Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(41)
Forma i typ
Książki
(40)
Publikacje dydaktyczne
(9)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(62)
tylko na miejscu
(30)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(27)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(23)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(30)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(8)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(8)
Autor
Bender David A
(3)
Botham Kathleen M
(3)
Gawęcki Jan (1944- )
(3)
Granner Daryl K
(3)
Hames B. D
(3)
Kennelly Peter J
(3)
Koj Aleksander
(3)
Kokot Franciszek (1929- )
(3)
Mayes Peter A
(3)
Murray Robert K. (1932- )
(3)
Rodwell Victor W
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Weil P. Anthony
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Berg Jeremy Mark
(2)
Gburek Jakub
(2)
Grajeta Halina
(2)
Hooper N. M
(2)
Jarmołowski Artur
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(2)
Bednarek Ilona
(1)
Boyd Robert Neilson
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Clarke Neil D
(1)
Cooper Alan
(1)
Dabert Mirosława
(1)
Davidson Victor L
(1)
Doonan Shawn
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hooper Nigel M. (1961- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kmita Hanna
(1)
Koolman Jan
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Sobiech Krzysztof Andrzej (1945- )
(1)
Stasińska Bożena (1944- )
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(1)
Tymoczko John L
(1)
Tymoczko John L. (1948- )
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wilińska Maria
(1)
Wojtkowska Małgorzata
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(17)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(41)
Język
polski
(41)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Położne
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
BIOCHEMIA
(13)
Biochemia
(11)
Żywność
(6)
Odżywianie
(5)
BIOLOGIA MOLEKULARNA
(3)
Chemia
(3)
Dietetyka
(3)
FIZJOLOGIA PATOLOGICZNA
(3)
ODŻYWIANIE
(3)
DIETETYKA
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Analiza lekarska
(1)
BIAŁKO
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Bank mleka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
CHEMIA ORGANICZNA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fizjologia
(1)
Jakość żywności
(1)
Karmienie piersią
(1)
Laktacja
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mleko kobiece
(1)
Niemowlę
(1)
PEPTYDY
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
SPORT
(1)
Składniki odżywcze
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
Zaburzenia laktacji
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Gatunek
Podręcznik
(27)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(6)
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Chemia
(10)
Biologia
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Słowo kluczowe
białka
(34)
węglowodany
(23)
biochemia
(22)
aminokwasy
(19)
enzymy
(18)
witaminy
(18)
lipidy
(16)
tłuszcze
(15)
metabolizm
(14)
składniki mineralne
(14)
peptydy
(12)
hormony
(8)
komórka
(8)
kwasy nukleinowe
(8)
żywienie
(8)
białka pokarmowe
(7)
żywność
(6)
normy żywienia
(4)
woda
(4)
DNA
(3)
barwniki roślinne
(3)
bioenergetyka
(3)
chemia
(3)
cukry
(3)
dieta
(3)
sacharydy
(3)
RNA
(2)
anabolizm
(2)
badania laboratoryjne
(2)
biologia molekularna
(2)
dietetyka
(2)
dietoterapia
(2)
diety
(2)
energia
(2)
hemoglobina
(2)
katabolizm
(2)
krew
(2)
leki
(2)
produkt spożywczy
(2)
przeciwciała
(2)
przemiana materii
(2)
suplement diety
(2)
trawienie
(2)
układ pokarmowy
(2)
wartość odżywcza
(2)
wchłanianie
(2)
żywność modyfikowana genetycznie
(2)
Yin-Yang
(1)
analiza sensoryczna
(1)
badanie sposobu żywienia
(1)
banki mleka
(1)
biomolekuły
(1)
biosynteza
(1)
bromatologia
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
chemia fizyczna
(1)
chemia organiczna
(1)
cholesterol
(1)
choroba
(1)
choroby matki
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu krążenia
(1)
chromatografia
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
elektroforeza
(1)
fotosynteza
(1)
genetyka molekularna
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
halogenki arylowe
(1)
hydrodynamika
(1)
jadłospis
(1)
karboaniony
(1)
karmienie piersią
(1)
kinetyka
(1)
koenzymy
(1)
kwasy
(1)
laktacja
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
mikroelementy
(1)
mleczarstwo
(1)
mleko
(1)
mleko kobiece
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
niemowlę
(1)
nowa żywność
(1)
odporność
(1)
odżywianie
(1)
oleje jadalne
(1)
organizm człowieka
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
polimery
(1)
przepis kulinarny
(1)
przyprawy
(1)
41 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych, nowrmy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odzywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzę o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
Książka
W koszyku
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2 popr. i unowocześnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - XII, 491 s. : il. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7106.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7950.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia / B. D. Hames, N. M. Hooper. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2004. - XII, 491 s. : rys. ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
To zwięzły, jednocześnie wyczerpujący podręcznik biochemii dla studentów. Zawarte są w nim wszystkie ważne zagadnienia z dziedziny biochemii ujęte w idealnej formie, nadającej się do szybkiej nauki i powtórek. Książka ta jest w dużym stopniu unowocześniona wersja - bardzo dobrze przyjętego, uwieńczonego powodzeniem - pierwszego wydania. Rozszerzona jest o ekspresję genów i inne aktualne tematy oraz nowe ilustracje. Znakomita - podejście zupełnie inne niż w większości podręczników biochemii - o wiele nowocześniejsza i bardziej przyswajalna Doskonały podręcznik dla początkujących studentów, obejmujący wszystkie kluczowe zagadnienia biologii komórki i genetyki molekularnej Idea i zakres książki Krótkie wykłady Biochemia są bardzo nowoczesne. Różni się bardzo od tradycyjnych, obszernych podręczników, prezentujących rozległa wiedzę, ale trudnych w czytaniu
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.3369 [Magazyn 1], P.3370 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4199.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej