Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(45)
Forma i typ
Książki
(41)
Publikacje fachowe
(9)
Publikacje dydaktyczne
(8)
E-booki
(4)
Dostępność
dostępne
(66)
tylko na miejscu
(26)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(30)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(28)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(27)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Michajlik Aleksander (1922-2006)
(7)
Ramotowski Witold (1926- )
(7)
Talarska Dorota
(5)
Traczyk Władysław Zygmunt (1928-2009)
(3)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(3)
Borodulin-Nadzieja Ludmiła
(2)
Bryl Wiesław
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Gołąb Bogusław K. (1929- )
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Moryś Janusz (1958- )
(2)
Narkiewicz Olgierd (1925-2010)
(2)
Rajtar-Cynke Grażyna
(2)
Wieczorkowska-Tobis Katarzyna
(2)
Brużewicz Szymon
(1)
Brzozowski Tomasz Michał
(1)
Budzyńska-Jewtuch Izabela
(1)
Buldańczyk Agnieszka
(1)
Cepuch Grażyna
(1)
Chudek Jerzy (1966- )
(1)
Cianciara Janusz
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Fąfara Iwona
(1)
Gajewski Piotr (medycyna)
(1)
Gałecka Urszula
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jopkiewicz Andrzej
(1)
Juszczyk Jacek (1938- )
(1)
Konturek Stanisław (1931- )
(1)
Kwapulińska Wanda
(1)
Maciejewski Ryszard (medycyna)
(1)
Małecka-Tendera Ewa (1949- )
(1)
Olszanecka-Glinianowicz Magdalena
(1)
Otto Buczkowska Ewa
(1)
Pawlaczyk Bogusław
(1)
Perek Mieczysława
(1)
Sawicki Wojciech
(1)
Suder Elżbieta
(1)
Suliga Edyta
(1)
Torres Kamil
(1)
Twarduś Krystyna
(1)
Woźniak Witold
(1)
Świderska Mariola
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(45)
Język
polski
(45)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(3)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Temat
Anatomia człowieka
(14)
FIZJOLOGIA
(6)
Fizjologia człowieka
(5)
Dietetyka
(4)
Fizjologia
(4)
Internistyka
(4)
Pielęgniarstwo
(3)
GERIATRIA
(2)
LUDZIE STARZY
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
ONTOGENEZA
(2)
Odżywianie
(2)
PEDIATRIA
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Żywienie chorych
(2)
Choroba ostra
(1)
Choroby genetyczne
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Diagnostyka
(1)
FARMAKOLOGIA
(1)
Farmakologia
(1)
Fizjologia patologiczna
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HISTOLOGIA
(1)
Medycyna oparta na dowodach naukowych
(1)
Nowotwór
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Pielęgniarstwo dziecięce
(1)
Pielęgniarstwo pediatryczne
(1)
Stany nagłe
(1)
Układ trawienny
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(10)
PODRĘCZNIKI
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(18)
Biologia
(2)
Słowo kluczowe
układ pokarmowy
(45)
układ oddechowy
(34)
układ nerwowy
(27)
układ krążenia
(24)
układ moczowy
(20)
gruczoły dokrewne
(15)
narządy zmysłów
(15)
układ płciowy
(15)
anatomia człowieka
(14)
krew
(14)
mięśnie
(14)
fizjologia człowieka
(13)
skóra
(13)
komórka
(9)
narząd płciowy męski
(9)
narząd płciowy żeński
(9)
nerki
(8)
tkanka
(8)
układ narządów ruchu
(8)
żywienie
(8)
choroby zakaźne
(6)
cukrzyca
(5)
opieka pielęgniarska
(5)
układ krwionośny
(5)
kręgosłup
(4)
naczynia krwionośne
(4)
osteoporoza
(4)
serce
(4)
układ immunologiczny
(4)
układ moczowo-płciowy
(4)
układ naczyniowy
(4)
układ szkieletowy
(4)
witaminy
(4)
choroby reumatyczne
(3)
czucie
(3)
klatka piersiowa
(3)
kończyna dolna
(3)
kończyna górna
(3)
opieka paliatywna
(3)
pielęgniarstwo internistyczne
(3)
położnictwo
(3)
przeszczep
(3)
płeć
(3)
rozmnażanie płciowe
(3)
układ chłonny
(3)
układ endokrynny
(3)
układ mięśniowy
(3)
zakażenie dróg moczowych
(3)
aktywność fizyczna
(2)
aktywność ruchowa
(2)
anabolizm
(2)
białka pokarmowe
(2)
chemioterapia
(2)
choroba Parkinsona
(2)
choroba zwyrodnieniowa stawów
(2)
choroby metaboliczne
(2)
choroby obturacyjne
(2)
choroby tarczycy
(2)
cytologia
(2)
czynniki rozwoju
(2)
delirium
(2)
depresja
(2)
dializa
(2)
embriologia
(2)
endokrynologia
(2)
energia
(2)
farmakologia
(2)
farmakoterapia
(2)
filogeneza
(2)
fizjologia żywienia
(2)
geriatria
(2)
gerontologia
(2)
głowa
(2)
hormony
(2)
immunofarmakologia
(2)
jakość życia
(2)
jama brzuszna
(2)
karmienie piersią
(2)
katabolizm
(2)
komórka nerwowa
(2)
kość
(2)
leki
(2)
ludzie starzy
(2)
miażdżyca
(2)
miednica
(2)
morfologia
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
narkomania
(2)
neurologia
(2)
niedożywienie
(2)
nietrzymanie moczu
(2)
niewydolność serca
(2)
normy żywienia
(2)
odleżyny
(2)
odwodnienie
(2)
onkologia
(2)
ontogeneza
(2)
opieka geriatryczna
(2)
opłucna
(2)
otyłość
(2)
45 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 114.
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17314.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17313.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępnienia na czytniku e-book.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.41.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17571 [Magazyn 1], P.17584 [Magazyn 1], P.17582 [Magazyn 1], P.17583 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18725.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18724.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, prof. dr hab. n. med. Wiesław Bryl]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.58.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej