Sorting
Source
Books
(20)
Form of Work
Książki
(19)
Publikacje fachowe
(13)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(27)
only on-site
(17)
unavailable
(1)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(11)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(17)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(17)
Author
Barker Helen M
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Payne Anne
(2)
Boniecka Iwona
(1)
Fibak Jan (1924-2000)
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Jankowski Michał (chirurg)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kaczmarczyk Piotr
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Kłęk Stanisław (chirurg)
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Lisik Wojciech
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Owczuk Radosław
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pisarska Magdalena
(1)
Puto Grażyna
(1)
Rzepa Anna (lekarz)
(1)
Singer Pierre
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Spodaryk Mikołaj
(1)
Steinborn Barbara
(1)
Szajewska Hanna
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Szczepanek Kinga
(1)
Szczerbińska Katarzyna (medycyna)
(1)
Szopiński Jacek
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Wierus Zuzanna
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Year
2020 - 2025
(13)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(17)
Country
Poland
(20)
Language
Polish
(20)
Audience Group
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(4)
Onkolodzy
(2)
Pediatrzy
(2)
Chirurdzy
(1)
Chirurdzy onkolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Geriatrzy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pracownicy służby zdrowia
(1)
Zawody medyczne
(1)
Subject
Leczenie żywieniowe
(10)
Dietetyka
(6)
Leczenie dietą
(5)
Nowotwór
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Dzieci
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Anestezjologia
(1)
CHIRURGIA
(1)
Chirurgia
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Chorzy
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta płodności
(1)
Dziecięce porażenie mózgowe
(1)
Intensywna terapia
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie szpitalne
(1)
Młodzież
(1)
Niedożywienie
(1)
Niepłodność
(1)
Noworodek
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Odżywianie
(1)
Onkologia
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Otyłość
(1)
Postępowanie okołooperacyjne
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Prawa pacjenta
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płodność
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Znieczulenie
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywność
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(9)
Opracowanie
(3)
Poradnik
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Wytyczne
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(18)
Słowo kluczowe
leczenie żywieniowe
(20)
żywienie
(6)
żywienie pozajelitowe
(6)
cukrzyca
(4)
dietetyka
(4)
żywienie dojelitowe
(4)
HIV
(3)
dieta
(3)
choroby wątroby
(2)
dzieci
(2)
leczenie
(2)
młodzież
(2)
niedożywienie
(2)
odżywianie
(2)
opieka paliatywna
(2)
osoby starsze
(2)
otyłość
(2)
przewód pokarmowy
(2)
resuscytacja
(2)
szpital
(2)
udar mózgu
(2)
układ krążenia
(2)
węglowodany
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
anestetyki
(1)
anestezjologia
(1)
antyseptyka
(1)
aseptyka
(1)
białka
(1)
blok operacyjny
(1)
ból pooperacyjny
(1)
chirurgia
(1)
chirurgia dziecięca
(1)
chirurgia urazowa
(1)
choroba otyłościowa
(1)
choroby naczyniowe
(1)
choroby odbytu
(1)
choroby układu krążenia
(1)
ciąża
(1)
cukrzyca ciężarnych
(1)
dezynfekcja
(1)
diagnostyka
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
dom
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
endoskopia
(1)
geriatria
(1)
gospodarka kwasowo-zasadowa
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
gruczoł sutkowy
(1)
gruczoły wydzielania wewnętrznego
(1)
insulinooporność
(1)
intensywna terapia
(1)
kardiochirurgia
(1)
klatka piersiowa
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
kobiety
(1)
krew
(1)
laparoskopia
(1)
leczenie chirurgiczne
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie farmakologiczne
(1)
leczenie krwią
(1)
logopedia
(1)
mózgowe porażenie dziecięce
(1)
neurotraumatologia
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
niewydolność nerek
(1)
niewydolność wątroby
(1)
nowotwory
(1)
nowotwór
(1)
obrzęk mózgu
(1)
odmrożenia
(1)
oparzenia
(1)
opieka długoterminowa
(1)
powikłania
(1)
problem żywnieniowy
(1)
programowanie żywieniowe
(1)
przepuklina brzuszna
(1)
przeszczep narządów
(1)
psychodietetyka
(1)
psychologia
(1)
rana
(1)
rehabilitacja medyczna
(1)
sedacja
(1)
skręcenie stawu
(1)
składniki mineralne
(1)
system ochrony zdrowia
(1)
tkanka miękka
(1)
tłuszcze
(1)
układ moczowo-płciowy
(1)
układ trawienny
(1)
witaminy
(1)
wstrząs
(1)
zabieg chirurgiczny
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
20 results Filter
Book
In basket
(World Review of Nutrition and Dietetics ; 105)
Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia przy pracach. Indeksy.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18320.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20580.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20579.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy leczenia żywieniowego / Mikołaj Spodaryk. - Wydanie I. - Kraków : Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, 2019. - 249 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 247-249.
Książka jest pierwszą, od bardzo wielu lat, publikacją na temat żywienia klinicznego, która ukazuje się na polskim rynku. W dodatku jest jedną z, naprawdę niewielu publikacji na ten temat i to nawet biorąc pod uwagę publikacje zagraniczne. Autor: prof. Mikołaj Spodaryk (pediatra) jest stuprocentowym autorytetem w dziedzinie żywienia klinicznego, zarówno z naukowego (liczne publikacje naukowe), jak i zawodowego (wieloletnia praktyka kliniczna z najciężej chorymi dziećmi i dorosłymi) punktu widzenia. Profesor Mikołaj Spodaryk jest ponadto wybitnym Nauczycielem, wychował wiele pokoleń Żywieniowców, którzy stosowali zdobytą wiedzę dla ratowania zdrowia i życia ludzi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17895 [Magazyn 1], P.17894 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19300.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19299.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Chirurga Onkologa ; T. 15)
Bibliografia przy rozdziałach.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22102.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22101.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biały głód / dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk. - Wrocław : Edra Urban & Partner, copyright 2020. - IX, [3], 130 stron : fotografie, ilustracje, portrety, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 128-130.
Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk, autor książki zatytułowanej Biały głód, podejmuje niezwykle ważną tematykę dotyczącą niedożywienia i żywienia pacjentów w szpitalach. Prawidłowo ordynowane i planowane zgodnie z wymogami leczenia żywienie przyspiesza rekonwalescencję pacjentów. W swojej książce autor pisze także o kluczowym znaczeniu skutecznej opieki żywieniowej, w tym współpracy specjalistów z różnych zawodów medycznych, dla zdrowia pacjenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22010.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22009.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Onkologia ; 2020/2(4))
Dodatek do tytułu z okładki.
Na okładce podtytuł: współczesne podejście. Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografia na stronach 76-78.
W gabinecie lekarza specjalisty to cykl publikacji przygotowanych przez specjalistów dla specjalistów, omawiający wybrane, najbardziej istotne zagadnienia, nowe trendy i innowacyjne terapie w danej dziedzinie medycyny. W tym i kolejnych tomach wybitni polscy specjaliści dzielą się wiedzą i doświadczeniem z praktyki klinicznej, przedstawiają najnowsze dokonania oraz aktualne rekomendacje i standardy w swoich dziedzinach, a także opisy najciekawszych przypadków wraz z omówieniem zasad postępowania diagnostycznego i terapeutycznego. Artykuły inspirują do poszerzania i aktualizowania wiedzy, dogłębnie analizują i wyczerpują poruszany temat.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22993.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22992.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
W publikacji Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 uwzględniono: szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków, kluczowe pojęcia i definicje, formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18445.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21072.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21071.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie przy pracach.
Publikacja: • w nowoczesny sposób przedstawia najważniejsze zagadnienia związane z mózgowym porażeniem dziecięcym, jak definicja zespołu, epidemiologia i szczegółowa etiologia • zawiera czytelny algorytm wczesnej diagnostyki mózgowego porażenia dziecięcego z uwzględnieniem różnicowania i wykluczenia rozpoznań tzw. masek MPD • omawia rolę opieki interdyscyplinarnej – terapii zaburzeń mowy, funkcji poznawczych i emocji, pokazuje sposoby usprawniania ruchowego i leczenia chorób współistniejących oraz zaburzeń odżywania i snu.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 23505.XVIII.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 23504.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży / pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath. - Wydanie II. - Kraków : Medycyna Praktyczna : © 2024. - XXI, [1], 687 stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 30 cm.
Bibliografia przy rozdziałach.
Wydanie II monografii zostało gruntownie zaktualizowane i uzupełnione, także o nowe rozdziały. W części A dodano rozdziały dotyczące nutrigenetyki i nutrigenomiki oraz postbiotyków, a rozdział na temat karmienia piersią został wzbogacony omówieniem banków mleka kobiecego i wykorzystania ich zasobów wraz z algorytmem kwalifikacji dziecka do mleka z banku. W części C pojawiły się rozdziały poświęcone: problemom żywieniowym w pierwszych tygodniach życia u noworodków donoszonych, żółtaczce noworodków karmionych piersią lub mlekiem kobiecym, chorobie stłuszczeniowej wątroby związanej z dysfunkcją metaboliczną (MASLD), żywieniu i interwencjom dietetycznym w zaburzeniach ze spektrum autyzmu lub w zespole nadpobudliwości psychoruchowej oraz żywieniu dzieci zakażonych HIV. W części D dodano duży i bardzo potrzebny rozdział poświęcony zagadnieniom praktycznym poradnictwa laktacyjnego, a tabele standardowe Intergrowth dla wcześniaków zastąpiono siatkami standardowymi i centylowymi, z których łatwiej się korzysta. Dodano także kilka nowych siatek standardowych WHO dla wybranych parametrów antropometrycznych. Pojawiły się również liczne nowe algorytmy postępowania i pomocne ryciny.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24293.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24292.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 21732.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21731.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Opieka długoterminowa w geriatrii / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Katarzyna Szczerbińska, dr n. med. Grażyna Puto. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2023. - XII, [2], 585, [1] strona : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Pierwsza na rynku wydawniczym publikacja łącząca tematykę opieki długoterminowej i geriatrycznej. Autorzy, znani i cenieni specjaliści, zwracają uwagę na odrębności postępowania u osób starszych objętych tą formą opieki w zakresie funkcjonowania fizycznego i psychicznego. Podkreślają jak istotna jest praca zespołowa integrująca różne formy opieki (wielodyscyplinarność), dzięki czemu można dostrzec złożone potrzeby pacjentów, a także ich opiekunów. Podręcznik adresowany jest do szerokiego grona odbiorców: pielęgniarek, opiekunów, lekarzy, a także innych specjalistów zajmujących się przewlekle chorymi osobami w ramach domowej opieki długoterminowej oraz w placówkach opiekuńczych, tj. w zakładach opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i domach opieki.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18666.XVIII.1.11 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22529.XVIII.1.11 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22528.XVIII.1.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Książka „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej” dotyczy dynamicznie rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale rosnącej częstości otyłości i jej powikłań oraz nowoczesnych i skutecznych metod jej leczenia jakimi są operacje bariatryczne. Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w Polsce.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 24141.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 24140.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie I, 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022 - XVII, [1], 363 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18600.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22027.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1177.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2017. - XII, 323 strony: ilustracje ; 29 cm.
Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18438.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18437.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Anestezjologia i intensywna terapia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Radosław Owczuk. - Wydanie I - 4 dodruk poprawiony. - Warszawa : PZWL, 2021. - X, [2], 693 strony : fotografie, ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Indeks.
Długo oczekiwany podręcznik z anestezjologii i intensywnej terapii przygotowany przez autorów z różnych ośrodków akademickich w kraju. Opisuje najważniejsze tematy z tej dziedziny medycyny – w tym zagadnienia obowiązujące do PES. Autorzy omawiają najnowsze wiadomości i wytyczne z anestezjologii i intensywnej terapii wraz z praktycznymi wskazówkami i uwagami. To wiarygodne źródło wiedzy dla młodych adeptów medycyny.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18266.XVIII.1.3 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 20391.XVIII.1.3 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 20390.XVIII.1.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Podręcznik ten przedstawia aktualny stan szeroko rozumianej nauki i techniki chirurgicznej. Przystępny układ tekstu, dydaktycznie nakreślone ryciny, schematy i tabele ułatwiają zrozumienie i zapamiętanie przedstawionych zagadnień. Szerzej opisano częste choroby, a krótko wspomniano o rzadko występujących schorzeniach. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów przygotowujących się do egzaminu z chirurgii. Zawiera również wiadomości niezbędne dla lekarzy zdających egzaminy z chirurgii dziecięcej, urologii i neurotraumatologii. Endokrynolodzy, onkolodzy i wszyscy lekarze współpracujący z oddziałem lub kliniką chirurgiczną znajdą tu wiele cennych wskazówek. Z podręcznika skorzystają też lekarze specjalizujący się w chirurgii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.401 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again