Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(186)
Forma i typ
Książki
(181)
Publikacje fachowe
(42)
Publikacje dydaktyczne
(29)
Publikacje naukowe
(15)
E-booki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(246)
tylko na miejscu
(154)
wypożyczone
(18)
nieokreślona
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(96)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(131)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(157)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(19)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(19)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(11)
Kawalec Wanda
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Grenda Ryszard
(4)
Jamroz Dorota
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Lissauer Tom
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Borzych Beata
(3)
Buda Aleksandra
(3)
Burchacka Aleksandra
(3)
Charzewska Jadwiga
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Cichocka Barbara
(3)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(3)
Cisowski Jan
(3)
Czerwonka Joanna
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Fürstenberg Ewa
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(3)
Kolarzyk Emilia
(3)
Koper Anna (nauki medyczne)
(3)
Kulus Marek (1960- )
(3)
Kłęk Stanisław
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Pachocka Lucyna
(3)
Pawlaczyk Bogusław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Barańska Marta (psycholog)
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Carroll Will (1971- )
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Clayden Graham
(2)
Craft Alan‏ (1946- )
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Grajeta Halina
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jackowska Teresa (medycyna)
(2)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jawień Arkadiusz (1952- )
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Koper Krzysztof Jan
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Małgorzewicz Sylwia
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(38)
2010 - 2019
(100)
2000 - 2009
(42)
1990 - 1999
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
Kraj wydania
Polska
(186)
Język
polski
(185)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(22)
Lekarze
(20)
Dietetycy
(13)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(5)
Studenci
(3)
Lekarze rodzinni
(2)
Onkolodzy
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Zawody medyczne
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Chorzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Geriatrzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Psychiatrzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Dietetycy
(1)
Ginekolodzy
(1)
Położne
(1)
Temat
Odżywianie
(28)
PEDIATRIA
(17)
Dietetyka
(16)
Leczenie żywieniowe
(15)
ODŻYWIANIE
(15)
Żywienie chorych
(11)
Leczenie dietą
(9)
Żywienie
(9)
Żywność
(9)
CHIRURGIA
(8)
PIELĘGNIARSTWO
(7)
Pediatria
(7)
Pielęgniarstwo
(7)
Nowotwór
(6)
Zdrowe odżywianie
(6)
Pasza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Chirurgia
(4)
DIETETYKA
(4)
Dzieci
(4)
Składniki odżywcze
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
CHOROBY DZIECIĘCE
(3)
Choroby dziecięce
(3)
Choroby przewlekłe
(3)
DZIECKO
(3)
Higiena
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Leczenie onkologiczne
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Opieka paliatywna
(3)
Osoby w wieku starszym
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Żywienie sportowców
(3)
Biochemia
(2)
Bromatologia
(2)
Celiakia
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
GASTRONOMIA
(2)
Geriatria
(2)
Gojenie ran
(2)
KULTURA FIZYCZNA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Niedożywienie
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odleżyna
(2)
Odzywianie
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
RUCHY
(2)
Rany przewlekłe
(2)
SPORT
(2)
Sport
(2)
Sportowcy
(2)
Trening sportowy
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białko spożywcze
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CUKRZYCA TYPU I
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby noworodków
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta genotypowa
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(59)
PODRĘCZNIKI
(18)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(14)
Wydawnictwa popularne
(12)
Praca zbiorowa
(10)
Opracowanie
(9)
Poradnik
(9)
Podręczniki akademickie
(8)
PORADNIKI
(4)
Monografia
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wytyczne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(80)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Chemia
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(151)
dzieci
(34)
dieta
(30)
otyłość
(23)
pediatria
(23)
nowotwór
(22)
choroby układu moczowego
(20)
choroby wątroby
(20)
choroby układu krążenia
(19)
żywienie pozajelitowe
(19)
choroby układu oddechowego
(18)
cukrzyca
(18)
choroby genetyczne
(16)
choroby układu pokarmowego
(16)
opieka pielęgniarska
(15)
noworodek
(14)
oparzenia
(14)
choroby nowotworowe
(13)
szczepienia ochronne
(13)
zdrowie
(13)
dietetyka
(12)
aktywność fizyczna
(11)
badanie przedmiotowe
(11)
neonatologia
(11)
rehabilitacja
(11)
żywienie dojelitowe
(11)
żywność
(11)
leczenie żywieniowe
(10)
rozwój fizyczny
(10)
chirurgia
(9)
choroba
(9)
choroby skóry
(9)
choroby trzustki
(9)
endokrynologia
(9)
opieka paliatywna
(9)
profilaktyka
(9)
układ pokarmowy
(9)
wstrząs
(9)
alergia
(8)
choroby jelita cienkiego
(8)
choroby jelita grubego
(8)
choroby metaboliczne
(8)
choroby tętnic
(8)
choroby układu krwiotwórczego
(8)
gastroenterologia
(8)
karmienie piersią
(8)
przeszczep narządów
(8)
przetaczanie krwi
(8)
rozwój psychiczny
(8)
składniki odżywcze
(8)
wady wrodzone
(8)
węglowodany
(8)
żółtaczka
(8)
choroby zakaźne
(7)
choroby żołądka
(7)
choroby żył
(7)
edukacja zdrowotna
(7)
endoskopia
(7)
kobieta ciężarna
(7)
ludzie starzy
(7)
młodzież
(7)
nadciśnienie tętnicze
(7)
nawyki żywieniowe
(7)
neurologia
(7)
niedokrwistość
(7)
niewydolność nerek
(7)
osteoporoza
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
astma
(6)
badanie podmiotowe
(6)
choroby nerek i dróg moczowych
(6)
choroby serca
(6)
diagnostyka prenatalna
(6)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(6)
hematologia
(6)
metabolizm
(6)
odmrożenia
(6)
onkologia
(6)
promocja zdrowia
(6)
skaza krwotoczna
(6)
tłuszcze
(6)
układ krążenia
(6)
układ oddechowy
(6)
wcześniak
(6)
zakażenia chirurgiczne
(6)
zakażenia szpitalne
(6)
zakrzepica
(6)
złamania kości
(6)
HIV
(5)
ból
(5)
choroby tkanki łącznej
(5)
choroby układu nerwowego
(5)
chorzy
(5)
genetyka
(5)
intensywna terapia
(5)
kamica żółciowa
(5)
laparoskopia
(5)
leki
(5)
mukowiscydoza
(5)
186 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 2. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014. - 359, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Tytuł oryginalny: "The complete guide to sports nutrition" 2013.
Bibliografia strony 337-352. Indeks.
Publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, przekazująca cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich. Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno każdemu amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne polskie wydanie (oparte na siódmym angielskim z 2013 roku) autorka wzbogaca o efekty najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości. Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę, ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17215 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17198.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17197.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Wydanie 1 - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 295 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 291-295.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17214 [Magazyn 1], P.17213 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17196.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17195.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach. Indeks.
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń. W książce poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18593.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22004.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22003.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik został uzupełniony o materiały dotyczące badań diagnostycznych i analitycznych, w tym elementy fazy przedlaboratoryjnej, leczenia krwią i jej składnikami, postępowania w przypadku ran oraz stosowanych opatrunków. Rozdział dotyczący uwarunkowań prawnych zawiera obowiązujący, podstawowy akt prawny, jakim jest ustawa z dnia 15 lipca 2012 r. o zawodach pielęgniarki i położnej. W rozdziałach wyodrębniono słowa kluczowe, kliniczne podstawy wybranych schorzeń, model opieki oraz pytania sprawdzające, które ułatwią powtórzenie materiału. Książka jest adresowana do studentów wydziałów pielęgniarstwa oraz pracujących pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17851 [Magazyn 1], P.17850 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19212.XVIII.1.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19211.XVIII.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.584.XVIII.1.2 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.582.XVIII.1.2 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.583.XVIII.1.2 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.581.XVIII.1.2 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z wielu badań, w tym przeprowadzonych przez nasz zespół, wynika, że problem w coraz większej skali dotyczy naszych dzieci. Dlatego grono wybitnych specjalistów z zakresu dietetyki, prewencji i leczenia otyłości napisało tę książkę. Nie jest ona skierowana do naukowców, badaczy tematu, ale do każdego z nas, żeby pomóc nam chronić nasze dzieci przed jedną z najcięższych plag XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11125.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12104.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia człowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia człowieka dla studentów dietetyki, żywienia człowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Książka została podzielona na pięć głównych części: energia i składniki pokarmowe, żywność- wartość energetyczna i odżywcza, ocena żywienia, problemy żywieniowe , planowanie żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17856.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17855.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1406.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Paszoznawstwo / pod redakcją Doroty Jamroz. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013. - XVIII, [2], 430, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; tom 3.)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł całości.
Bibliografia strony 413-419. Indeks.
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych - pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, sposoby ich pozyskiwania, metody konserwacji i przetwarzania, obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, pasze pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych (nowy rozdział) - temat szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17614.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17613.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Chirurga Onkologa ; T. 15)
Bibliografia przy rozdziałach.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22102.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22101.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 114.
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17314.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17313.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych z nowotworami : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Iwona Sajór. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 119, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 119-[120].
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17322.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17321.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2021 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.144.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18290.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20478.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20477.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja jest kompilacją.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi: właściwości glutenu zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych, wartość odżywczą produktów bezglutenowych, wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych, praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych, aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18604.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22040.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22039.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Problematyka podjęta w niniejszej monografii dotyczy niezmiernie aktualnego problemu, jakim jest realizacja edukacji zdrowotnej w szkole. Treści podstawy programowej kształcenia ogólnego nakładają na szkoły na wszystkich poziomach edukacji obowiązek przekazywania wiedzy o zdrowiu, a przede wszystkim o sposobie dbania o nie i kształtowaniu właściwych postaw prozdrowotnych. Cywilizacyjne zagrożenia zdrowia wymagaja przede wszystkim właściwej diagnozy, profilaktyki i terapii pedagogicznej. podejmowane działania w ramach edukacji zdrowotnej maja charakter interdyscyplinarny. W publikacji poruszono zagadnienia dotyczące problematyki promocji zdrowia sposobów kształtowania prozdrowotnych postaw u dzieci i młodziezy poziomu wiedzy o zdrowiu przezentowanej przez różne grupy a tkaże zagrożeń zdrowia we współczesnym świecie. Większość prac oparta jest na najnowszych badanich autorów. Recenzowane materiały maja dużą wartość teoretyczną i praktyczną. Moga słuzyc pomocą w kształceniu studentów jak również w dokształcaniu nauczycieli. [Z recenzji]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 15744.XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka. Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej. W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22008.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22007.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie dzieci / Halina Woś, Anna Staszewska-Kwak. - Wydanie I, 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 136 stron ; 21 cm.
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca / redakcja naukowa Sergiusz Jóźwiak)
Bibliografia strona 134.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20590.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20589.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17194.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17193.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.904.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.902.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.903.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.901.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Centrum Zdrowia Dziecka Poleca / red. nauk. Sergiusz Jóźwiak)
Bibliogr. s. 134.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.10260.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11789.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18590.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21994.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21993.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej