Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
E-booki
(1)
Status
available
(5)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Molski Marcin
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Subject
Chemia
(3)
Żywność
(3)
KOSMETYKI
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(4)
Domain
Chemia
(3)
Słowo kluczowe
sacharydy
(4)
barwniki roślinne
(3)
białka
(3)
chemia
(3)
lipidy
(3)
składniki mineralne
(3)
woda
(3)
żywność
(3)
aldehydy
(1)
alkohole
(1)
atom
(1)
chemia kosmetyczna
(1)
elektroliza
(1)
etery
(1)
fenole
(1)
ketony
(1)
kwasy karboksylowe
(1)
przeciwutleniacze
(1)
stężenia roztworów
(1)
substancje chemiczne
(1)
substancje powierzchniowo czynne
(1)
substancje zapachowe
(1)
surowce kosmetyczne
(1)
witaminy
(1)
wiązania chemiczne
(1)
węglowodory
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.151.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Chemia piękna / Marcin Molski. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009. - X, 419, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
W podręczniku przedstawiono w nim: wprowadzenie do obecnego stanu wiedzy z chemii ogólnej, charakterystykę pierwiastków i związków nieorganicznych w kosmetyce, przegląd najważniejszych związków organicznych i ich zastosowanie w kosmetyce, funkcje składników kosmetycznych, znaczenie i wykorzystanie surowców roślinnych w kosmetyce. Na szczególną uwagę zasługuje, zamieszczony na końcu książki, uaktualniony słownik składników kosmetycznych stanowiący nowatorskie zestawienie nomenklatury INCI. Publikacja przeznaczona dla studentów wyższych szkół kosmetycznych, kosmetologicznych i medycznych, studentów chemii i biologii, a także profesjonalistów z branży kosmetycznej, którzy odczuwają potrzebę kształcenia się, oraz wszystkich, którzy chcą wiedzieć, jak składniki zawarte w kosmetykach i preparatach leczniczych wpływają na organizm człowieka. Książka jest niewątpliwie wartościowym i nowatorskim podręcznikiem, z którego mogą korzystać nie tylko studenci kosmetologii. Stanowi rodzaj kompendium, umożliwiającego wszystkim zainteresowanym uaktualnienie i usystematyzowanie posiadanej wiedzy z chemii stosowanej w życiu codziennym w higienie, kosmetyce, w działaniach profilaktycznych lub leczniczych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7526.XVIII.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8533.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again