Sorting
Source
Books
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(8)
only on-site
(4)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Author
Bandoła Katarzyna
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Gać Paweł
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kossarzecka Elżbieta
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pawlas Krystyna
(1)
Pawlas Natalia
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Seweryn Michał
(1)
Siemiński Marek
(1)
Sygit Marian (1948- )
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Zając Joanna (dietetyka)
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Subject
Medycyna społeczna
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
Toksykologia
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Praca zbiorowa
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
zanieczyszczenie żywności
(5)
zdrowie
(3)
zagrożenia środowiskowe
(2)
zanieczyszczenie powietrza
(2)
zanieczyszczenie środowiska
(2)
AIDS
(1)
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
(1)
Państwowa Inspekcja Sanitarna
(1)
SARS
(1)
Unia Europejska
(1)
alergia
(1)
alkoholizm
(1)
anoreksja
(1)
astma
(1)
badania epidemiologiczne
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
bulimia
(1)
choroba
(1)
choroba Alzheimera
(1)
choroby
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
cukrzyca
(1)
czynniki szkodliwe
(1)
czynniki środowiskowe
(1)
dieta
(1)
długowieczność
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
epidemiologia
(1)
gerontologia
(1)
grzyby
(1)
jakość żywności
(1)
klimat
(1)
krwiodawstwo
(1)
ludzie starzy
(1)
medycyna pracy
(1)
medycyna uzdrowiskowa
(1)
metale ciężkie
(1)
metody statystyczne
(1)
narkomania
(1)
nieletnie matki
(1)
nikotynizm
(1)
odpady
(1)
odżywianie
(1)
opieka geriatryczna
(1)
orzecznictwo lekarskie
(1)
otyłość
(1)
pestycydy
(1)
polityka zdrowotna
(1)
produkty spożywcze
(1)
profilaktyka
(1)
promieniowanie elektromagnetyczne
(1)
promieniowanie ultrafioletowe
(1)
promocja zdrowia
(1)
przemoc
(1)
ratownictwo medyczne
(1)
sanatorium
(1)
składniki odżywcze
(1)
starzenie się
(1)
szok termiczny
(1)
telefon komórkowy
(1)
toksykologia środowiskowa
(1)
zachowania zdrowotne
(1)
zagrożenia zdrowia
(1)
zanieczyszczenie gleby
(1)
zanieczyszczenie wód
(1)
zdrowie psychiczne
(1)
zdrowie publiczne
(1)
zdrowie środowiskowe
(1)
ścieki
(1)
środowisko
(1)
środowiskowe zagrożenia zdrowia
(1)
świadczenia zdrowotne
(1)
żywność
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy pracach. Indeks.
Nowa dyscyplina, jaką jest zdrowie środowiskowe, w ostatnich latach dzięki rozwojowi technologii zaczęła dynamicznie się rozwijać. Pomaga wskazać najważniejsze pozazawodowe problemy środowiskowe wraz z ich skutkami dla zdrowia człowieka. Autorzy przedstawili wybrane zagadnienia w skali globalnej. Należy zaznaczyć, że zdrowie środowiskowe łączy problemy zdrowotne z czynnikami środowiskowymi, a aktualny stan wiedzy potwierdza zależność przyczynowo-skutkową pomiędzy stanem środowiska a stanem zdrowia i jakością życia ludzi. To właśnie stan środowiska w miejscu pracy i życia prowadzi – według WHO – do ponad 12 mln zgonów rocznie. W publikacji poruszono problemy dotyczące m.in. zmian klimatu, zanieczyszczenia powietrza i żywności, chemizacji środowiska oraz narastającego w nim hałasu. Wskazano także na wybrane skutki zdrowotne dla życia w zmienionym środowisku, które oddziałuje na choroby: alergiczne, układu krążenia, neurologiczne czy układu oddechowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18803.XVIII.12 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 23377.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23376.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Środowiskowe zagrożenia zdrowia / Marek Siemiński. - Wyd. 1, 2 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 659, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Środowisko)
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik przedstawia środowiskowe zagrożenia zdrowia ludzi powodowane przez różne szkodliwe czynniki: biologiczne, geologiczne, chemiczne i fizyczne. Zwykle są one związane z określonymi formami aktywności ludzkiej, jak spożywanie posiłków, spędzanie czasu w zamkniętych pomieszczeniach, przebywanie na ulicy, wypoczynek, pobyt na wsi, podróżowanie, itp. Nie są to problemy nowe, istniały zawsze, nie stanowiły jednak wyodrębnionej wiedzy, lecz wchodziły w zakres medycyny, toksykologii, ochrony środowiska. Książka ta jest pierwszą publikacją traktującą odrębnie i całościowo ten temat. Szczególnym jej walorem jest interdyscyplinarność ujęcia i inspirujący sposób wykładu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12452 [Magazyn 1], P.12969 [Magazyn 1], P.12453 [Magazyn 1], P.12454 [Magazyn 1], P.11489 [Magazyn 1], P.12968 [Magazyn 1], P.11774 [Magazyn 1] (7 egz.)
Book
In basket
Zdrowie publiczne / Marian Sygit. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., 2010. - 631, [1] s. : il. ; 24 cm.
E.25
Bibliogr. s. 617-623. Indeksy.
Prezentowana książka jest swoistym kompendium wiedzy z zakresu zdrowia publicznego. W podręczniku omówiono m.in. wybrane problemy z epidemiologii i badań epidemiologicznych, testy statystyczne, stan opieki zdrowotnej w państwach Unii Europejskiej, szpitalnictwo i lecznictwo sanatoryjne i psychiatryczne, zagadnienia ratownictwa medycznego, opieki pediatrycznej i opieki nad człowiekiem w wieku poprodukcyjnym, problemy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, problemy ubezpieczeń zdrowotnych i społecznych, zagadnienia medycyny pracy i orzecznictwa lekarskiego, zagrożenia śrorowiskowe zdrowia i życia oraz używki. Dobór treści był wynikiem kompromisu między zakresem tematów określonych w minimum programowym dotyczącym zdrowia publicznego a oczekiwaniami studentów i osób specjalizujących się w dziedzinie zdrowia publicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12172 [Magazyn 1], P.12173 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11495.XVIII.12 [Wypożyczalnia B], P.9832.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11370.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again