Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(1)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(1)
Autor
Gajewska Danuta
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kosmęda Aleksandra
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Ciąża
(1)
Dzieci
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Macierzyństwo
(1)
ODŻYWIANIE
(1)
Odżywianie
(1)
Składniki odżywcze
(1)
WEGETARIANIZM
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Gatunek
Jadłospis
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
ciąża
(1)
dieta
(1)
wege
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta wegetariańska, prosta i zdrowa / Tomasz Nocuń. - Lublin : VEGAN, 2004. - 295 s. : ryc. ; 21 cm.
Tomasz Nocuń, lekarz medycyny i długoletni wegetarianin, porusza w tej książce wszystkie najbardziej kluczowe aspekty diety wegetariańskiej. Mamy możliwość przekonania się o zaletach wegetarianizmu, wpływie diety roślinnej na dzieci, a nawet relacji między wegetarianizmem a seksem. Ten wyczerpujący poradnik nie tylko szczegółowo omawia kwestie dotyczące wegetarianizmu, ale skupia się także na zdrowym żywieniu w ogóle. Autor stara się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy człowiek z natury jest mięsożerny, czy spożywanie pokarmów zwierzęcych to uzależnienie oraz dlaczego powinniśmy jeść żywność ekologiczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2401 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Edukacja żywieniowa jest bardzo istotną kwestią a nawyki żywieniowe kształtowane są już w dzieciństwie. Dieta zawierająca mniej produktów odzwierzęcych, której podstawą są produkty roślinne jest odpowiednia zarówno dla naszego zdrowia jak i naszej planety. Jeżeli mamy wybór i zamiast wędlin czy parówek możemy podać naszym dzieciom hummus a zamiast kotleta schabowego kotleta z soczewicy, uczmy ich tego! To my tworzymy przyszłość nasza i naszych rodzin, a zamiana mięsa na roślinne alternatywy jeszcze nie była tak prosta w naszym kraju jak teraz. Ważna jest jedynie świadomość odpowiedniego komponowania i bilansowania posiłków. Książka powstała z myślą o kobietach w ciąży, małych dzieciach i całych rodzinach wybierających dietę roślinną jako codzienny sposób odżywiania. Skorzystają z niej również osoby jedzące mięso, zmuszone do tego by ograniczyć jego spożycie. W Polsce brakuje oficjalnych zaleceń żywieniowych skierowanych do wegan i wegetarian, dlatego trudno jest w gąszczu internetowych informacji wyłuskać istotne i jednocześnie wiarygodne fakty. Dowiesz się z niej, jak prawidłowo bilansować dietę w czasie ciąży, okresu karmienia, dzieciństwa oraz jak przygotować codzienne menu dla całej rodziny, nawet jeżeli jedno z rodziców nie jest wege.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18826.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18825.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej