Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(107)
Forma i typ
Książki
(107)
Publikacje naukowe
(16)
Publikacje fachowe
(13)
Publikacje dydaktyczne
(11)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(115)
tylko na miejscu
(92)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(46)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(69)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(92)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(4)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(4)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Brytek-Matera Anna
(4)
Steciwko Andrzej (1950-2012)
(4)
Noworól Jarosław
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Stawarz Barbara (nauki o zdrowiu)
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Cebulak Marta
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Czepczor-Bernat Kamila
(2)
Czupryniak Leszek (1969- )
(2)
Dylewska-Grzelakowska Joanna
(2)
Dziechciaż Małgorzata
(2)
Grajek Zbysław
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Kokot Franciszek (1929- )
(2)
Kucio Cezary
(2)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(2)
Kurpas Donata
(2)
Kłos Alicja
(2)
Markert Ryszard
(2)
Milanowski Andrzej
(2)
Olszanecka-Glinianowicz Magdalena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Pacian Anna
(2)
Pawlaczyk Bogusław
(2)
Payne Anne
(2)
Rejman Krzysztof
(2)
Sochocka Lucyna
(2)
Sygit Marian (1948- )
(2)
Talarska Dorota
(2)
Wieczorkowska-Tobis Katarzyna
(2)
Al-Mutari Ilona
(1)
Andruszko Robert
(1)
Bakalár Peter
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Barczyński Bartosz
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bednarczuk Tomasz
(1)
Bergier Barbara (1953- )
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bernas Małgorzata
(1)
Bidzan Leszek
(1)
Bogdański Paweł
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Britková Mirianna
(1)
Bronowicki Stanisław
(1)
Brukwicka Irena
(1)
Buková Alena
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Cepuch Grażyna
(1)
Clayden Graham
(1)
Czech Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dębska Grażyna
(1)
Eberhardt Andrzej
(1)
Fauci Anthony S. (1940- )
(1)
Felińczak Anna
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Goździalska Anna
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Gurowiec Piotr Jerzy
(1)
Hančová Martina
(1)
Haor Beata
(1)
Harrison Tinsley Randolph (1900-1978)
(1)
Hirszel Krzysztof (1929- )
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jaśkiewicz Jerzy Aleksander
(1)
Juszczyk Maciej (1973- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Kasprzak Wojciech
(1)
Kirenko Janusz (1954- )
(1)
Kluba Lesław
(1)
Kowal-Gierczak Barbara (1926- )
(1)
Krawczyński Marian (1934- )
(1)
Krzeczkowska Bożena
(1)
Kumar Sudhesh
(1)
Kushner Robert F. (1953- )
(1)
Kwilecki Krzysztof
(1)
Küchelová Zuzana
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Lamer-Zarawska Eliza (1935- )
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Lawrence Victor (1968- )
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Leśko Małgorzata
(1)
Lissauer Tom
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Marcdante Karen J
(1)
Mazur Artur
(1)
Małecki Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(69)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(107)
Język
polski
(103)
angielski
(4)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Lekarze
(8)
Diabetolodzy
(2)
Dietetycy
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Psycholodzy
(2)
Lekarze rodzinni
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Ratownicy medyczni
(1)
Terapeuci
(1)
Temat
OTYŁOŚĆ
(12)
Odżywianie
(12)
Otyłość
(12)
ODŻYWIANIE
(7)
Dietetyka
(6)
KULTURA FIZYCZNA
(6)
Zdrowie publiczne
(6)
DZIECKO
(5)
HIGIENA
(5)
Leczenie
(5)
PROMOCJA ZDROWIA
(5)
Pielęgniarstwo
(5)
CHOROBY DZIECIĘCE
(4)
CHOROBY PRZEWLEKŁE
(4)
Nadwaga
(4)
PEDIATRIA
(4)
PIELĘGNIARSTWO
(4)
ZDROWIE PUBLICZNE
(4)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(3)
Cukrzyca
(3)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(3)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
MŁODZIEŻ
(3)
Otyłość dzieci i młodzieży
(3)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(3)
SPORT
(3)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(3)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(3)
CHIRURGIA
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby wewnętrzne
(2)
DZIECKO CHORE PRZEWLEKLE
(2)
Diabetologia
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dzieci
(2)
Epidemiologia
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
Fizykoterapia
(2)
GERIATRIA
(2)
KOSMETYKA
(2)
LUDZIE STARZY
(2)
MEDYCYNA
(2)
Młodzież
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
Obraz własnego ciała
(2)
Odzywianie
(2)
Osoby otyłe
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Powikłania (medycyna)
(2)
Psychoterapia
(2)
Rehabilitacja medyczna
(2)
STYL ŻYCIA
(2)
Uczucia
(2)
Współwystępowanie chorób
(2)
ZESPÓŁ METABOLICZNY
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(2)
Badania naukowe
(1)
Balneologia
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka
(1)
CHOROBY CYWILIZACYJNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY w RODZINIE
(1)
Chirurgia
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu wewnątrzwydzielniczego
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
DIETETYKA
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Endokrynologia
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia
(1)
INTERNISTYKA
(1)
KINEZYTERAPIA
(1)
LECZENIE
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
Leczenie uzdrowiskowe
(1)
MEDYCYNA RODZINNA
(1)
Medycyna społeczna
(1)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(1)
Niedożywienie
(1)
Nowotwór
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
OPIEKA DŁUGOTERMINOWA
(1)
Odchudzanie
(1)
Opieka intensywna
(1)
Opieka pielęgniarska
(1)
Temat: czas
2001-
(6)
2001-0
(3)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(27)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(12)
PODRĘCZNIKI
(9)
Monografia
(5)
Praca zbiorowa
(4)
Opracowanie
(3)
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(32)
Psychologia
(7)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
otyłość
(101)
cukrzyca
(32)
żywienie
(19)
aktywność fizyczna
(18)
dzieci
(18)
nadwaga
(18)
choroby układu krążenia
(16)
nadciśnienie tętnicze
(15)
zdrowie
(13)
choroby układu pokarmowego
(11)
edukacja zdrowotna
(11)
osteoporoza
(11)
promocja zdrowia
(11)
choroby cywilizacyjne
(10)
opieka pielęgniarska
(10)
choroby nowotworowe
(9)
choroby układu oddechowego
(9)
profilaktyka
(9)
zdrowie publiczne
(9)
HIV
(8)
choroba
(8)
choroby nerek i dróg moczowych
(8)
depresja
(8)
epidemiologia
(8)
młodzież
(8)
niedożywienie
(8)
nowotwór
(8)
opieka paliatywna
(8)
otyłość dziecięca
(8)
udar mózgu
(8)
zaburzenia odżywiania
(8)
zdrowie psychiczne
(8)
zespół metaboliczny
(8)
alergia
(7)
astma
(7)
bulimia
(7)
choroby tarczycy
(7)
choroby układu moczowego
(7)
choroby wątroby
(7)
dieta
(7)
jadłowstręt psychiczny
(7)
jakość życia
(7)
ludzie starzy
(7)
mukowiscydoza
(7)
skaza krwotoczna
(7)
uzależnienie
(7)
zachowania zdrowotne
(7)
alkoholizm
(6)
anoreksja
(6)
choroby tkanki łącznej
(6)
choroby zakaźne
(6)
endokrynologia
(6)
gruźlica
(6)
miażdżyca
(6)
nawyki żywieniowe
(6)
psychologia
(6)
starzenie się
(6)
żywienie pozajelitowe
(6)
choroba niedokrwienna serca
(5)
choroby metaboliczne
(5)
choroby układu krwiotwórczego
(5)
cukrzyca typu 1
(5)
gastroenterologia
(5)
leczenie
(5)
niedokrwistość
(5)
niewydolność nerek
(5)
niewydolność serca
(5)
odleżyny
(5)
odżywianie się
(5)
otępienie
(5)
pediatria
(5)
przewlekła obturacyjna choroba płuc
(5)
sprawność fizyczna
(5)
szczepienia ochronne
(5)
wada serca
(5)
wady wrodzone
(5)
wysiłek fizyczny
(5)
żywienie dojelitowe
(5)
żywność
(5)
AIDS
(4)
badanie przedmiotowe
(4)
białaczka
(4)
bioterroryzm
(4)
choroby genetyczne
(4)
choroby przewlekłe
(4)
choroby układu nerwowego
(4)
choroby wewnętrzne
(4)
dietetyka
(4)
dziecko przewlekle chore
(4)
fizjoterapia
(4)
gerontologia
(4)
masaż
(4)
medycyna pracy
(4)
mózgowe porażenie dziecięce
(4)
narkomania
(4)
niedoczynność tarczycy
(4)
nikotynizm
(4)
normy żywienia
(4)
noworodek
(4)
osoby starsze
(4)
107 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19898.XVIII.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
W artykułach stanowiących monografię poruszana jest aktualna tematyka związana z występowaniem w społeczeństwie chorób o charakterze społecznym, cywilizacyjnym, zwiazanych z jakością i tempem życia współczesnego człowieka lub powstających z wziązku z wpływem czynników biologicznych. Prace poruszają ważne kwestie związane z otyłością, problemem bólu i opieką nad pacjentem, a także zagadnienia związane z wiedzą i świadomością młodzieży w odniesieniu do problematyki zdrowia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16468 [Magazyn 1], P.16461 [Magazyn 1], P.16469 [Magazyn 1], P.16474 [Magazyn 1], P.14924 [Magazyn 1], P.16473 [Magazyn 1], P.16464 [Magazyn 1], P.16475 [Magazyn 1], P.16480 [Magazyn 1], P.16463 [Magazyn 1], P.16470 [Magazyn 1], P.16476 [Magazyn 1], P.16465 [Magazyn 1], P.16483 [Magazyn 1], P.16478 [Magazyn 1], P.16467 [Magazyn 1], P.16471 [Magazyn 1], P.16479 [Magazyn 1], P.16477 [Magazyn 1], P.16472 [Magazyn 1], P.16484 [Magazyn 1], P.14926 [Magazyn 1], P.16482 [Magazyn 1], P.16460 [Magazyn 1], P.16466 [Magazyn 1], P.14925 [Magazyn 1], P.16462 [Magazyn 1], P.16481 [Magazyn 1] (28 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 15757.XVIII.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15756.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Podręcznik ma na celu rozszerzenie i uzupełnienie wiedzy teoretycznej i praktycznej z leczenia treningiem fizycznym osób z chorobami narządów wewnętrznych takich jak: choroba wieńcowa, przewlekła niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze, przewlekła obturacyjna choroba płuc, otyłość, cukrzyca i zespół metaboliczny. Ponadto zapoznaje z fizjologią wysiłku fizycznego, sposobami mierzenia aktywności ruchowej pacjenta oraz ryzykiem powikłań związanych z aktywnością ruchową osób pozornie zdrowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13802.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce wyłącznie nazwy trzech pierwszych autorów.
Bibliografia, netogafia przy rozdziałach. Indeks.
W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej. Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować zalecenia żywieniowe. W każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby (ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wyników badań (norma, co oznacza wynik poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia, jak te wiadomości wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17339 [Magazyn 1], P.18435.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18436.XVIII.10 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17894.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17893.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
W publikacji autorzy przedstawili szeroki zakres zagadnień badawczych. Stosowane obecnie w medycynie metody diagnostyczne, terapeutyczne, zdobywanie wiedzy i edukacja mają korzystny wpływ na wydłużanie się życia osób cierpiących na choroby przewlekłe. Naturalnym postępowaniem badaczy jest ocena wpływu choroby, wiedzy i edukacji na poprawę jakości życia tej grupy osób. Badanie i analiza sytuacji życiowej pacjentów pozwala badaczom wyciągać wnioski, jakie postępowanie pacjentów i pracowników ochrony zdrowia jest niezbędne dla zapewnienia dobrej jakości życia. Przedstawione w niniejszej monografii prace badawcze i przeglądowe prezentują analizę tych zagadnień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15160 [Magazyn 1], P.15161 [Magazyn 1], P.15162 [Magazyn 1], P.16625 [Magazyn 1], P.16624 [Magazyn 1] (5 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16201.XVIII.12.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16200.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9688.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Autorzy omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, społeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji żywienia ludności (polityka żywieniowa państwa, upowszechnianie wiedzy o żywieniu, wzbogacanie żywności, suplementacja diety). Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, określać przyczyny tych problemów, wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem książki jest przedstawienie wybranych aspektów zdrowia i choroby w szerokim kontekście medycznym, społecznym i filozoficznym. Pierwsza część monografii zawiera zagadnienia związane z problematyką zdrowia wśród dzieci i młodzieży. W drugiej części monografii zamieszczono artykuły na temat problemów zdrowotnych człowieka dorosłego i ludzi starszych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13825.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kardiologia prewencyjna / redakcja naukowa Piotr Jankowski. - Wydanie I. - Warszawa : Medical Tribune Polska, 2022. - 374 strony : fotografia, ilustracje, portret, wykresy ; 20 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Kardiologia prewencyjna” to unikalna pozycja na rynku, która powstała, aby pomóc w rozpowszechnieniu i ujednoliceniu najnowszych wytycznych postępowania w profilaktyce chorób serca i naczyń. Jest to zbiór porad, wskazówek oraz drogowskazów wpisujących się w dynamicznie rozwijającą się współczesną kardiologię prewencyjną. Książka została znakomicie przygotowana redakcyjnie, jest przejrzysta, nowoczesna, praktyczna w użyciu, a ujednolicony styl i sposób prezentowania zawartości pomagają w zrozumieniu treści. Optymalne postępowanie terapeutyczne w profilaktyce pierwotnej oraz wtórnej to skonsolidowane działanie wielodyscyplinarnego zespołu w dynamicznym środowisku, w skład którego wchodzą lekarze, pielęgniarki, fizjoterapeuci, dietetycy oraz psycholodzy. Książka prowadzi czytelnika konsekwentnie przez wszystkie aspekty związane z profilaktyką chorób sercowo-naczyniowych, od rozpowszechnienia chorób sercowo-naczyniowych i ich czynników ryzyka, przez szczegółowe omówienie czynników ryzyka, edukacji i rehabilitacji kardiologicznej, po aspekty psychologiczne. Nie pomija żadnego ważnego kontekstu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22125.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22124.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2017. - XII, 323 strony: ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18438.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18437.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Pedagogika Specjalna / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Bibliogr. przy rozdz.
W ostatnich latach znacznie zwiększyła się grupa dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi, mająca specyficzne potrzeby w zakresie opieki medycznej, psychologicznej, a także edukacji. Nauczyciele, a zwłaszcza wychowawcy powinni być przygotowani do pracy z takimi uczniami. Autorzy książki, odpowiadając na tę potrzebę, dostarczają podstawowych informacji o istocie, przyczynach i specyfice najczęściej występujących chorób przewlekłych oraz ich wpływie na dziecko i jego funkcjonowanie w szkole. Udzielają praktycznych wskazówek na temat wspierania rozwoju uczniów z chorobami przewlekłymi oraz uczą, jak należy postępować w przypadku, gdy w czasie pobytu w szkole nasilają się objawy choroby, stanowiące zagrożenie dla zdrowia i życia uczniów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9178.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10862.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9231 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3736 [Magazyn 1], 4333 [Magazyn 2] (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9235 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
In this monograph it is presented the issue of stress in the work of nursing staff and doctors, the assessment of their work by the patients, their pro-health behaviour. The authors of the monograph have pointed out the role of physical activity as a walk of life and the phenomenon of obesity as an important social issue of our times.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12059 [Magazyn 1], P.17112 [Magazyn 1] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej