lucyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Bryl Wiesław
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Payne Anne
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Szostak-Węgierek Dorota
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bhargava Alok
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cymerys Maciej
(1)
Czapla Michał
(1)
Czech Anna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
McGregor Renee
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Orywal Karolina
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poniewierka Elżbieta
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Roszkowski Wojciech F
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sajór Iwona
(1)
Schlenker Eleanor D
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
Kraj wydania
Polska
(42)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(42)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(6)
Studenci
(3)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Psychiatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Temat
Dietetyka
(32)
Odżywianie
(10)
Leczenie żywieniowe
(8)
DIETETYKA
(7)
ODŻYWIANIE
(6)
Zdrowe odżywianie
(4)
Higiena
(3)
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Choroby przewlekłe
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CUKRZYCA
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dwunastnica
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
INSULINA
(1)
Jakość życia
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
Leczenie
(1)
Nadwaga
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Psychoterapia
(1)
Stłuszczenie wątroby
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
Monografia
(4)
Opracowanie
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradnik
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(26)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(17)
żywienie
(15)
dietetyka
(14)
otyłość
(7)
dietoterapia
(6)
choroby układu krążenia
(5)
leczenie żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
nutrigenetyka
(5)
tłuszcze
(5)
witaminy
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
aktywność fizyczna
(4)
choroby układu pokarmowego
(4)
cukrzyca
(4)
dietoprofilaktyka
(4)
nawyki żywieniowe
(4)
układ pokarmowy
(4)
węglowodany
(4)
białka
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby wątroby
(3)
edukacja żywieniowa
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki mineralne
(3)
składniki odżywcze
(3)
starzenie się
(3)
suplement diety
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
HIV
(2)
białka pokarmowe
(2)
bulimia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby serca
(2)
choroby układu moczowego
(2)
chorzy
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
diety
(2)
dzieci
(2)
fizjologia żywienia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
leczenie
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
opieka paliatywna
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
przewód pokarmowy
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
tkanka tłuszczowa
(2)
udar mózgu
(2)
układ immunologiczny
(2)
układ krążenia
(2)
wegetarianizm
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie pozajelitowe
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
Yin-Yang
(1)
biochemia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby metaboliczne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby przemiany materii
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby reumatyczne
(1)
choroby układu endokrynnego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby żołądka
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
diagnostyka różnicowa
(1)
diet
(1)
diet therapy
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
disease
(1)
dwunastnica
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
fitness
(1)
food
(1)
food supply
(1)
health
(1)
insulina
(1)
jadłospis
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
44 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyk, specjalistka w dziedzinie zdrowego żywienia i zaburzeń odżywiania, Renee McGregor, po raz pierwszy ujawnia prawdę, która kryje się za maską niebezpiecznych diet. Powołując się na doświadczenia z pierwszej ręki i liczne analizy, autorka przedstawia narzędzia, dzięki którym osoby dotknięte tym problemem mogą powrócić do zrównoważonego i naprawdę zdrowego modelu odżywiania się.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22816.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22815.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18590.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21994.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21993.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [303].
Poradnik dla chorych na cukrzycę oraz ich bliskich, napisany przez wybitnych specjalistów w dziedzinie diabetologii. Przedstawiono w nim m.in.: objawy cukrzycy, metody jej rozpoznawania i sposoby leczenia, ostre i przewlekłe powikłania oraz szczególne problemy życiowe chorych na cukrzycę. Skuteczne leczenie cukrzycy wymaga od pacjenta wiedzy, motywacji, nakładu czasu, wypełniania zaleceń lekarzy, starannego przeprowadzania samokontrolnych badań stężenia glukozy we krwi, a także samodyscypliny w utrzymywaniu prozdrowotnego i higienicznego stylu życia oraz żywienia. Osoba z cukrzycą jest zatem aktywnym partnerem w procesie leczenia, wręcz uczestnikiem zespołu leczącego. W poradniku omówiono właściwy styl życia osób chorych na cukrzycę, niezwykle ważny w łagodzeniu skutków choroby i utrzymaniu dobrej kondycji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.11016.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11992.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej