Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Autor
Szlaszyńska Zofia
(2)
Batowska Wiesława
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Fijałkowska Wanda
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Kosowska Barbara
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Nowicki Bolesław
(1)
Pawluśkiewicz Bogumiła
(1)
Piekut Kazimierz
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Łukaszewicz Ewa (1953- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
ZOOTECHNIKA
(4)
AGROTECHNIKA
(1)
INŻYNIERIA ŚRODOWISKA
(1)
ZWIERZĘTA
(1)
Zootechnika
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Słowo kluczowe
bydło
(2)
drób
(2)
hodowla zwierząt
(2)
konie
(2)
owce
(2)
trzoda chlewna
(2)
zwierzęta futerkowe
(2)
anatomia zwierząt
(1)
genetyka
(1)
hodowla ryb
(1)
kozy
(1)
kura
(1)
owady użytkowe
(1)
produkcja zwierzęca
(1)
pszczoły
(1)
rolnictwo
(1)
ryby słodkowodne
(1)
zwierzęta
(1)
środowisko
(1)
świnie
(1)
żywienie zwierząt
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Podręcznik dla techników rolniczych. Książka omawia następujące zagadnienia: podstawy anatomii i fizjologii zwierząt gospodarskich, podstawy żywienia zwierząt, chów bydła, chów owiec.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7121 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7971.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7972.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik dla techników rolniczych. Książka przedstawia zagadnienia: hodowla trzody chlewnej, hodowla koni, hodowla drobiu, hodowla zwierząt futerkowych, zarys hodowli i chowu karpi w stawach, hodowla pszczół, choroby zwierząt, podstawowe wiadomości z genetyki i pracy hodowlanej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7122 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7973.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7974.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 396-[408]
Głównym zadaniem hodowli jest uzyskanie wysokowydajnych zwierząt, które by dostarczały produktów zaspokajających potrzeby stale zwiększającej się liczby ludzi na świecie. Zwiększenie ilości tych produktów dokonuje się przez doskonalenie hodowanych zwierząt i optymalizację środowiska hodowlanego. W podręczniku uwzględniono najnowsze osiągnięcia genetyki molekularnej, immunogenetyki, inżynierii genetycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7123 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7975.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7976.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 191-193.
Opracowanie zawiera podstawowe wiadomości z zakresu zrównoważonego zarządzania obszarami rolniczymi w kontekście dostosowywania się Polski do standardów wyznaczonych przez Politykę Środowiskową i Politykę Rolną Unii Europejskiej. Autorzy mają nadzieję, że niniejsze opracowanie ułatwi studentom przyswojenie sobie podstaw wiedzy z zakresu zrównoważonego zarządzania obszarami rolniczymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7579 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7578.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8580.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej