Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Dostępność
tylko na miejscu
(9)
dostępne
(6)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(9)
Autor
Sawicka Krystyna Barbara
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Gaworecki Władysław Włodzimierz
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Kwilecki Krzysztof
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mroczyński Zbigniew (1931- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Parnicka Urszula
(1)
Pilis Karol
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Zych Michał
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(3)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Temat
TURYSTYKA
(5)
ODŻYWIANIE
(3)
HIGIENA
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
RATOWNICTWO MEDYCZNE
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
GASTRONOMIA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
RODZINA
(1)
SPORT
(1)
SPORTOWCY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(1)
Turystyka
(1)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Podręcznik
(1)
Słowo kluczowe
turystyka
(5)
rekreacja
(3)
bezpieczeństwo
(2)
zdrowie
(2)
agroturystyka
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alergia
(1)
choroba
(1)
gastronomia
(1)
higiena
(1)
magnetoterapia
(1)
obszar chroniony
(1)
odżywianie się
(1)
otyłość
(1)
podróże
(1)
produkt turystyczny
(1)
ratownictwo
(1)
stres
(1)
styl życia
(1)
turystyka kulinarna
(1)
turystyka medyczna
(1)
turystyka uzdrowiskowa
(1)
uzależnienie
(1)
wody geotermalne
(1)
wpływ na zdrowie
(1)
wpływ na środowisko
(1)
zachowania zdrowotne
(1)
zagrożenia zdrowia
(1)
światłolecznictwo
(1)
żywienie
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Monografia przedstawia rolę form aktywności turystycznej w promocji zdrowia oraz wzajemne zależności pomiędzy turystyką oraz różnymi formami rekreacji i środowiskiem przyrodniczym. Publikacje podzielono na dwie części. W pierwszej opisano wpływ turystyki i rekreacji na środowisko przyrodnicze oraz dostępność turystyki na obszarach chronionych w Polsce. Część druga dotyczy zdrowotnych aspektów uprawiania turystyki i rekreacji, porusza zagadnienie turystyki medycznej oraz żywienia w turystyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15937.XX.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 102.
Ochrona zdrowia i życia ludzkiego jest podstawowym warunkiem uprawiania turystyki. W obecnej sytuacji, w której turysta w krótkim czasie może przenieść się w najodleglejsze zakątki kuli ziemskiej, jest możliwe pojawienie się różnorodnych zagrożeń zdrowotnych. Zagrożenia zdrowotne dotyczące uprawiania turystyki są wielostronne, jest się bowiem nie tylko narażonym na infekcję typową dla danego regionu, ale istnieje również niebezpieczeństwo wypadku w czasie podróży, zwiedzania, uprawiania na miejscu ryzykownych przedsięwzięć, jak: nurkowanie, latanie lotnią, canyoning itp., zwłaszcza, gdy dotyczy to osób niewytrenowanych lub chorych przewlekle. W pierwszej części niniejszej pracy zostały podkreślone szczególnie przygotowania do podróży i pobytu z uwzględnieniem kraju docelowego, szczepień ochronnych, profilaktyki - bo jak wiadomo - lepiej zapobiegać niż leczyć. Uwzględniono tu również wymogi i zalecenia UE dotyczące usług medycznych. W drugiej części przedstawiono zwięźle najczęściej występujące choroby i zagrożenia zdrowotne, na które może być narażony turysta, z praktycznymi wskazówkami udzielania pierwszej pomocy. Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9097.XX.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10681.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 103-104.
Niniejsze kompendium ma stanowić pomoc dydaktyczną dla studentów turystyki specjalizujących się w zakresie rekreacji, hotelarstwa, gastronomii i organizacji biur podróży; może być również poradnikiem dla pilotów wycieczek oraz osób wybierających się w podróż turystyczną."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14371.XX.1.6 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15277.XX.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwagę na wielowymiarowość aspektów żywności i żywienia, pokazując niesamowity potencjał, jaki tkwi w żywności, zarówno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia człowieka. Zagadnienie żywności i żywienia w turystyce i rekreacji zostało omówione w ramach czterech bloków tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne żywności i żywienia, bezpieczeństwo żywności w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, żywność jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13535.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s.[141]-148. Indeks.
W zmieniającej się rzeczywistości turystyka, rekreacja jak i różne formy odnowy biologicznej są powinnością, wynikającą z potrzeby kształtowania określonego, zrównoważonego i zdrowego stylu życia. Zagadnienia turystyczne i relaksacyjne przedstawiono w pięciu rozdziałach. Pierwszy stanowi wprowadzenie do podjętej problematyki, wyjaśniając pojęcia związane z czasem wolnym. W drugim omówione zostały wyodrębnione środki zdrowego stylu życia, w kolejnym czynniki go zakłócające, np. stres czy otyłość. W następnym opisano rolę aktywności ruchowej jako czynnika wspomagającego sprawność psychofizyczną człowieka, a w ostatnim zaprezentowano wyniki badań własnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12661.XX.1.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13722.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka opisuje zasady żywienia w zakładach gastronomicznych, składniki pokarmowe oraz dietetykę turystyki i różnych dyscyplin sportowych. W książce można poznać nastepujące tematy: ogólna charakterystyka usług hotelarskich i turystycznych, techniki żywienia w zakładach hotelarskich, zasady organizacji żywienia w zakładach typu Snak-bar, pożywienie sportowców i turystów, składniki odżywcze pożywienia, formy sportu i turystyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2737.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Licząc się z ogromną potrzebą uświadamiania rodziców, nauczycieli i wychowawców na temat wartości rekreacji ruchowej w rodzinie niniejsze opracowanie przedstawia rolę poszczególnych członków rodziny i niektórych instytucji wychowawczych w procesie wychowania do rekreacji ruchowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.765 [Magazyn 2] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.763.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Gdańsk 18-19. 09. 2008.
Bibliogr. przy ref.
Publikacja jest zbiorem wystąpień z Międzynarodowej Konferencji Naukowej , która odbyła się w Wyższej Szkole Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku w dn. 18-19.09.2008 roku na temat: Turystyka i sport dla wszystkich w promocji zdrowego stylu życia Wypowiedzi wszystkich autorów mają na celu przybliżyć rolę współczesnej turystyki i sportu w kształtowaniu zdrowego stylu Sycia społeczeństwa XXI w.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8892.XX.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej