Sorting
Source
Books
(16)
Form of Work
Książki
(15)
Publikacje dydaktyczne
(6)
E-booki
(1)
Status
available
(19)
only on-site
(12)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(9)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(10)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(12)
Author
Bender David A
(3)
Botham Kathleen M
(3)
Kennelly Peter J
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Weil P. Anthony
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Gburek Jakub
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Bednarek Ilona
(1)
Berg Jeremy Mark
(1)
Cooper Alan
(1)
Dabert Mirosława
(1)
Davidson Victor L
(1)
Hames B. D
(1)
Hooper Nigel M. (1961- )
(1)
Jarmołowski Artur
(1)
Kmita Hanna
(1)
Koolman Jan
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Sittman Donald B
(1)
Sobiech Krzysztof Andrzej (1945- )
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szwejkowska-Kulińska Zofia
(1)
Tymoczko John L. (1948- )
(1)
Wilczok Tadeusz
(1)
Wojtkowska Małgorzata
(1)
Węglarz Ludmiła
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Year
2020 - 2025
(5)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(16)
Language
Polish
(16)
Audience Group
Szkoły wyższe
(6)
Subject
Biochemia
(7)
BIOCHEMIA
(6)
Chemia
(3)
Żywność
(3)
Analiza lekarska
(1)
BIOFIZYKA
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
SPORT
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Domain
Chemia
(7)
Medycyna i zdrowie
(7)
Biologia
(5)
Słowo kluczowe
białka
(16)
lipidy
(16)
biochemia
(12)
aminokwasy
(10)
enzymy
(9)
węglowodany
(9)
metabolizm
(6)
składniki mineralne
(6)
kwasy nukleinowe
(5)
peptydy
(5)
barwniki roślinne
(3)
chemia
(3)
cukry
(3)
hormony
(3)
komórka
(3)
sacharydy
(3)
witaminy
(3)
woda
(3)
żywność
(3)
badania laboratoryjne
(2)
hemoglobina
(2)
DNA
(1)
biologia molekularna
(1)
biomolekuły
(1)
chemia fizyczna
(1)
chromatografia
(1)
elektroforeza
(1)
genetyka molekularna
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
hydrodynamika
(1)
kinetyka
(1)
kwasy
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
składniki pokarmowe
(1)
spektrometria
(1)
spektroskopia
(1)
sport
(1)
termodynamika chemiczna
(1)
tkanka
(1)
tłuszcze
(1)
16 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18551.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18550.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.411.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.413.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.410.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22119.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Biochemistry : a short course, 2007.
Indeks.
Książka składa się z 3 części: molekularny wzór życia, przekazywanie i magazynowanie energii, synteza cząsteczek życia Główny nacisk położono w niej na aspekty fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie, ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp. Omówiono także techniki doświadczalne ľ w biochemii białek i rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia. Dodatkowy materiał multimedialny umieszczony jest także na stronie internetowej wydawcy oryginału.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.1113.XVIII.9 [Magazyn 1], F.1110.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13361 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13360.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1111.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.1112.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14363.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia / David Hames, Nigel Hooper ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity, Małgorzaty Wojtkoskiej. - Wydanie IV - 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021. - XVIII, [2], 562 strony : ilustracje ; 24 cm.
(Krótkie Wykłady)
Tytuł oryginalny: The instant notes in biochemistry, 3rd edition, 2005.
Bibliografia strony 471-475. Indeks.
Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.206.XVIII.9 [Magazyn 1], F.205.XVIII.9 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.207.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.208.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], 20809.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20808.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.151.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Book
In basket
Na książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliogr. s. 198 i przy częściach. Indeks.
Prezentowana praca składa się z pięciu części. Pierwsza jest poświecona białkom i enzymom wraz z krótka powtórka z chemii organicznej, zaś kolejne przemianie cukrowej, hormonom, przemianie lipidów oraz gospodarce wodnej i mineralnej w organizmie człowieka. Całość przedstawionych zagadnień ujęto pod katem wysiłku fizycznego, podając do każdej części przytaczane piśmiennictwo oraz zagadnienia pomocnicze przydatne w przygotowaniu do sprawdzianów i egzaminu. Na końcu pracy podano wybrane cykle i wzory, piśmiennictwo zalecane oraz uzupełniające, pomocne w opanowaniu całości materiału, a także alfabetyczny skorowidz rzeczowy, który ułatwi poruszanie się po szlakach metabolicznych. Zawarte w skrypcie treści mogą być wykorzystane także w wybranych tematach z fizjologii, patofizjologii, medycyny sportu i żywienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15569.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13366.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13367 [Magazyn 1], 14366.XVIII.9 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.906.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.908.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.907.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.905.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wyd. 2. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2014. - XVII, [1], 418 s. : il. kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14364.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13362.XVIII.9 [Magazyn 1], P.13363 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Biochemia : podręcznik dla studentów studiów licencjackich i magisterskich / Edward Bańkowski. - Wydanie II - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2021. - XVII, [1], 418 stron : ilustracje kolor. ; 24 cm.
Indeks.
Podręcznik w sposób zwięzły i uproszczony przedstawia podstawowe zagadnienia z zakresu struktury molekularnej składników komórek, macierzy międzykomórkowej i płynów ustrojowych oraz opisuje najważniejsze spośród przemian, określanych mianem metabolizmu. W porównaniu z pierwszym wydaniem zachowany został układ rozdziałów z podziałem na podrozdziały, skrócono niektóre opisy, inne rozbudowano i unowocześniono.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.912.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.910.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], F.911.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. F.909.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
W książce dano przegląd treści istotnie ważnych dla studentów medycyny. Przedstawiono je w zwięzły sposób, co umożliwia szybki dostęp do niezbędnych informacji. Poszerzenia ich można w razie potrzeby szukać w innych książkach. Studentów medycyny zapewne zainteresują opisy przypadków klinicznych. Na ich przykładzie pokazano, jak często w podłożu chorób leżą zaburzenia procesów biochemicznych, a co za tym idzie, jak bardzo wiedza biochemiczna jest potrzebna w praktyce lekarskiej. Biochemia nie zastępuje innych, obszerniejszych podręczników, stanowi jednak doskonałą pomoc w powtórce materiału i w przygotowaniu studentów do sprawdzianów i egzaminów. Zestawy pytań, umieszczone w każdym rozdziale umożliwiają samoocenę stopnia przyswojenia materiału. W odpowiedziach na te pytania autorzy nie ograniczają się do suchej informacji, ale wyczerpująco uzasadniają poprawność wyboru. Krótkie kompendium wiedzy biochemicznej zawarte w Biochemii będzie pomocne nie tylko w nauce tego przedmiotu, ale także w diagnostyce lekarskiej oraz innych przedmiotach przedklinicznych i klinicznych. Może też być przydatne lekarzom, zarówno w szkoleniach podyplomowych, jak i w praktyce lekarskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.3406 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4214.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 432. Indeks.
Książka stanowi cenne źródło wiadomości z zakresu biochemii. Przedstawione zagadnienia podane są w bardzo przystępny sposób, zilustrowane 215. barwnymi schematami, w których nie tylko zawarte treści, lecz także zróżnicowane kolory ułatwiają szybkie poznanie i przyswojenie biochemicznych szlaków przemian. Omówiono fizykochemiczne podstawy biochemii, z uwzględnieniem metod stosowanych w nowoczesnej biochemii, genetykę molekularną, biochemiczne podstawy fizjologii tkanek, mechanizmy działania hormonów oraz sposoby przekazywania sygnałów w komórce. Książka na pewno ułatwi studentom medycyny i nauk przyrodniczych rozszerzenie i utrwalenie zdobytych wiadomości.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4455 [Magazyn 1], P.4456 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 4892.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4891.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Niezbędnik Chemika)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka, w której w prosty i zwięzły sposób przedstawiono metody i podstawy nowoczesnych technik chemii fizycznej na przykładzie zastosowań w badaniu molekuł. W podręczniku omówiono m.in.: makromolekuły biologiczne; podstawowe mechanizmy wykorzystywane w spektroskopii: absorpcyjnej, fluorescencyjnej, dichroizmu kołowego, Ramana, rezonansu magnetycznego i pokrewnych; techniki hydrodynamiczne, szczególnie przydatne w badaniach makromolekuł biologicznych; podstawowe informacje z termodynamiki, kinetyki reakcji i adsorpcji; aspekty chromatografii i elektroforezy, które najsilniej wiążą się z badaniem molekuł.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13469 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13468.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14427.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again